17 Aralık 2015, Perşembe 08:45:26

Havacılık sertifikasyonunda hedefler büyüyor

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, bölgesel uçak, milli özgün helikopter, milli muharip uçak, ANKA veya Hürkuş projelerinin; Türkiye'nin, havacılıktaki sertifikasyon çalışmalarında hızlı ve somut adımlar atmasını gerektirdiğini belirtti.
  • İlk senin bineceğinden adım kadar eminim.
  • Bu UAV ve askeri eğitim uçağında niye sertifika alınıyor? Sertifika olmazsa ne olur? Zaten kendimiz yapıp kendimiz kullanacağız (ihraç etme şansımız %0.001), niye başkasından izin alıyoruz ki. Dışarıya satsak bile sertifikaya ihtiyaç yok, askeri uçağı "sertifikası yok" diye zorla yere indirtecek bir uluslararası hava polisi mi var?
  • haftaya uçacak diyecekler yakında:))
  • Sertifikayı uluslararası kurumlardan almasaydık aten şimdiye çalakalem uçardı. Tabi uluslararası uçmayacağını söylesen bile ülke hava koridorları ve hava alanları uluslararası, ülkeni umursamasan da umursayanlar var.
  • Havuz medyasi ile elbette ses getirecek. Ama bu ucaga binilecek mi? Sanmam.
  • stm bana iş ver dünyanın en iyi uçağını tasarlayayım!!
  • yanlış bilgilendirme olmasın lütfen hem EASA hem de FAA sertifikasyonu tmm hatta 2023 sipariş aldı bile!!

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, bölgesel uçak, milli özgün helikopter, milli muharip uçak, ANKA veya Hürkuş projelerinin; Türkiye'nin, havacılıktaki sertifikasyon çalışmalarında hızlı ve somut adımlar atmasını gerektirdiğini belirtti.

STM, Milli Hava Platformları Yolunda Sertifikasyon Semineri'nde, Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu konusundaki deneyimini, otoriteler ve sanayi temsilcileri ile paylaştı.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Vecihi Hürkuş'un 85 yıl önce kendi imkanlarıyla uçağını yapıp uçurmayı başardığını, ancak sertifikasını yurtdışından almak zorunda kaldığını anımsattı.

Sertifikasyonun aradan geçen 85 yıla rağmen hala bir sorun olarak tartışılmasının, ülkenin bu alanda geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yılmaz, havacılıkta özellikle son 10 yılda sağlanan gelişmelerin hiçbir mazeret bırakmadığını ifade etti. Yılmaz, "Yakın zamanda başlamış ya da başlayacak Bölgesel Uçak Projesi, Milli Özgün Helikopter Projesi, Milli Muharip Uçak Projesi, ANKA veya Hürkuş gibi pek çok havacılık platformu; artık zamanımızın kalmadığını, bu konuda özel sektör, kamu ve üniversite ekosisteminin hızlı ve somut adımlar atması gerektiğini ifade ediyor" dedi.

Şirket olarak 40 sertifika mühendisiyle sektöre hizmet verdiklerini dile getiren Yılmaz, gelecek yıl bu sayıyı 60'a çıkaracaklarını, STM Akademi'de de tamamı bu alana özgü olmak üzere 40 eğitim vereceklerini belirtti.

Yılmaz, şirketin aldığı bu inisiyatifin ülke ihtiyaçlarını karşılamada yeterli olmadığını, çok daha fazla şirket, kurum ve üniversitenin bu konuda katkı vermesi gerektiğini kaydetti.

"Mevzuat eksiği yok"

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de Türkiye'nin son yıllarda havayolu alanında en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığına işaret etti. Bu gelişmenin sektöre ilave görevler yüklediğini dile getiren Ekşi, sektörde sadece tüketici değil, üretici boyutunda da varlık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Havacılıktaki askeri ve sivil projelerinin sertifikasyon çalışmalarının bir ihtiyaca dönüştürdüğünü ifade eden Ekşi, Türkiye'de verilen sertifikalarla dünyanın her yerinde uçulabildiğini, ancak ticari anlamda uluslararası sertifikalara gereksinim duyulduğunu belirtti.

Ekşi, Türkiye'de sertifikasyon konusunda mevzuat altyapısında herhangi bir hukuki eksiklik bulunmadığını, bunun yanında teknik yeterlilik açısında gelişime ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

"Uzman yetiştirilmesi çok önemli"

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, helikopter, uçak platformlarını bir an önce yapmaya odaklanıldığı için sertifikasyon konusunun ihmal edildiğini, sivil havacılıkta da yeterli ilerlemenin sağlanamadığını söyledi.

Tasarım için harcanan zaman kadar sertifikasyona da zaman ayırmak gerektiğini vurgulayan Tüfekçi, uçmak için ulusal sertifikaların yeterli olduğunu, ancak sanayinin gelişmesinin ihracattan, bunun da uluslararası sertifikalara sahip olmaktan geçtiğini belirtti.

Bu alanda uzman yetiştirilmesinin çok önemli olduğuna değinen Tüfekçi, müsteşarlık olarak bu alandaki çabaları desteklediklerini kaydetti.

Havacılık sertifikasyonunda hedefler büyüyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

kemal ~ 8 yıl önce
İlk senin bineceğinden adım kadar eminim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüseyin Ş. Topuz ~ 8 yıl önce
Bu UAV ve askeri eğitim uçağında niye sertifika alınıyor? Sertifika olmazsa ne olur? Zaten kendimiz yapıp kendimiz kullanacağız (ihraç etme şansımız %0.001), niye başkasından izin alıyoruz ki. Dışarıya satsak bile sertifikaya ihtiyaç yok, askeri uçağı "sertifikası yok" diye zorla yere indirtecek bir uluslararası hava polisi mi var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
haftaya uçacak diyecekler yakında:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meka ~ 8 yıl önce
Sertifikayı uluslararası kurumlardan almasaydık aten şimdiye çalakalem uçardı. Tabi uluslararası uçmayacağını söylesen bile ülke hava koridorları ve hava alanları uluslararası, ülkeni umursamasan da umursayanlar var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rezalet ~ 8 yıl önce
Havuz medyasi ile elbette ses getirecek. Ama bu ucaga binilecek mi? Sanmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
binmek! ~ 8 yıl önce
binmek mi kanrdeş sen yanlış anlamışsın bu çinde üretilecek ve çoçuklar için oyuncak olucak:)
Ali ~ 8 yıl önce
Neden?
~ 8 yıl önce
stm bana iş ver dünyanın en iyi uçağını tasarlayayım!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bitti ~ 8 yıl önce
yanlış bilgilendirme olmasın lütfen hem EASA hem de FAA sertifikasyonu tmm hatta 2023 sipariş aldı bile!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000