17 Temmuz 2008, Perşembe 07:41:11

"Havaalanı projesinde tek başımızayız"

Halepçe Kaymakamı Fuad Salih Rıza, İran sınırındaki kasabaya sivil bir havaalanı inşa edilmesini düşündüklerini ifade ederken, projenin ABD tarafından desteklendiği iddialarını reddetti.
  • Bu gün çok gelişmiş tank,top, füze birliklerinin atış imkanlarının tehlikesi, helikopterin saldırı ve nakliye kabiliyetleri en önemlisi uçakların hızları ve uzun menzilleri göz önünde bulundurulduğunda.Savaş çıkma ihtimali bulunan bir ülkenin sınırına 15 km yakınlıkta askeri amaçlı hv.alanı yapmak ne kadar doru olur.

Halepçe Kaymakamı Rıza, yerel basında ABD'nin Tahran'la ilişkilerinin gerginleştiği bir sırada İran sınırına 15 kilometre mesafede bir havaalanı inşa etmeye hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fuad Salih Rıza, Cihan muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, yerel hükümet yetkilileriyle sivil havaalanı projesi üzerinde görüşmelere başladıklarını söyledi. Rıza, projenin merkezi hükümet tarafından yürütülmesini istediklerini ve bunu da Bağdat'a ilettiklerini ifade etti.

 
İnşa edilmesi planlanan sivil havaalanının kendi projeleri olduğunu vurgulayan Rıza, "ABD'nin burada hiçbir desteği yoktur. Bu Amerika'ya ait bir havaalanı olmayacak" dedi. Rıza, sivil amaçlı havaalanının bölgesel yönetimin peşmerge güçleri tarafından askerî pilot eğitimi için ise kullanılabileceğini söyledi.

Saddam döneminde yaşadıkları katliamları hatırlatan Halepçe Kaymakamı, "Bu, kent için çok önemli bir projedir. Kentin tarihteki önemine binaen çok sayıda turistin gelmesini de bekliyoruz. Süleymaniye Havaalanı'nın küçük olması nedeniyle projenin talebi karşılamada yardımcı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Fuad Salih Rıza, Amerikalı yetkililerin bölgede incelemede bulunduğu iddialarını da reddederek, "Sadece Peşmerge yetkilileri burayı ziyaret etti" diye konuştu.

'PROJENİN ARKASINDA ABD VAR' İDDİASI

Halepçe Belediye Başkanı Hıdır Kerim Muhammed ise Irak'ın Sesi ajansında yer alan açıklamasında, havaalanının Amerikalılar için olduğu yorumunu yaptı. İran sınırına 15 kilometre mesafede kurulacak havaalanı için bölgesel hükümetin talebi üzerine bin 500 dönümlük araziyi tahsis edildiğini söyleyen Muhammed, "Arazinin haritasını hazırladık ve bölgesel yönetime verdik" dedi.

Belediye Başkanı Muhammed, ABD tarafından finanse edileceğini öne sürdüğü havaalanının sivil amaçlı düşünüldüğünü ifade ederken, projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgiye sahip olmadığını söyledi. Süleymaniye Valiliği'nden bir yetkili ise ajansa yaptığı açıklamada, havaalanının sadece sivil amaçlı olmadığını, Amerikan Ordusu'na bir üs vazifesi de göreceğini iddia etti. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, ABD ile İran arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde gündeme gelen projeyi, İran sınırında kurulacak askerî bir havaalanı yolunda atılan ilk adım olarak değerlendirdi.

"Havaalanı projesinde tek başımızayız"

Yorumlar

Demirkuş ~ 16 yıl önce
Bu gün çok gelişmiş tank,top, füze birliklerinin atış imkanlarının tehlikesi, helikopterin saldırı ve nakliye kabiliyetleri en önemlisi uçakların hızları ve uzun menzilleri göz önünde bulundurulduğunda.Savaş çıkma ihtimali bulunan bir ülkenin sınırına 15 km yakınlıkta askeri amaçlı hv.alanı yapmak ne kadar doru olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000