24 Mayıs 2008, Cumartesi 07:55:48

Hava trafiği felç oldu!

Moskova’da oynanan Şampiyonlar Ligi final maçına binlerce taraftarın akını, hava trafiğini kilitledi.
  • APU olarak bahsettiğiniz sürekli yerde harici güç ünitesinin adı GPU dur.Ground Power Unit. Saygılarımla

Uçaklar saatlerce yerde kalırken rötarlar 6 saati aştı. İki İngiliz takımı Manchester United ve Chelsea arasındaki karşılaşmayı izlemek için 30 binden fazla İngiliz taraftan Moskova’ya adeta akın etti. Ağırlıklı Londra ve Manchester’dan charter olarak adlandırılan tarifesiz uçuşlarla İngiliz taraftarlar Moskova’ya ulaştı. Yaklaşık 1300 uçuş Moskova’nın 3 ayrı meydanı Domodedovo, Sheremetyevo ve Vnukovo’şa yapıldı.

 
200 özel jet gitti

İngiliz taraftarlar uçuşlar için kişi başına yaklaşık 1000 İngiliz Sterlini yani 2 bin 440 YTL ödedi. Uçak ihtiyacı nedeniyle tur operatörleri aralarında Türk şirketlerin de bulunduğu bir çok ülkenin havayollarından uçak kiralamak zorunda kaldı. İngiliz taraftarlarının yanı sıra bir çok ülkeden özel iş jetleri de Moskova’ya VIP yolcularını uçurdu. Ağırlıklı olarak Vnukovo Havalimanı’nın kullanan 200’ün üzerindeki özel jet yaklaşık 1400 yolcusunu maça götürdü.

Gidişte uçuşların 4 güne yayılması nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmazken dönüşle birlikte Moskova’nın hava trafiği kilitlendi. Uçaklar yolcularını aldıktan sonra kulenin bir türlü motor çalıştırma izni vermemesi sonrasında yaşanan sıkıntılı bekleyiş yolcuların protestolarına neden oldu. Rus otoriteler yolcuların uçaktan inerek terminale girmesine izin vermedi. Özellikle yaşlı yolcular sorun yaşarken sağlık ekipleri sık sık uçaklara girerek müdahale etmek zorunda kaldı.

Yerde bekleyen onlarca uçağın pilotlarının isyanı nedeniyle özellikle Vnukovo Havalimanı’nın kule çalışanları zor durumda kaldı. Hava trafik kontrolörleri çözümü havalimanını 45 dakika uçak trafiğine kapatmakta buldu. Bazı küçük iş jetlerinde tuvalet olmaması ve yolcuların inmelerine izin verilmemesi nedeniyle de sorun yaşandı. Sürekli yerde APU olarak adlandırılan harici güç ünitelerini çalıştırmak zorunda kalan uçaklar, dönüş yolunda yakıt kritiğine girdi. Bu uçaklardan bir kısmı kalkmadan önce tekrar yakıt almak zorunda kaldı.

En şanssız 224 Chelsea taraftarı

Maç sabahı Moskova’ya uçmak için Londra’daki Gatwick Havalimanı’na gelen 224 Chelsea taraftarı uçaklarının arızalanması nedeniyle maça yetişemedi. Hidrolik arızası meydana gelen uçağın kalkışı dev maça 6 saat kala iptal edildi. 224 Chelsea taraftarlarının alternatif arayışları sonuçsuz kalınca taraftarlar maçı seyretmek üzere çevrede bulunan publara akın etti.

 

Hava trafiği felç oldu!

Yorumlar

Havacı ~ 16 yıl önce
APU olarak bahsettiğiniz sürekli yerde harici güç ünitesinin adı GPU dur.Ground Power Unit. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000