20 Kasım 2011, Pazar 07:25:28

GÜVENLİK İÇİN ÇIPLAKLIK ŞART MI?

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, iyiden iyiye yaygınlaşan güvenil uygulamasını köşesine taşıdı...
ABD havalimanlarında başlayan 'full body scanner' uygulaması yani tüm vücudu görüntüleyen dedektör kullanımı yayılıyor. Güvenlik kaygılarıyla tercih edilen sistem, plastik patlayıcıların bulunmasını sağlasa da özel hayata saygısızlık olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Eylül trajedisi sonrasında güvenlik açısından çok sıkı önlemler alan ABD'den yayılan ekstra uygulamalar havacılık konusunda da dünyanın her tarafında tatbik edilir oldu. Geçtiğimiz günlerde AB üyeleri de bundan böyle tüm AB havalimanlarında full body scanner (yolcunun tüm vücudunu görüntüleyen detektör) kullanımına geçileceğini açıkladı. Korkarım çok yakında aynı uygulama ülkemiz havalimanlarında da kullanıma girecek.  
 
'Full body scanner' cihazları plastik patlayıcıların bulunmasını sağlıyor. Hatırlayacağınız gibi 2 yıl önce Amsterdam-Detroit uçuşunda bir yolcu plastik patlayıcıyı iç çamaşırlarının içine saklayarak başarısız bir terör eylemine teşebbüs etmişti. ABD'nin belli havalimanlarında birkaç yıldır uygulanan söz konusu tarama kamuoyundan büyük tepki topluyor. Havalimanları güvenliğinden sorumlu TSA (Ulaştırma Güvenlik Ajansı) yolculara ait çıplak görüntü kayıtlarını saklamak ve dolayısıyla kaybetme riski taşımakla suçlanıyor. Konunun iki önemli boyutu var. Cihazların yaydığı ekstra radyasyon sağlığa, işlevi ise yolcuların özeline tehdit oluşturuyor. 
 
AB Ulaştırma komisyonu yetkilisi Siim Kallas, yaptığı açıklamada yeni yasama yılı sonrası başlayacak uygulamada yolcuların temel hak ve sağlıklarına mutlaka önem vereceklerini belirtti. AB yetkilileri aldıkları kararla yolcuların yüzlerinin elektronik olarak karartılacağı ve kayıtların bu şekilde saklanacağını belirtse de hiç kimse çıplak görüntü kayıtlarının bir yerde saklanmasını tercih etmeyecektir. Yeni uygulama sonrasında, güvenlikten geçiş teorik olarak el cihazlarıyla aranmaktan çok daha süratli olacak. Cihazın başında görevli olan operatör, yolcuları çıplak görmeyecek fakat görüntüler veri kaydı olarak saklanacak. Bu arada ABD'de uygulamanın faal olduğu havalimanlarında güvenlik geçiş sürecinde dikkate değer bir gelişme kaydedilmiş değil. Bu sebeple AB söz konusu uygulamayı her ne kadar İngiltere, Finlandiya, Hollanda, Almanya, Fransa  ve İtalya'da bazı pilot havalimanlarında denese de cihazların güvenlik geçişlerinde zaman kazandıracağına dair ciddi tereddütlerim mevcut.

Tolga TURGUT / AKŞAM
GÜVENLİK İÇİN ÇIPLAKLIK ŞART MI?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000