03 Aralık 2011, Cumartesi 09:27:41

F-35 TEHLİKEDE

Savunma sanayi tarihinin en yüksek bütçeli ortak projesi olan F-35 savaş uçağının üretimi tehlikeye girdi. ABD’li üretici Lockheed Martin tarafından tasarlanan ve geliştirilen F-35 savaş uçağının, test aşamasında yaşanan sorunlar ve azalan siparişler nedeniyle teslim tarihi ertelendi.
  • sanırım kimisi havalimanına ihtiyaç duymadna inebiliyordu.. helikopter gibi.. model farkı bundan kaynaklı olsa gerek..
  • A,B,C MODELLERİNİN FARKLARINI BİLEN VAR MI?
  • Yakın gelecekte F16 hala iş görmeye devam edecektir diye düşünüyorum, zira gelişen silah sistemleri uçağın kendisinden daha önemli. F16'ya da şu an takılamayacak hiçbir silah sistemi olmadığına göre F35 bence çok gereksiz. Şu an itibariyle ülkemizin bu kadar yüksek maliyetli bir projeye girmesi talihsizlikten başka bir şey değil.
  • BENİM GÖNLÜMDEN GEÇEN TEK NUMARALI FİLOLAR F-35 ÇİFT NUMARALI FİLOLAR TYPHON İLE TEÇHİZ EDİLMELİ. YANİ GÖREVE GÖRE UÇAK. KLASİK AV BOMBARDIMAN DAN HERŞEY BEKLENMEMELİ F-16 DA OLDUĞU GİBİ. BELKİ LOJİSTİK DE SIKINTI YARATIR. AMA BİR AMBARGO DA DA HAVA KUVVETLERİ % 50 DAHA AZ ETKİLENİR. HEM AVRUPA HEM DE AMERİKAN SİSTEMLERİNE GİRİLMELİ 120 ADET JSF + 120 ADETUROFIGHTER GİBİ.
  • F-35 Projesi ABD'nin F-22 Üretimini durdurmasından dolayı alternatifsiz bir proje olduğundan maliyetlerde artsa takvimde uzatılsa sonuçlandırılması gerekn bir projedir. Burada Türkiye için önemli olan şu anda birim fiatı 100-120 Milyon ABD Doları olması beklenen bu kadar yüksek maliyeti uçağın işletme maliyetleri ile Türk Ekonomisine ne kadar yük getireceğinin iyi değerlendirilmesidir. 2023 yılında Milli Muharip Uçak Geliştirme hedefi olan bir ülkenin bu hedefi gerçekleştirmek için gerkecek maddi kaynaklarını F 35 için heba edilmemesi gerekir.... edil
  • JSF projesi 3 versiyonan oluşmakta.F-35A,F-35B,F-35C versiyonları.F-35A projesinde sorun yok.F-35C projesinde sorun yok.Ama F-35B versiyonunda maalesef sorunlar mevcut.Bu da tümleşik olarak tüm projeyi etkiliyor.Maliyet artışlarının da temelinde bu var.Yani çıkan aksaklıkların maliyeti,tüm projeye maledildiği için,önümüze devasa bir maliyet geliyor.Bu baştan yanlış bir maliyet analizi. Örneğin biz F-35A alacakken,"B" versiyonuda ki artan maliyeti niye karşılayalım ki?! Buna itiraz edilmeli ve gerekirse de sert mukavemet gösterilmeli.Tabii bunu yaparken de en büyük alıcı olan ABD hava kuvvetlerinin de ikna edilmesi gerekiyor. Avustralya,Hollanda,Norveç,Kanada'da itiraz ederse bir sonuca ulaşılabilir.
Projenin son 12 ayda beklenmeyen şekilde artan bütçesinin de uçağın üretim seviyesine gelmesini engelliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından projenin zora girdiği doğrulanırken, yapılan açıklamada “Ortaya çıkan sorunlar çok küçük. Ancak bunların hepsi biraraya geldiğinde ve bunun bir uçakta olduğunu düşündüğünüzde projenin ne kadar zora girdiğini anlamak zor değil” ifadesine yer verildi. Pentagon’un 2 bin 400’den fazla F-35 uçağından almayı plandadığı belirtilirken, bunun sadece ABD’ye olan maliyetinin ise 382 milyar doları bulabileceği kaydedildi.
F-35 TEHLİKEDE

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
sanırım kimisi havalimanına ihtiyaç duymadna inebiliyordu.. helikopter gibi.. model farkı bundan kaynaklı olsa gerek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
A,B,C MODELLERİNİN FARKLARINI BİLEN VAR MI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yakın gelecekte F16 hala iş görmeye devam edecektir diye düşünüyorum, zira gelişen silah sistemleri uçağın kendisinden daha önemli. F16'ya da şu an takılamayacak hiçbir silah sistemi olmadığına göre F35 bence çok gereksiz. Şu an itibariyle ülkemizin bu kadar yüksek maliyetli bir projeye girmesi talihsizlikten başka bir şey değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BENİM GÖNLÜMDEN GEÇEN TEK NUMARALI FİLOLAR F-35 ÇİFT NUMARALI FİLOLAR TYPHON İLE TEÇHİZ EDİLMELİ. YANİ GÖREVE GÖRE UÇAK. KLASİK AV BOMBARDIMAN DAN HERŞEY BEKLENMEMELİ F-16 DA OLDUĞU GİBİ. BELKİ LOJİSTİK DE SIKINTI YARATIR. AMA BİR AMBARGO DA DA HAVA KUVVETLERİ % 50 DAHA AZ ETKİLENİR. HEM AVRUPA HEM DE AMERİKAN SİSTEMLERİNE GİRİLMELİ 120 ADET JSF + 120 ADETUROFIGHTER GİBİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
F-35 Projesi ABD'nin F-22 Üretimini durdurmasından dolayı alternatifsiz bir proje olduğundan maliyetlerde artsa takvimde uzatılsa sonuçlandırılması gerekn bir projedir. Burada Türkiye için önemli olan şu anda birim fiatı 100-120 Milyon ABD Doları olması beklenen bu kadar yüksek maliyeti uçağın işletme maliyetleri ile Türk Ekonomisine ne kadar yük getireceğinin iyi değerlendirilmesidir. 2023 yılında Milli Muharip Uçak Geliştirme hedefi olan bir ülkenin bu hedefi gerçekleştirmek için gerkecek maddi kaynaklarını F 35 için heba edilmemesi gerekir.... edil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
JSF projesi 3 versiyonan oluşmakta.F-35A,F-35B,F-35C versiyonları.F-35A projesinde sorun yok.F-35C projesinde sorun yok.Ama F-35B versiyonunda maalesef sorunlar mevcut.Bu da tümleşik olarak tüm projeyi etkiliyor.Maliyet artışlarının da temelinde bu var.Yani çıkan aksaklıkların maliyeti,tüm projeye maledildiği için,önümüze devasa bir maliyet geliyor.Bu baştan yanlış bir maliyet analizi. Örneğin biz F-35A alacakken,"B" versiyonuda ki artan maliyeti niye karşılayalım ki?! Buna itiraz edilmeli ve gerekirse de sert mukavemet gösterilmeli.Tabii bunu yaparken de en büyük alıcı olan ABD hava kuvvetlerinin de ikna edilmesi gerekiyor. Avustralya,Hollanda,Norveç,Kanada'da itiraz ederse bir sonuca ulaşılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000