13 Mayıs 2008, Salı 07:28:36

F-104 yeniden sahnede

Balıkesir'deki F 104 model eski savaş uçağı, Atatürk Anıtı önündeki çevre düzenlemeleri sebebiyle kaldırıldığı yerine, yenilenerek tekrar monte edildi.

Anıt önündeki yerinden yaklaşık bir buçuk ay önce vinçle alınıp, bakım çalışmaları sebebiyle yerinden sökülerek 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'na karayoluyla götürülen 50 yıllık savaş uçağı, yetkililer tarafından araç trafiğinin olmadığı sabah erken saatlerde yine karayoluyla getirilerek yeniden hazırlanan Anıt önündeki platformuna monte edildi. Halk arasında, "uçan tabut" diye adlandırılan ve Balıkesir'in de simgelerinden biri haline gelen F 104 model eski savaş uçağının yerinden sökülmesi ve taşınma işlemi gün boyu sürmüştü. Ağır tonajlı dev bir vinç tarafından kaldırılan uçak, kontrollü olarak indirildiği yolda tekerleklerine hava basıldıktan sonra çekici ve eskortlar eşliğinde üsse götürülmüştü. Geniş güvenlik tedbirleri altında gerçekleşen uçağın nakliyesi sırasında kent merkezinde karayolunda ilerleyen savaş uçağını gören vatandaşlar bu anı cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle çekerek ölümsüzleştirmişti.

Basında, "Dünyanın en yavaş uçağı" esprisi kullanılarak haber olan dev savaş uçak, baştan sona yenilenerek modernize edilmiş haliyle dikkat çekti. Üsden getirilişini kimsenin fark etmediği uçak, yeni yerinde Anıta ve parka bambaşka bir görsellik katıyor. Maket olarak kullanılan uçağın konuşlandığı platformdaki son düzenlemeleri yapan işçiler, uçağın askeri yetkililer tarafından dün sabah çok erken saatlerde karayolundan getirildiğini, dev vinçlerle kaldırılıp, yerine monte edildiğini söylediler. F 104 savaş uçaklarının yaklaşık 50 yıllık geçmişi olduğu, Balıkesir'deki F 104'ün ise yaklaşık 15 yıldır maket olarak kullanıldığı biliniyor. Balıkesir'de uzun yıllar önce bir F 104'ün şehir merkezinde düşmesi sonucu ölenler olmuş, büyük çapta hasar meydana gelmişti.

F-104 yeniden sahnede

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000