29 Mayıs 2009, Cuma 08:13:58

Dalaman'da yolcu sayısı artacak...

Dalaman Havalimanı'na gelen yolcu sayısını artırmak için özel bir proje gerçekleşecek...
  • hayırlı olsun

Dalaman Havalimanı'na gelen yolcu sayısını artırmak için özel bir proje gerçekleşecek. Bölgedeki turizmciler, valilik önderliğinde İngiltere ve Ukrayna'ya gidip, Dalaman'a yolcu gönderen tur operatörleriyle görüşecek.

Açıldığı yıldan bu yana yolcu sayısını sürekli artıran Dalaman Havalimanı, hem yeni pazarlara yöneliyor hem de mevcut pazarları korumak için özel çalışmalara imza atıyor.

Dalaman ATM Dış Hatlar Terminali Genel Müdürü Hamdi Güvenç, turizm sektörünün geçen sezon iyi bir ivme yakaladığını belirtirken, Dalaman Havalimanı'ndan geçerek bölgeye giden turistlerin yüzde %61,37 (2008 yılı) İngiliz turistlerin oluşturduğunu anlattı. Özellikle 2.5 yıldır marketing politikalarına dayalı çalışmalar sonrasında, İngiltere'nin yanı sıra hedef ülke olarak seçilen Ukrayna, Polonya ve Rusya'dan önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Güvenç, "Ukrayna pazarı, yaptığımız çalışmalar neticesinde, yüzde 80'lik (80,93) bir ivme kazandı" dedi.

UKRAYNA'DAN 100 BİN YOLCU HAYAL DEĞİL

Ukrayna'nın krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiğini anımsatan Güvenç, "Ancak Ukrayna ve Rusya'daki vatandaşların çoğu, birikimlerini dolar bazında yaptığı için dolardaki artış, kazanımlarının değerlenmesine ve tüketimlerinin artmasına yol açabilir. Bu faktörü de değerlendirmek lazım" sözleriyle Ukrayna açılımının önemini vurguladı. Ukrayna'dan geçen yıl bölgeye gelen yolcu sayısının 12 binden (12.701) 23 bine (22.980) çıkmasının kapasiteyi gösterdiğini belirten Güvenç, "Bu pazar için 100 bin yolcu hedefimiz bulunuyor. Bunlar ulaşılabilir rakamlar mı? Evet... Bunun için selektif politikalarla tam geri dönüş sağlayan nokta hedef yöntemini kullanıyoruz" diye konuştu.

DALAMAN'I SEVİYORLAR

Hamdi Güvenç, "Neden Rusya ve özellikle Ukrayna pazarı?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

"Öncelikle pazarı iyi analiz etmek gerekiyor. Rusya ve Ukrayna büyük nüfusa sahip olan ve (geliri arttıkça ) seyahat etme bilinci yüksek olan ülke kültürlerine sahipler. Ayrıca tüketim eğilimleri itibariyle kişi başı harcamaları diğer ülkelere göre daha yüksek olmaları bu ülkeleri başlı başına tercih edilen hedef ülkeler haline getiriyor. Ukrayna, 47.6 milyon nüfusu olan ve hızla gelişen (%9 kalkınma hızı) bir ülke. Geçiş noktası ve stratejik bir ülke...

Rusya nüfusu ise 150 milyonlar civarında... Ukrayna Rusyanın gelişme çizgisini takip ediyor. Marketing maliyetleri farklı ve Rusya da fiyatlar daha yüksek. Bir billboard bile maliyeti iki ülkede çok farklı. Rusya'da Antalya çok fazla tanınmış durumda. Ukrayna boyutu itibariyle daha managable bir nitelik arz ediyor. Marketing faaliyetlerimiz sırasında kaynakları optimal kullanmak ve geri dönüşünü hızlandırmak için Ukrayna'ya göreceli ağırlık verildi. Ukraynalılar tanıdıkça Dalaman'ı sevmeye başladılar. Hareket giderek ivme kazandı. Ukrayna'da sağlanan başarı rol model olarak diğer ve yeni hedef ülkelerde de uygulanacak olgunluğa erişti.

WİZZAİR İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Ukraynalı yolcuların dünyaya yeni yeni açıldıkları için bölgedeki servis eksikliklerini kolay tolere edebildiklerini de anlatan Güvenç, "Özellikle Ukrayna'daki uçuş noktalarını çeşitlendirmemiz gerekiyor. Belirli şehirlerden direkt seferler üzerinde çalışmalıyız. Ukrayna'da Macar kökenli Wizzair isimli havayolu firması (orta Avrupa'nın en önemli low cost havayolu firması) bu yıl Ukrayna'da firma faaliyete başladılar. Yıllık 6 milyon (5,9 milyon - 2008) yolcu kapasitesi olan bu firma, Antalya'ya sefer koydu. Şirket merkezinin bulunduğu Budapeşte'de geçen yıldan itibaren yaptığımız toplantılarda Ukrayna'dan özellikle Odessa'dan Dalaman'a direkt sefer oluşturma planları üzerine çalışıyoruz" diye konuştu.

İNGİLTERE İYİ AMA REHAVETE KAPILMAMAK LAZIM

Dalaman için "ana pazar" olan İngiltere'de 22 ayrı şehirden Dalaman'a uçuş bulunduğunu anımsatan Güvenç, şu bilgileri verdi:

"İngiltere pazarında iki yeni kazanımımız oldu. Jet2.com uçuş izni alarak doğrudan seferlerine başladı. Bu havayolu, gelir düzeyi yüksek olan orta İngiltere (Leeds-Bradford ) pazarına hitap edecek. Ayrıca Kuzey İngiltere bölgesinden de ikinci bir havayolu firması Flyglobuspan seferlere başladı. İngiliz yolcuların oranı, yüzde 62'ler civarında... İngiltere'de ekonomik krizle yaşanan gelişmeler nedeniyle Mısır ve Türkiye popüler ülke durumunda. 2009 yılı için İngiltere'den yüzde %12,90 bir artış bekliyoruz. İngiltere pazarı şu anda iyi görünüyor. Ancak rehavete kapılmamak lazım. İngiltere pazarını daha güçlendirmek gerekiyor.."

TURİZM SEKTÖRÜ EL ELE

Hamdi Güvenç projelerle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
"İngiltere ve Ukrayna pazarı için özel bir proje gerçekleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün desteği ve Londra Tanıtma Müşavirliği öncülüğünde Muğla Valisi, ATM Dalaman Havalimanı ve turizm örgütleriyle birlikte 23 Mayıs'tan sonra Londra'ya çıkarma yapacağız. Londra'da yoğun olarak yolcu getiren tur operatörleriyle bir dizi görüşmelerde bulunacağız. Bu çalışmanın bir benzeri, Ukrayna'da da gerçekleştirilecek."

BAKİR PAZAR, BELARUS

Belarus'tan da yoğun bir sefer başlatma planları olduğunu bildiren Güvenç, "Burası bakir ve mutlaka kazanmamız gereken bir pazar. Belavia isimli havayoluyla temaslarda bulunmak üzere randevu alacağız. Ciddi bir potansiyel var. Turistler, Kuşadası ve Mısır'ı yoğun şekilde talep ediyorlar. Daha önce Vali miz ile birliklte Beyaz Rusya ya yaptığımız tanıtım toplantılarında Beyaz Rusya turizm bakanı ile görüşmüştük. Kendilerini bölgeye davet etmiştik. Önümüzdeki günlerde bir grup gazeteciyle birlikte bölgemizi ziyarete gelecekler" bilgisini verdi.

SEKTÖR BİLİNÇLENMEK ZORUNDA

Sektör itibariyle Dalaman bölgesinin Antalya gibi olmadığına da değinen Güvenç, şunları söyledi:
"Dalaman'da sektör Antalyanın gelişim çizgisinden farklı olarak ivme kazandırmak durumunda. Bu nedenle pazarlama çalışmaları sırasında yerel bazı zorluklar aşılarak ilerlenmek zorunda. Turizm sektöründe önemli olan; pazardan otele turisti taşıyabilmek.

Siz uçağı koymazsanız, talep ile arz birleşmez. Bunun için de uçağın dolması lazım. Dolayısıyla tesis ve yatak kapasitenin artması gerekiyor. Tesis olmazsa, uçak da olmuyor. Bu faktörler zincirleme reaksiyon yaratıyor. Turizmcilerin, bu alanda bilinçlenmesi, makro bakış açısına sahip olmaları lazım. Bu nedenle valilik önderliğinde otelci arkadaşlarımızla sık sık bir araya gelerek, yerel ve uluslararası pazarlarda meydana gelen gelişmelerle ilgili bilgilendirmeler yapıyor, görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bilgi en önemli güçtür. Bilgi ile ölçebilir, ölçü ile de yönetebilirsiniz. Bu toplantıları devam ettirmenin, bölge turizmi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz."

5 MİLYON YOLCU HAYAL DEĞİL

Bu sene krize rağmen iyi neticeler alacaklarını belirten Güvenç, sözlerini şöyle noktaladı:
"Hayallerimi sizinle paylaşayım: Şu anda Dalaman'ın gelen ve giden toplamı 3 milyon yolcusu var. İlk açıldığında bu sayı, 2 bin 400 civarındaydı. Bu çalışmalara devam edersek, önümüzdeki yıllarda 4 milyon, 5 milyon yolcuya ulaşabiliriz. Üç yıl içinde giden gelen yolcu toplamı 5 milyon olmalı. Düşünün; Antalya'da ilk dış hatlar terminalini açtığımızda yolcu sayısı 1.7 milyon kişiydi. 9 milyon yolcuyu kimse hayal bile edemiyordu. Oradan edindiğimiz tecrübe ile planlı ve doğru kaynak kullanımıyla bu işi başaracağız.."

Turimdebusabah

Dalaman'da yolcu sayısı artacak...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
hayırlı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000