02 Eylül 2010, Perşembe 13:51:27

Daha ucuz fiyata uçacağız!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'nde görevli mühendisler başarılı olursa, 2035 yılında gerçekleştirilecek 2 yeni uçak tasarımıyla daha ucuza uçabileceğiz.
NASA'nın desteklediği projede aynı kanat ve gövde formatının 50 yıl daha takip edilmesi ancak geleneksel uçak tasarımının yeniden tasarlandığı belirtildi.
 
Detaylı bir planın ardından, mühendisler 2 yenilikçi uçak tasarımıyla döndüler. İlki 180 koltuk kapasiteli D serisi uçak kısa mesafeler için, ikincisi H serisi uçak ise daha uzun mesafeler için kullanılacak. Tek bir gövde silindiri kullanmak yerine iki parçalı silindir daha geniş bir yapı oluşturmak için yan yana kullanıldı.

Daha etkili Boundary Layer Ingestion (BLI) itiş sistemi için, motorlar ise gövdenin arka kısmına alındı. Böylece, motorlar aynı itiş miktarı için daha az yakıt harcayacak. Ancak D serisi uçak, Boeing 737'den yüzde 10 oranında daha düşük hıza sahip olacak. H serisinde ise MIT ekibi üçgen şekilli hibrit kanat gövde tasarladı. Sürtünmeyi ve yakılan yakıt miktarını azaltmak için kanatlar daha uzun ve ince olacak.

H serisi uçaklar da aynı motor teknolojisini kullanacak. D serisinde olduğu gibi motorlar gövdenin arkasında yer alacak. Fakat uçaklar üç köşeli hibrid şeklinde olacak. Böylece uçak geleneksel uzun mesafe uçaklarından daha hafif ve daha aerodinamik olacak.

Her iki serinin de mevcut ticari uçaklardan yüzde 70 oranında daha az yakıt tüketeceği, daha sessiz olacağı ve nitrojen oksit emisyonlarını yaklaşık yüzde 75 düşüreceği kaydedildi.

(Popüler Gazete)
Daha ucuz fiyata uçacağız!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000