25 Eylül 2012, Salı 08:02:22

ÇİN'İN İLK UÇAK GEMİSİ!

Ukrayna'dan alınıp, dümensiz ve motorsuz şekilde 2001'de Türkiye boğazlarından geçirilerek Çin'e götürülen Varyag, baştan aşağı modernize edildikten sonra donanmaya katıldı...
  • Keşke biz alsaydık, bizim de bi uçak gemimiz olsaydı fenamı olurdu? Sonuçta üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz.
  • Bildiğiniz birşey mi var yoksa tahmin mi ediyorsunuz? Çünkü böyle birşey olsaydı önünde sonunda bir şekilde duyulurdu.
  • Belki de biz de o kadar saf değildik.Bu gemiyi askeri olarak kullanacaklarını biliyorduk ve ona göre pazarlık yaptık ve bazı konularda teknoloji desteği istedik nereden biliyorsunuz işin aslını..(örn:füze ve mühimmat üretimi vs olabilir) Ama tabiki uluslararası alanda bunu açıkça söyleyemeceğimiz için "çinden 2 milyon turist gelecek onun karşılığında gemiye izin verdik" gibi komik bir açıklama yaptık belkide..Ben Türkiyenin de o kadar saf olduğuna inanmıyorum
  • O zamandan belliydi bu gemiyi aktif hale getirecekleri. Biz de Montrö'ye aykırı olmasına ve itirazlara rağmen saf saf izin vermiştik Boğazlardan geçişine. Savarona'yı o hale getirdik, herkesi kendimiz zannediyoruz.

Çin'in platformunu Ukrayna'dan satın aldığı Varyag, düzenlenen bayrak töreninin ardından ülkenin ilk 'uçak gemisi' olarak donanmaya teslim edildi. Dümensiz ve motorsuz şekilde Ekim 2001'de Türkiye boğazlarından geçirilen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı. Varyag, Liaoning eyaletinin Dalian limanında düzenlenen törenle Çin'in ilk uçak gemisi olarak ilan edildi. Çin bayrağı güverte tepesine önceki gün yerel saatle 16.40'da çekildi.

EĞLENCE AMAÇLI ALINMIŞTI

Çinli uzmanlar, Varyag'ın önümüzdeki Ekim ayının başında ordunun hizmetine girmesinin beklendiğini açıkladı. Çin hükümeti, ülkenin resmi kuruluş yıldönümü 1 ekim 1949'da Varyag gemisiyle gövde gösterisi yapmayı planlıyor. Geminin ise 2017'de tam olarak deneme süresini tamamlayacağı ve tam donanımlı bir savaş gemisi olacağı öngörülüyor.

Çin'in ilk uçak gemisi olan Varyag, Ukrayna'dan alınıp yenilendikten sonra geçen yılın 10 Ağustos tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanında suya indirilmişti. Kuznetsov sınıfından olan Varyag, 306.5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor. Geminin yeni isminin ise Çin ordusunun hizmetine başlamasının ardından ilan edileceği öğrenildi. Geminin ismi yaygın kanının aksine "Pekin" veya "Maozedong" olmayacak. Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Ukrayna'nın sahip olduğu gemi, 1998'de açık artırmayla "eğlence amaçlı kullanılacağı" iddiasıyla Çin'e satılmıştı.

Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001'de İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı. Şu anda dünyada ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya, İtalya, Hindistan, Brezilya ve Tayland'a ait toplam 21 aktif uçak gemisi bulunuyor. (Sabah)

ÇİN'İN İLK UÇAK GEMİSİ!

Yorumlar

Volvo ~ 12 yıl önce
Keşke biz alsaydık, bizim de bi uçak gemimiz olsaydı fenamı olurdu? Sonuçta üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önceki yorum yapan arkadaşa yorum yapan arkadaşa ~ 12 yıl önce
Bildiğiniz birşey mi var yoksa tahmin mi ediyorsunuz? Çünkü böyle birşey olsaydı önünde sonunda bir şekilde duyulurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
önceki yorum yapan arkadaşa ~ 12 yıl önce
Belki de biz de o kadar saf değildik.Bu gemiyi askeri olarak kullanacaklarını biliyorduk ve ona göre pazarlık yaptık ve bazı konularda teknoloji desteği istedik nereden biliyorsunuz işin aslını..(örn:füze ve mühimmat üretimi vs olabilir) Ama tabiki uluslararası alanda bunu açıkça söyleyemeceğimiz için "çinden 2 milyon turist gelecek onun karşılığında gemiye izin verdik" gibi komik bir açıklama yaptık belkide..Ben Türkiyenin de o kadar saf olduğuna inanmıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
O zamandan belliydi bu gemiyi aktif hale getirecekleri. Biz de Montrö'ye aykırı olmasına ve itirazlara rağmen saf saf izin vermiştik Boğazlardan geçişine. Savarona'yı o hale getirdik, herkesi kendimiz zannediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000