17 Temmuz 2010, Cumartesi 08:12:15

Bursalı otomotiv devi, taarruz uçağı üretecek

Bursa’da faaliyet gösteren Coşkunöz Holding, otomotiv sanayindeki risklere karşı savunma sanayindeki yatırımına yabancı ortak aldı.
Holding bünyesindeki Coşkunöz Savunma ve Havacılık A.Ş. ile Lockheed Martin ve Airbus firmalarının tedarikçisi Hollandalı KMWE firmaları arasında ortaklık anlaşması imzalandı. KMWE CEO'su Edward Voncken, Coşkunöz firmasıyla kuvvetli bir ortaklık kuracaklarını ve dünya pazarlarına açılacaklarını belirterek, projeleri arasında taarruz uçağı projesinin de bulunduğunu söyledi.

Ortaklık anlaşması Coşkunöz Holding'in Organize Sanayi Bölgesi'ndeki hizmet binasında bugün yapıldı. İmza töreni öncesinde konuşan Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney, yaklaşık 8 aylık bir çalışma ile bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Otomotivde orta ve uzun vadede bazı risklerin olabileceğini ifade eden Yöney, savunma sanayine yapılan yatırımın otomotiv sektöründeki bazı riskleri bertaraf edip dengelemek olduğunu söyledi.

Anlaşma ile iki firmanın da eşit paya sahip olacağını belirten Yöney, “Bu imzayı atmakla bir Avrupalı firmayla bir Türk firmasının hem kendi pazarlarında kendi müşterilerine hem de birleştirdikleri güçleriyle dünya çapında bu sektörde ciddi bir oyuncu olmayı hedefliyor. Hedefimiz 2012 yılının bütçesinde 10 milyon Euro ciro hedefine ulaşmak. Belki biraz size ufak gelebilir. Çünkü, Coşkunöz Grubu 2010 senesini 300 milyon avro ciro gibi bir rakama bağlayacak. Yaptığımız bütçeler de böyleydi. İlk 6 aylık sonuçlarımız da tıpa tıp harfiyen uyuyor. Dolayısıyla, Coşkunöz Grubu için ufak sayılabilecek iş gibi duruyor, ama öyle değil. Sektörün dinamikleri gereği sadece işçilik yapıyoruz” dedi.

‘SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEKTE ZORLANIYORUZ’
Coşkunöz Grubu'nun 5 yıllık planları ve hedefleri ile ilgili de bilgi veren Yöney, Eskişehir’de de çok hızlı büyüdüklerini söyledi. Bekledikleri temponun üzerinde bir tempo bulunduğunu belirten Yöney, "Siparişleri yetiştirmekte zorlandığımız bir tempoda çalışıyoruz ve Hollandalı ortağımız da adeta bugün teyit ettiler. Onlar da şu anda bu ortaklıkla beraber çok ciddi bir ivmeyle işlere sarılacağımızı öngörüyorlar. Çünkü onlar da beklentilerinin ötesinde bir taleple karşılaştıklarını ve Avrupa'da da işlerin bizim burada olduğu gibi hızlı, iyi gittiğini söylüyorlar” diye konuştu.

Bu tip şirket ortaklıklarının amacının sinerji yaratmak olduğunu anlatan Yöney, “Sinerji, karşı taraftan bizim pazarımıza, sertifikasyonumuza, eğitimli iş gücümüze, işine sadık kadromuza olan bir güvenin eseri. Bizim holding yapımızda bu ortaklıklara çok yatkın olan 60 senelik tecrübemize olan güvenin eseri. Karşı taraftan ciddi anlamda bir teknoloji katkısı gelecek. Eindhoven'deki fabrikalarında çok ciddi bir Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini biliyoruz. Bu faaliyetlerini de ağırlıklı olarak Türkiye'ye kaydırmayı planlıyorlar. Dolayısıyla biz işlerimizi bundan sonra daha hızlı, verimli yapacağız” dedi.

SEKTÖR KAYBETTİĞİ İŞÇİLERİ GERİ ALMAYA BAŞLADI
Kriz ile ilgili karamsar havanın geri kaldığını ifade eden Yöney, “Biz hiç işçi çıkarmazdık, maalesef işçi çıkardık. Küçülmezdik, ama sektör ile biz küçüldük. Bizim ihracatımız, otomotiv satışlarımız, işçimiz azaldı. 2008’deki manzara bizim için iyi değildi. Şimdi 2010'da bu krizin kara bulutları geride kalmış gibi görünüyor. Krizden önceki seviyede belki değiliz, tam 3 vardiya çalışmıyoruz. Bugün sektör kaybettiği işçilerini tekrar geri almaya başladı. Yaralarını sarmaya başladı” şeklinde konuştu.

Firmanın istihdam sayısının bugün 45 olduğunu söyleyen Yöney, 2012'de 100 kişiden fazla bir kadroya ihtiyaçlarının bulunduğunu belirterek, Coşkunöz Grubu’nun toplam çalışanının ise 2 bin 100 kişi olduğunu kaydetti.

‘PARTNERLERLE BÜYÜME DAHA HIZLI OLABİLİYOR’

KMWE CEO'su Edward Voncken ise Coşkunöz firmasıyla kuvvetli bir ortaklık kuracaklarını ve dünya pazarlarına açılacaklarını belirtti. İki firma dünya pazarlarındaki müşteri talepleri karşılayacaklarını anlatan Voncken, “Daha rekabetçi olacağız. Yeni programlar için beraberce de müşterinin isteklerini daha iyi anlayacağımızdan dolayı yatırım yaparak büyüyeceğiz. Bu programlardan birisi Müşterek Taarruz Uçağı projesi. Türkiye'de ekonominin büyümekte olduğunu görüyoruz, özellikle savunma sanayisi için bu doğru. Bu ortaklıkla beraber biz de bu büyümenin bir parçası olacağız. Çok yakın bir zamanda Malezya'da bir yatırım yaptık. Bir sene içinde sıfırdan kurduğumuz fabrika 7 milyon Euro ciroya ulaştı. Partnerlerle büyüme daha hızlı olabiliyor” dedi.
Konuşmaların ardından Yöney ve Voncken ortaklık protokolünün imzasını attılar.
Bursalı otomotiv devi, taarruz uçağı üretecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000