21 Mart 2012, Çarşamba 10:03:32

BU UÇUŞ AVRUPA'YI KARIŞTIRDI!

Hollandalı mühendis Jarno Smeets, kendi elleriyle yaptığı kanatlarla kuş gibi uçmayı başardı. Smeets’in kanatlarını çırparak uçtuğunu gösteren video, birkaç gün içinde internette en çok izlenenler arasına girdi. Uzmanlar ise Smeets’i sahtekarlıkla suçluyor.
  • Yorumuma gülmene sevindim. Hep böyle mutlu ol inşallah. Yüzünden o gülücükler eksik olmasın. Büyüyünce ne olcan sen bakiim!!
  • Bazı Hollywood filmlerinde daha inandırıcı efektler gördük. Bu büyük ihtimalle planlı bir senaryonun CGI ile zenginleştirilmiş final filmi, yakında çekenler konuyu zaten açıklar. Görüntülerin bilgisayar destekli canlandırma olduğunu anlamak için birşeyin uzmanı olmaya gerek yok, gerçek hayatta hareket eden nesneler gördüyseniz, bu videoyu izlerken beyniniz size "gerçek dışı" sinyalini iletmiştir.
  • BENDE DİKKAT ETTİM AMA NE YE ! BİZİM KULLANDIĞIMIZ FİX KANATLARDAN DAHA FARKLI OLARAK DİNAMİK FLEXİ BİR DAVRANIŞ FARKETTİM AYNI KUŞLARDAKİ GİBİ . NEREDE İSE KANADIN TAM YARISI KANAT UCUNA DOĞRU EKSTRA BİR KALDIRMA SIKIŞTIRMA SAĞLAYACAK ŞEKİLDE YER ÇEKİMİNE KARŞI DAVRANIŞ GÖSTERİYOR AYNI ZAMANDADA İLERİ İTKİYİ SAĞLAYACAK FİRAR KENARI , ADETA YELPAZE HAREKETİ GÖSTERİYOR YANİ KALDIRMA VE İLERİ HAREKET GÜCÜ SAĞLAYACAK ETKENLER GÖRÜNTÜDE VAR VE PEK TE ANİMASYON GİBİ GELMİYOR . BU GÜNKÜ TEKNOLOJİ İLKE BU MÜMKÜN. (ALMANLAR ZATEN KANAT ÇIRPIMI İLE MODEL UÇURMUŞLARDI) SADECE SORU ŞU. İRTİFA KONTROLÜNÜ NASIL GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ? BELKİ 100. İZLEMDEN SONRA ÇÖZEBİLİRİZ YADA DAHA FARKLI VİDEO YOLU İLE BİLMİYORUM. ( ANTALYA )
  • Neden olmuyormus ? Orantisiz olan ne ? sinusidal hareketi saglayacak mekanizmayi bugunun sartlarinda yapmak mumkun. Ayrica kanat boyu ve orantisi gorundugu kadari ile gayet orantili. Yeterli liftin uremesi mumkun. Mikrolight lar nasil ucuyor ? Aferin delikanliya yakinda ispatini koyar ortaya. Fizik kurallarina aykiri diyen arkadasa da cok guldum yani.
  • Kesinlikle fizik kurallarına aykırı bir uçuş olmuş. Kanat hareketi ve kanadın boyutu orantısı insan vücudunu o şekilde havalandırmaya müsait değil. Ama keyifli. Keşke gerçek olsaymış
  • Biz zaten Türk Milleti olarak bunu yaklaşık 4 yüzyıl önce başarmıştık (Zeki Mucitin sonunun nasil olduğunu söylemeye gerek bile yok, malum). Bu Avrupa'lı adamlar bizden görüp yapıyorlar ama Reklam sayesinde ama başka şekilde... Bu kadar olay yapmaya gerek yok, biz zaten bunu yüzyıllar öncesinden o günün teknolojisi ile başarmıştık...
  • Teknoloji cok gelisti... Eminim 3D gorsel efektlerde tez yapan genclerdir... Keske bu gercek olsaydi keske.....
Smeets, albatros kuşunun kanatlarını ve yerden yükselişini taklit edebilmek için sekiz aylık bir çalışma yaptı. Hollandalı mühendis, bu süre boyunca çektiği videoları YouTube’a yükledi.

Kuş gibi uçmasını sağlayacak bir mekanizma inşa etmenin ilk olarak İngiltere’de mühendislik eğitimi alırken aklına geldiğini söyleyen Smeets, büyükbabasının kendisi henüz bir çocukken çizdiği uçan bisiklet çiziminden ilham aldığını ifade etti.

Coventry Üniversitesi’nde eğitim alan Smeets, büyükbabasının çiziminden aldığı ilhamı Leonardo da Vinci’nin uçmayı sağlayacak kanat çizimleriyle bir araya getirdi ve hayalini gerçekleştirmeye karar verdi.

Kendisi gibi mühendis olan Bert Otten ile çalışmaya başlayan Smeets, robot protezlerde kullanılanlara benzer bir mekanizma üretti. Smeets, yaklaşık 18 kilo ağırlığındaki kanatların düzgün uçabilmesi ve vücut ağırlığını kaldırabilmesi için sekiz ay süren bir tasarım üzerinde çalıştı.

UÇUŞ MEKANİZMASI
YouTube’a yüklediği videolarda kanatların dikişinden aerodinamik yapısına kadar nasıl hazırlandığını anlatan Smeets, kanatların yaklaşık 82 kilo gelen ağırlığını kaldırabilmesi için 2 bin watt’lık bir güce ihtiyacı olduğunu hesapladı. Hollandalı mucit, Wii oyun konsolu kumandası, Android işletim sistemli HTC Wildfire akıllı telefonu ve Turnigy motoru kullanarak kanatlara güç kazandıracak mekanizmayı kurdu.



Smeets’in kanatlarının hızını ayarlayan ve motorun çalışmasını kontrol eden Android işletim sistemli telefon, mekanizmanın kalbini oluşturuyor. Telefon, Seeduino ADK mikro denetleyiciye bağlı. Mikro denetleyici iki Wii Motion Plus ve bir Wii Nunchuck konsoluna bağlanıyor. Bu iki konsol hızlanmayı, hareketi ve kanat çırpılması enasında ortaya çıkan diğer parametreleri ölçüyor.



Smeets, yaklaşık 60 saniye süren uçuşunun ardından, “Bir anda yerin hareket ettiğini görüyorsunuz ve aniden özgür kalıyorsunuz... İnanılmaz bir özgürlük duygusu... Sihirli bir an... Hayatımdaki en iyi histi” dedi.

UZMAN GÖRÜŞÜ: GERÇEK DEĞİL
Smeets’in internete bomba gibi düşen videosunun ardından, uzmanlar insan yapımı albatros kanatlarıyla uçan Smeets’in görüntülerini yorumladı. Uzman planör pilotları, görüntülerin “aldatmaca” olduğunu öne sürdü.



Planör pilotu Orian Price, Gizmodo sitesine yaptığı açıklamada, “Bu video gerçek değil... Uçmaya yaklaşamış bile. Uçmak için gereki olan mekanizma mevcut değil. Planör pilotlarının havalanabilmesi için 10 beygir gücü gerekir ve bu güçle videodaki adam (Smeets) kadar yükselemezler.”

Bir diğer planör pilotu G.W. Meadows, şu yorumu yaptı: “33 yıldır pilotum. 23 yıldır da uzman planör pilotuyum. ABD Dünya Planör Derneği’nin 2000 yılı Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandım... Videoda uçuş konusunda uzman olmayan birisinin bile dikkat edebileceği noktalar var. Neden uçmaya başlamadan önce insanlar pilottan (Smeets) uzaklaşıyor? Neden kameraya koşan adam pilotun önünü kapatıyor? Havalanmasından sonraki anlara dikkat edin. Ayakları sanki Süpermen gibi arkada. Binlerce saat planör uçuşu yapmış biri olarak, eğer ayaklarınız o şekilde duracaksa ek bir mekanizmaya sahip olmanız lazım.”



25 yıllık pilot olduğunu belirten bir kişi de şu yorumda bulundu: “Yedi yıl hava kuvvetlerinde olmak üzere aerodinamik mühendislik dahil birçok alanda tecrübeye sahibim... Sadece kanatlara bakmanız yeterli. Kanatlar hiçbir zaman yük taşıyormuş izlenimi vermiyor. Kanatların yapıldığı kumaş eğer ağırlık taşıyorsa, kumaş sıkı olmalı ve şişmeli. Bu videoda hiç gerçekleşmiyor... Hava planör tarzı süzülmesi bile gerçek değil. Eğer kanatların ağırlık taşımadığı belliyse, bu görüntüler sahtedir.”


BU UÇUŞ AVRUPA'YI KARIŞTIRDI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
Yorumuma gülmene sevindim. Hep böyle mutlu ol inşallah. Yüzünden o gülücükler eksik olmasın. Büyüyünce ne olcan sen bakiim!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bazı Hollywood filmlerinde daha inandırıcı efektler gördük. Bu büyük ihtimalle planlı bir senaryonun CGI ile zenginleştirilmiş final filmi, yakında çekenler konuyu zaten açıklar. Görüntülerin bilgisayar destekli canlandırma olduğunu anlamak için birşeyin uzmanı olmaya gerek yok, gerçek hayatta hareket eden nesneler gördüyseniz, bu videoyu izlerken beyniniz size "gerçek dışı" sinyalini iletmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BENDE DİKKAT ETTİM AMA NE YE ! BİZİM KULLANDIĞIMIZ FİX KANATLARDAN DAHA FARKLI OLARAK DİNAMİK FLEXİ BİR DAVRANIŞ FARKETTİM AYNI KUŞLARDAKİ GİBİ . NEREDE İSE KANADIN TAM YARISI KANAT UCUNA DOĞRU EKSTRA BİR KALDIRMA SIKIŞTIRMA SAĞLAYACAK ŞEKİLDE YER ÇEKİMİNE KARŞI DAVRANIŞ GÖSTERİYOR AYNI ZAMANDADA İLERİ İTKİYİ SAĞLAYACAK FİRAR KENARI , ADETA YELPAZE HAREKETİ GÖSTERİYOR YANİ KALDIRMA VE İLERİ HAREKET GÜCÜ SAĞLAYACAK ETKENLER GÖRÜNTÜDE VAR VE PEK TE ANİMASYON GİBİ GELMİYOR . BU GÜNKÜ TEKNOLOJİ İLKE BU MÜMKÜN. (ALMANLAR ZATEN KANAT ÇIRPIMI İLE MODEL UÇURMUŞLARDI) SADECE SORU ŞU. İRTİFA KONTROLÜNÜ NASIL GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ? BELKİ 100. İZLEMDEN SONRA ÇÖZEBİLİRİZ YADA DAHA FARKLI VİDEO YOLU İLE BİLMİYORUM. ( ANTALYA )

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Neden olmuyormus ? Orantisiz olan ne ? sinusidal hareketi saglayacak mekanizmayi bugunun sartlarinda yapmak mumkun. Ayrica kanat boyu ve orantisi gorundugu kadari ile gayet orantili. Yeterli liftin uremesi mumkun. Mikrolight lar nasil ucuyor ? Aferin delikanliya yakinda ispatini koyar ortaya. Fizik kurallarina aykiri diyen arkadasa da cok guldum yani.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kesinlikle fizik kurallarına aykırı bir uçuş olmuş. Kanat hareketi ve kanadın boyutu orantısı insan vücudunu o şekilde havalandırmaya müsait değil. Ama keyifli. Keşke gerçek olsaymış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Biz zaten Türk Milleti olarak bunu yaklaşık 4 yüzyıl önce başarmıştık (Zeki Mucitin sonunun nasil olduğunu söylemeye gerek bile yok, malum). Bu Avrupa'lı adamlar bizden görüp yapıyorlar ama Reklam sayesinde ama başka şekilde... Bu kadar olay yapmaya gerek yok, biz zaten bunu yüzyıllar öncesinden o günün teknolojisi ile başarmıştık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Teknoloji cok gelisti... Eminim 3D gorsel efektlerde tez yapan genclerdir... Keske bu gercek olsaydi keske.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000