20 Mayıs 2012, Pazar 09:29:57

"BU BASİT BİR İHALE DEĞİL"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile siyasetten ekonomiye geniş bir perspektifte açıklama yaptı...
  • THY tüm Anadolu'yu AnadoluJet ile Ankara'ya taşıyor. E madem öyle gel artık be THY, Ankara'yı ikinci büyük hub yap artık... Tek problem; ESB/Ankara arası taşımacılık berbat...
  • YApma hocam "biz istesek 3 ayda ucak yapariz" dediydi biri. Sen iki pist ikide bina yapacan :))
  • çağırırsın çinli şirketleri ve işçileri 1 senede bitirip giderler.hemde daha ucuza hemde daha modern ve kaliteli yaparlar.pekin ve honkong orada işte gidenler bilirler...hemde aradaki ilişkiler düzelir...uygur türkleri ve suriye yüzünden bozuk çünkü...fransaya okadar şeye rağmen her ihaleyi veriyorsunuzda çine niye vermiyorsunuz? değil mi? gayet mantıklı...

Türkiye'yi yeni fırsatların beklediğini ifade eden Akın; "Havalimanlarında S. Arabistan’da bir hangar projesi aldık 800 milyon dolarlık. Medine Havalimanı’nın inşaatını aldık. Abu Dabi’yi aldık, çok büyük bir proje, bölgenin en büyük limanı olacak. Katar’ı bitirdik çok güzel bir havalimanı yaptık. Umman devam ediyor. Pazar kendiliğinden çıkıyor ve biz oraya gidip ihaleye giriyoruz. İş nerede, biz oradayız" dedi.

YENİ BİR HAVAALANI 9 YILDAN ÖNCE BİTMEZ 

Pist ve kule bize ait değil, DHMİ’nin. Biz terminal işletmecisiyiz. Çevreyi değiştirdik ama iç organlar aynen duruyor. Asıl sıkıntı burada. Kargo için bir çok şirkete yer bulundu ama yatırım yok. Kargo yapılacaksa başka bir yer bulunabilir. 3. Havalimanı yapılmalı. Ama havaalanı basit bir ihale değil. Havaalanı, köprü ve otoyollar büyük ihalelerdir.

Hazırlıkları olması, araştırmalarının önden yapılması gerekir. Bir havaalanı, rüzgar hesaplamaları gibi uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak büyük altyapı projesidir. Bu ihaleye bugün başlasan 9 yıldan önce bitiremezsin. En az 4-5 milyar dolarlık bir proje ve finansmanını bulmak bile zaman.

ULUSLARARASI FİNANS SİSTEMİ İÇİN NE DEDİ?

Bankalarda devrimci yöneticiler gitti ‘parayı dikkatli kullan’ diye tembihliyor Avrupa ya da Amerikan sermayesinin şu anda çok yatırıma meraklı bir görüntüsü olmadığını hatta varlık fiyatlarının biraz daha tabana vurmasını beklediğini de gözlemleyen Akın, bu bekleyişte krizde çok yara alan uluslararası bankacılığın içtiği acı ilaçların izlerinin de olduğunu düşünüyor. Akın, “Bütün merkez bankaları para basıp bankalara vermesine rağmen hâlâ bankalar sadece kendilerini ayakta tutacak kendi açıklarını kapatacak işlemler yapıyor. Bankalar yeteri kadar cesur değil.

Bankalar bir yandan para veriyorlar ama bir yandan da korkutuyorlar. ‘Bak dikkatli kullanın’ diye tembihliyorlar. Bankalara muhafazakar yapılar hakim oldu. Bütün büyük bankalarda devrimci, girişimci yönetimler gitti onun yerine muhafazakar yöneticiler geldi. Likiditeyi kendi bozulmuş rasyolarını düzeltmekte kullanmaya çalışıyorlar. Halbuki ticaret yaparak para kazanabilirler” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası camiada bankalara karşı ‘cadı avı’ var Bankaların artık atacakları her bir adım öncesinde çok dikkatli olmaya çalıştığını da söyleyen Akın, son dönemin güncel gelişmelerinden JP Morgan 2 milyar dolar zarar yazmasının bu kadar manşetlere çıkmasına da değindi ve “Herkes finans piyasalarında bir hata yakalayabilirmiyiz diye bakıyor. Adam kar etse haber bu kadar büyük olmaz. Yarın belki 2 milyar dolar kazanabilir. Herkes cadı avında. CEO’lara ne kadar pirim veriliyor? Çalışana ne veriliyor? diye çok sorguladığınızda bu tüm çalışanların moralini sıfıra düşürür. Bunun sonucunda da tüm bankalara muhafazakar yapılar hakim oldu. Bankacıların girişimcilik ve ticaret ruhları öldü. Motivasyon kaynakları kalmadı. Çünkü bankacıyı motive eden şey kazançtır primidir” dedi.

TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN FIRSATLAR NELER?

Türkiye ihracat hacminin 200-300 milyon dolar olduğu ülkelerde iki katı büyüse yeter Bu tabloda Türkiye’nin elinde pozitif hiçbir veri yok mu? Yoksa gelecek bu kadar karanlık mı? Hangi noktalara bakmak lazım diye düşünüldüğünde Akın, ihracat ve yeni pazarlar konusunda Türkiye’nin önünde önemli bir fırsat olduğunu da düşünüyor. Gerçi bu şansın sadece Türkiye değil Çin, İran, Brezilya ya da diğer gelişmekte olan ülkeler içinde söz konusu olduğunun da altını çizen Akın şöyle diyor: “Avrupa’nın hakim olduğu pazarlar o kadar büyük ve geniş ki onlar kaybederlerse herkese yeter. Ama çok fazla kaybetmezler.

Euro düşmeye başladığı andan itibaren onların ihracatı hızla artar. 1 euro 1 dolar olduğunda Avrupa bayağı toparlanır.” Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelerle ticaretinin katlanması gerektiğine de vurgu yapan Akın, TİM rakamlarına baktığında gördüğü bir tespiti de şu sözlerle ifade etti: “Türkiye’nin ihracat pazarlarında toplamı 40 milyar dolar olan ama tek tek baktığınızda 1 milyar dolar barajının altında çok ülke var. Bunu ikiyle katlasınız 80 milyar dolar demek. Bir anda 135 milyar dolarlık ihracatın 175 milyar dolara çıkması demek. Peru’yla, Şili’yle, Dominik Cumhuriyeti,

Angola, Mozambik, Madagaskar ya da Papua Yeni Gine’yle ihracat rakamları 200-300 milyon dolar mertebelerinde. Bunları katladınız mı bitti iş.”

Türkiye’nin Kıbrıs gibi yıllanmış sorunlarını çözmek içinde fırsat var. Bu konjonktürün sadece ekonomik anlamda değil siyasi anlamda da Türkiye için yıllardır kangren olmuş bazı sorunları çözmek ve rafa kaldırmak için iyi bir fırsat olduğuna da inanan Akın, “Yunanistan’ın bu kadar zayıf

Türkiye’nin bu kadar güçlendiği bir dönemde, Kıbrıs meselesi çözülemezse herhalde bir daha 100 yıl halledemeyiz. Garantilerle bir çok sorun aşılır. Sadece direkt uçuşlar açıldığında kendi ekonomik gücünü yaratır orası.

Türkiye’nin şimdi kendisini gösterme zamanıdır. Geniş perspektiften bakılabilir. Türkiye’nin bu dönemde çözebileceği çok mesele var. Dışişlerinin attığı adımın arkasında mutlaka bir ekonomik bir hedef vardır. Vizelerin kalkması bile ekonomik bir hedeftir. Bakın vizeler kaldırılıyor ve Atatürk Havalimanı’nda yolcu patlaması yaşanıyor. Rusya’dan, Ukrayna’dan kalkıyor uçağa atlayan geliyor” şeklinde konuştu. (Dünya)

"BU BASİT BİR İHALE DEĞİL"

Yorumlar

Ankara'ya gel... ~ 12 yıl önce
THY tüm Anadolu'yu AnadoluJet ile Ankara'ya taşıyor. E madem öyle gel artık be THY, Ankara'yı ikinci büyük hub yap artık... Tek problem; ESB/Ankara arası taşımacılık berbat...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3 ay ~ 12 yıl önce
YApma hocam "biz istesek 3 ayda ucak yapariz" dediydi biri. Sen iki pist ikide bina yapacan :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇİN ~ 12 yıl önce
çağırırsın çinli şirketleri ve işçileri 1 senede bitirip giderler.hemde daha ucuza hemde daha modern ve kaliteli yaparlar.pekin ve honkong orada işte gidenler bilirler...hemde aradaki ilişkiler düzelir...uygur türkleri ve suriye yüzünden bozuk çünkü...fransaya okadar şeye rağmen her ihaleyi veriyorsunuzda çine niye vermiyorsunuz? değil mi? gayet mantıklı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000