10 Kasım 2009, Salı 11:12:38

Boeing AEW&C'nin testlerini tamamladı...

Boeing, Avustralya Wedgetail AEW&C uçağındaki kendini koruma sisteminin anahtar testlerini tamamladı.
  • Bizimkiler de bu model değilmiy di? Hani yıllardır bitirilemeyen proje. Amsterdamdaki kırıma uğrayan Tekirdağın rahmetli yolcularının laptop larındaki bilgilerin sahibi olan 737. Geçenlerde TAI nin yanından geçerken gördüm. Son durumu bilen varmıdır?

Boeing Firması, Avustralya’nın Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) sistemi projesi olan Wedgetail Projesi’ne ilişkin Karşı Tedbir Atma Sistemi’nin (CMDS) testlerini başarıyla tamamladığını bugün açıkladı. Testler, Eylül ve Ekim aylarında Washington açıklarında ve Washington’ın Puget Sound bölgesinde gerçekleştirildi.

Boeing’den yapılan açıklamada, CMDS testlerinin tamamlanması, Wedgetail AEW&C uçağının genel Elektronik Harp Kendini Koruma (EWSP) kabiliyetinin doğrulanmasına yönelik atılmış önemli bir adım olduğu belirtildi. EWSP, uçuş ekibini, uçağı hedef alan füzelere karşı uyarmak ve korumak üzere tasarlandı. CMDS, yaklaşan füzeleri uçaktan uzaklaştırmak için, tehditlere chaff-flare atıcıları ile cevap verebiliyor. CMDS sistemini Boeing ve endüstri tedarikçisi BAE Systems geliştirilip, entegre edildi.

Testlerde toplam 19 uçuş boyunca 500’ün üzerinde chaff-flare atıldığı da ifade edildi. AEW&C ekibi, verileri, Wedgetail uçağına monte edilmiş yüksek hızlı video kameralar ile T-33 takip uçağına yerleştirilmiş ek bir video kamera aracılığıyla topladı.

Boeing AEW&C Programları Elektronik Harp Müdürü Kermit Hollinger, “Test programı, Boeing tarafından kurulan kendini koruma sisteminin tehditlere güvenilir, güvenli ve etkili bir şekilde karşılık verebileceğini doğrulamıştır. Bu dönüm noktası, Boeing’in askeri sistemleri ticari uçaklara entegre etme kabiliyetinin ve müşterilerimizin operasyonel ihtiyaçlarına yönelik düşük riskli, maliyet etkin çözümler sunuyor olduğumuzun en son örneğidir” dedi.

Wedgetail Projesi, altı adet AEW&C uçağının yanı sıra, mürettebat eğitimi, görev desteği ve sistem bakımına yönelik yer destek hizmetlerini kapsıyor.

Boeing Next-Generation 737-700 ticari uçağı baz alınarak geliştirilmiş olan 737 AEW&C, çok işlevli elektronik taramalı radar ve hava ve denizdeki hedefleri eşzamanlı olarak izleyebilen 10 adet son teknoloji görev ekibi konsolu sayesinde havadan savaş yönetme kabiliyetine sahip olması için tasarlandığı ifade edildi. Görev ekibi, operasyonel alanın sürekli gözetimini sağlamakla birlikte, taarruz ve savunma kuvvetlerini de yönetebiliyor.

Boeing AEW&C'nin testlerini tamamladı...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Bizimkiler de bu model değilmiy di? Hani yıllardır bitirilemeyen proje. Amsterdamdaki kırıma uğrayan Tekirdağın rahmetli yolcularının laptop larındaki bilgilerin sahibi olan 737. Geçenlerde TAI nin yanından geçerken gördüm. Son durumu bilen varmıdır?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000