24 Ekim 2010, Pazar 11:46:37

BM SORUŞTURMA AÇTI

BM raportörü, 'ölümcül robot' dediği ve ABD'nin Afgan cephesinde kullandığı insansız uçakların meşruiyetini tartışmaya açtı.
BM uzmanları, ABD’nin Pakistan-Afganistan sınırında militanlara karşı kullandığı insansız uçakların meşruiyetini sorguluyor. BM’nin yargısız infazlarla ilgili özel raportörü Christof Heyns, BM’yi ‘ölümcül robot teknolojilerinin yasal, siyasi, etik ve ahlaki boyutlarını tartışmaya’ davet etti.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne bir rapor sunan Heyns, insansız uçaklarla ilgili ciddi endişelerin neredeyse hiç incelenmediğini not etti. Haziranda da Heyns’in selefi Philip Alston, CIA’in Taliban ya da Kaide militanlarına karşı ‘PlayStation oynar gibi uzaktan kumandayla düzenlediği saldırılara son vermesi çağrısı’ yapmıştı. CIA ise ‘operasyonların yasal çerçevede ve hükümet denetiminde yürütüldüğü’ yanıtını vermişti.

Ama Güney Afrikalı hukuk profesörü Heyns, sivil kayıplardan kimin sorumlu olduğu ve robot kullanımının insan hakları hukukuna uygun olup olmadığının kesinlikle tartışılması gerektiğini vurguladı. Heyns, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’u ölümcül robotları insan hakları ve uluslararası hukuk açısından değerlendirmek üzere ülke yetkilileri, insan hakları uzmanları, felsefeciler, bilim adamları ve bu teknolojiyi geliştirenlerle toplantı yapmaya çağırdı.

Obama döneminde patlama
Obama döneminde CIA’in insansız uçak saldırıları en az iki kat arttı. 2009’da insansız uçaklarla düzenlenen 53 saldırıda 709, 2010’da 749 kişi öldü. 2004’ten itibaren toplam 184 saldırıya 1863 kişi kurban gitti. Pakistan’a göre 2006-2009 arasında öldürülen 701 kişiden 14’ü militandı.

Türkiye de mimli
Alston’ın hazirandaki raporunda ise ABD’nin yanı sıra Türkiye, Britanya, Rusya, Çin, Fransa, İran ve İsrail’in de yer aldığı 40 ülke insansız uçak kullananlar listesinde yer almıştı.

(Radikal)
BM SORUŞTURMA AÇTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000