28 Ekim 2012, Pazar 08:18:11

"BEN ASLA YAPAMAM"

Rusya’dan kalkan özel bir uçakla 24 bin metreye kadar çıkan Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, 39 bin metreden dünyaya atlayan Avusturyalı Felix Baumgartner’i çok kıskandığını ama bu atlayışı asla kendisinin yapamayacağını söyledi...
  • Uçağın modeli neymiş acaba? Onu yazsaydınız ya? Malum 25.000 m'ye çıktığına göre bi ihtimal Mig-25 veya Mig-31 olabilir diye düşünüyorum.
  • Çok güzel yorumlamış.Bir paraşütçü olarak kıskanmak yerine,böyle bir atlayış için sponsor olan firmalara ve felix'e teşekkür ederim. Uzay atlayışları yakın gelecekte planlanan bir konudur ve 1968 sonra tekrar günümüzde,bir başlangıç yapılması ise çok güzel. sponsror bulunması taktirde,Türkiye de böyle bir teknoloji ve beşeri sermayeye sahiptir. http://www.haber7.com/uzay-arastirmalari/haber/941224-felix-o-atlayisi-basaramasaydi
  • Parayi mudur mu odemis yoksa Reysas mi ?
  • Ben hayatta parasut ile atlamadim . Akillara zarar bi is olsa gerek ?
  • Durmuş Bey tebrikler , yazıyı şimdi okudum ama beni hiç şaşırtmadı tarZnıza cok uymuş tebrikler
  • SAYIN DÖVEN,EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKAN TÜRK OLDUĞUNUZ YAZILIYOR KUTLARIZ.FELİX İN ATLAYIŞI KONUSUNDA KISKANMIŞSINIZ,İNSANCA BİR DUYGU TABİİ.ANCAK PARAŞÜTÇÜ OLSANIZ DAHA FARKLI HİSSEDEBİLİRDİNİZ VE İFADE ETTİĞİNİZ ŞEYLER DAHA FARKLI OLABİLİRDİ.TAYYAREDE KOKPİTTE OTURMAK BAŞKA TAYYAREYİ TERK ETMEK BAŞKA.BİR SORSANIZ FELİX İRTİFASINA ÇIKMAYA CAN ATAN KAÇ TÜRK PARAŞÜTÇÜ VAR BİLİYORMUSUNUZ ,ÇOOOOKK.TAVSİYE 1-SPONSOR OLUN PARAŞÜTÇÜLERİMİZ O İRTİFADAN ATLASIN( KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN EN UYGUN YERLERDİR).TAVSİYE -2 EĞER İNİŞTE KENDİNİZİ KAYBETTİ İSENİZ ACİLEN HAVA HEKİMLERİNE MÜRACAAT EDİNİZ VE SAĞLIK SERTİFİKANIZI GÖZDEN GEÇİRTİNİZ. TAVSİYE-3 SERTİFİKA YENİLESENİZ BİLE ASLA YALNIZ UÇMAMAYA ÇALIŞINIZ. TEKRAR KUTLARIZ ( ANTALYA )

Özel bir uçak ile 24 bin metreye çıkan ve en yükseğe giden Türk ünvanı alan Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, bütün dünyanın nefesini tutarak, dünyaya atlayışını izlediği Felix Baumgartner’ı çok kıskandığını söyledi. Döven, “Felix’in 39 bin metreden kendini dünyaya doğru serbest bırakması akıl almaz bir olay. İnanılmaz bir cesaret ve macera ruhu gerektiriyor. Teknik olarak benim aklımın almadığı bir iş bu. Kendi hızıyla ses duvarını aştı. Uçak bile o hızlara ulaştığında bambaşka bir teknoloji ile çalışıyor. Felix’i ağzım açık izledim” dedi.

BEN OLSAM ATLAMAZDIM

Döven, her ne kadar Felix’i kıskanarak izlediğini söylese de, kendi yaşadığı maceradan çok korktuğunu dile getirerek, “Yine de o anda Felix’in yerinde olmak istemezdim. Uçağın içinde bile yaşanan macera bile bambaşkayken Felix’in aldığı keyfi hiç düşünemiyorum. Ama yine de O’nun yaptığını hayatta yapamam. Ama bazı yakınlarım da bana ‘Türk Felix’ diyor. Ben değil oradan atlamak, bir daha uçakla da stratosfere bile çıkmam” diye konuştu.

ŞİMDİKİ AKLIM OLSA

Geçtiğimiz ay içinde Rusya’daki bir tur şirketinin, nadiren gerçekleştirdiği, stratosfer gezisine katılan Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, “Bir daha böyle bir delilik asla yapmam” dedi. Risk almayı hem ticarette hem de sosyal hayatında sevdiğini belirten Döven, “Uzay seyahatinde yaşanan riskler alınacak gibi değil. Çok büyük bir macera ama riskleri gördükten sonra bunun asla yapılmaması gerektiğini anladım. Son 1 güne kadar iptal etsem mi diye düşündüm. Yanacak olan para umurumda değildi. Uzun yıllardır kendi uçağımda pilotluk yapıyorum ama bu deneyim bambaşka bir şeymiş. Uçaktan indiğimde, ‘bugün benim doğum günüm’ dedim. Vücudumdaki kanın, midemin ve aklımın nerede olabileceğini düşündüm” diye konuştu.

Güzel mi anlamadım

Yukarıya çıktıklarında pilotun kendisine, ‘dön ve dünyaya bak’ dediğini söyleyen Durmuş Döven, “Yukarısı güzel mi diye sorarsanız hiç bir şey anlamadığımı söylerim. Hızınızı ölçemiyorsunuz. Simsiyah bir noktanın içinde geziyor gibi. Dünyayı bir portakal gibi üzerindeki kara parçaları ile görüyorsunuz ama Türkiye’yi bulmam mümkün olmadı. En çok korktuğum şey uçağa binmekti. Çocukluğumda uçmak gibi bir hayalim yoktu. Uzaya çıkmak kısmet oldu” dedi.

Tansiyon 18’e çıktı ‘İptal olur’ dediler

SABAH saat 11’de uçuşun gerçekleştiğini  anlatan Durmuş Döven, eşi ve kızıyla Rusya’ya gittiğini ancak onları içeri almadıklarını belirterek, “Orası askeri bir havaalanı. Güvenlik önlemi çok fazla. Kızım ve eşimi otelde bıraktım. Gittiğimde heyecandan tansiyonum 18’e fırladı. ‘Uçuş iptal olur’ dediler. 1 saatlik beklemeden sonra tansiyonum normale döndü. Uçuş esnasında en korktuğum an yere yaklaştığımız zamandı. Dönerek, manevralarla indirdi. Orada kendimi kaybettim” dedi.

Türk bayrağını zorla diktirdim

Uçuştan önce çok uzun bir hazırlık süreci geçirdiğini anlatan Durmuş Döven, şöyle devam etti: “Uçuş toplamda 62 dakika sürdü ama öncesi var. Elbiselerin üzerime göre dikilmesi bile ayrı bir mesele. İçinden kablolar geçen 35 kilogramlık bir elbise giydim. Onun üzerine de başka bir kıyafet. Üzerine kesinlikle herhangi bir şirketin logosu, ambleminin dikilmesi yasak.  Türk bayrağının dikilmesine zor ikna ettik. ” (Hürriyet)

"BEN ASLA YAPAMAM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Volvo ~ 11 yıl önce
Uçağın modeli neymiş acaba? Onu yazsaydınız ya? Malum 25.000 m'ye çıktığına göre bi ihtimal Mig-25 veya Mig-31 olabilir diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
09:41:05 ~ 12 yıl önce
Çok güzel yorumlamış.Bir paraşütçü olarak kıskanmak yerine,böyle bir atlayış için sponsor olan firmalara ve felix'e teşekkür ederim. Uzay atlayışları yakın gelecekte planlanan bir konudur ve 1968 sonra tekrar günümüzde,bir başlangıç yapılması ise çok güzel. sponsror bulunması taktirde,Türkiye de böyle bir teknoloji ve beşeri sermayeye sahiptir. http://www.haber7.com/uzay-arastirmalari/haber/941224-felix-o-atlayisi-basaramasaydi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan Ozcan ~ 12 yıl önce
Parayi mudur mu odemis yoksa Reysas mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan Ozcan ~ 12 yıl önce
Ben hayatta parasut ile atlamadim . Akillara zarar bi is olsa gerek ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
barış Yüksel TK ~ 12 yıl önce
Durmuş Bey tebrikler , yazıyı şimdi okudum ama beni hiç şaşırtmadı tarZnıza cok uymuş tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KUTLAMA VE TAVSİYE ~ 12 yıl önce
SAYIN DÖVEN,EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKAN TÜRK OLDUĞUNUZ YAZILIYOR KUTLARIZ.FELİX İN ATLAYIŞI KONUSUNDA KISKANMIŞSINIZ,İNSANCA BİR DUYGU TABİİ.ANCAK PARAŞÜTÇÜ OLSANIZ DAHA FARKLI HİSSEDEBİLİRDİNİZ VE İFADE ETTİĞİNİZ ŞEYLER DAHA FARKLI OLABİLİRDİ.TAYYAREDE KOKPİTTE OTURMAK BAŞKA TAYYAREYİ TERK ETMEK BAŞKA.BİR SORSANIZ FELİX İRTİFASINA ÇIKMAYA CAN ATAN KAÇ TÜRK PARAŞÜTÇÜ VAR BİLİYORMUSUNUZ ,ÇOOOOKK.TAVSİYE 1-SPONSOR OLUN PARAŞÜTÇÜLERİMİZ O İRTİFADAN ATLASIN( KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN EN UYGUN YERLERDİR).TAVSİYE -2 EĞER İNİŞTE KENDİNİZİ KAYBETTİ İSENİZ ACİLEN HAVA HEKİMLERİNE MÜRACAAT EDİNİZ VE SAĞLIK SERTİFİKANIZI GÖZDEN GEÇİRTİNİZ. TAVSİYE-3 SERTİFİKA YENİLESENİZ BİLE ASLA YALNIZ UÇMAMAYA ÇALIŞINIZ. TEKRAR KUTLARIZ ( ANTALYA )

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000