21 Temmuz 2016, Perşembe 17:10:16

Batı Antalya Havalimanı neler kazandıracak?

TURSAB'ın Haziran ayı dergisinde Antalya Havalimanı'na yapılması gündemde olan Batı Antalya Havalimanı ile ilgili bir değerlendirme yazısı yer aldı.
  • Bu havaalanının ne kadar gerekli olduğu bariz bir şekilde ortada Allah devletimize zeval vermesin hepsi oluyor olacak
  • Çok şükür artık bu bölgeyede bir havaalanı yapılacak. Zaten turistlerde yol uzaklığından gelmiyordu.
  • önce esnafı,otelciyi,taksiciyi vs adam gibi eğitin,milleti kazıklamamasını öğretin, kendi vatandaşlarına fahiş fiyatlarla otel,tur satıp yabancıya üç kuruşa tatil yaptırmalarına izin vermeyin, sonra adam gibi adamları,okumuş,bilgili,efendi,görgülüleri turizm sektöründe çalıştırın öyle dağdan gelmiş,maganda,türkçe konuşamayan,tacizci hanzoları değil!
  • Komple doldurun sahilleri her yere bina ve havaalanları Yapın
  • Bundan sonra hangi turist gelecekse acik hava timarhanesine donmus ulkeye...
  • Turızm'de ülkemizin çatı örgütü Tursab'ı bu güzel değerlendirmesi için canı gönülden kutluyorum. Sektörün, bölge insanının ve en önemlisi ülkemizin böyle önemli bir ihtiyacını detaylı bir şekilde ortaya çıkardığı için. Muhakkak herkesi memnun etmek mümkün değil. Bu bölge veya yakınlarında evi veya arsası olan mutlu olmıyacaktır... Acak birkaç kişinin menfaatini değil genel menfaatleri gozetmemız gerekir. Dalaman veya Antalya havalımanlarının yakınında oturanları mutlu etmek için bu havalimanlari kapatılamayacagı gibi buraya da havalimani yapılmalıdır.
  • Yap bi hizli tren antalyadan , dalamandan , izmirden hem daha ucuz olur hem milletin isine gelir
  • Cuma günü 2000 paralel ci atilacakmis. İnşallah araya kaynak başka personeli atmazlar.
  • Allah razi olsun vatana hukumete devlete bunun 30 yil oncesi yapilmasi lazimdi ama nerde o anlayis nerde o vatan sevgisine sahip anlayis gercekten hukumeti kutlar basarilarinin daim olmasini diler Emegi gecen a dan z ye herkesin gozlerinden operim Sadece ormani dogayi kulturu koruyup gelecek nesillerin hakkini heba etmemek adina koruyup rant canavarinin vede betonlasmanin insallah onune gecelim saygilar sevgiler size ilelebet tum ic ve dis hainlere inat sonsuza dek bu anlayila bu vatan ve millet vede hizmet askiyla var olun sag olun vede gelecegin teminati adina bu ruha sahip insanlarida arkanizda birakmak adina yetistirin hoscakalin
  • hiç böyle bir havalimanına gerek yok. zaten turist de yok ortada. o muhteşem yerler havalimanı yapılmaz. Oralar tepelik dağlık taşlık. nasıl yapcaklarsa havalimanı oraya artık. Bu arada kaş'a, kalkan'a gelen turistler genelde ingiliz ve dalaman havalimanını kullanıyor

TURSAB'ın Haziran ayı dergisinde Antalya Havalimanı'na yapılması gündemde olan Batı Antalya Havalimanı ile ilgili bir değerlendirme yazısı yer aldı.

Havalimanının şehre kazandıracaklarının değerlendirildiği yazıda özellikleri de tek tek sıralandı.

İşte TURSAB'ın dergisindeki Batı Antalya Havalimanı projesi:

Batı Antalya bölgesi, alternatif turizm olarak tanımlanan inanç, yatcılık, arkeolojik ve doğa turizm gelişimi için büyük potansiyele sahiptir. Ancak çeşitli alternatif turizm olanaklarına rağmen, bölgede turizm fazla gelişememiş olup bunun en önemli sebebi ise dağlık topografik yapı, koruma tedbirleri ve buna paralel olarak karayolu ulaşımındaki güçlükler ile havalimanlarına olan uzaklıktır.

Bölgedeki çok yüksek sayıda arkeolojik ve doğal sit alanları mevcut olup bunların büyük çoğunluğu tescilli ve koruma altındadır. Koru ma alanlarının yoğunluğuna paralel olarak bölgede konaklama tesis yatırımları genellikle küçük butik oteller, pansiyonlar ve villa tesisleri şeklinde olmuştur.

Turizmin gelişimi ve yöre halkının turizmden sağladığı gelirin düşük seviyelerde kalmasının sebepleri ise ulaşım imkanlarındaki kısıtlamalar ve buna paralel olarak yüksek gelir gurubuna mensup turistlerin bölge ye geliş güçlüklerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle Kaş ve Kalkan yat turizminin de avantajı ile turizm gelişiminde öne çıkmış olsalar d Antalya ve Dalaman havalimanlarına olan uzaklıkları nedeniyle potansiyellerine paralel bir gelişim ve gelir elde edememişlerdir.

Son senelerde bu coğrafyada ikinci ev olarak tanımlanan konut sayılarında ve sezonluk oturumlarda artış olmuş olsa da bunun gerçek bir turizm hareketi ve geliri olarak tanımlanması da mümkün değildir. Bölge eşsiz doğal güzelliği, arkeolojik zenginliği ve korunaklı sahil yapısı nedeniyle yatçılar için çok cazip bir parkurdur. Ancak, Kaş’da geçtiğimiz senelerde inşa edilmiş olan 700 yat kapasiteli modern yat limanı ile Finike Yat Limanı, Kalkan ve Üçağız barınakları ise keza yine kara ve havayolu ulaşım güçlükleri nedeniyle potansiyellerinin çok altında bir doluluk oranına sahiptir. Şu anda inşaatı bitme aşamasında olan 750 yat kapasiteli Demre Yat Limanı’nın da akıbeti aynı olacaktır. Batı Antalya’da havalimanı ihtiyacı uzun seneler öncesi anlaşılmıştır. Ancak bölgenin coğrafi yapısı, bölgedeki doğal ve arkeolojik koruma alanları ile orman ve doğal hava manialarının fazlalığı nedeniyle uygun yer tespiti henüz sağlanabilmiştir.

Projenin özellikleri

Batı Antalya Havalimanı’nın, Kaş ilçesinin çok küçük yerleşim birimleri olan Ağullu, Pınarbaşı ve Çukurbağ mahalleleri ile Elmalı yol sapağı ortasında yer alan yüksek bir plato üzerine yapılması söz konusu olup pist ve terminal yapımı için tespit edilen arazi hiçbir şekilde konut ve yerleşim alanı, ormanlık, arkeolojik veya doğal sit alanı değildir. Lokasyonun Kaş merkezindeki
yoğun yerleşim alanlarına uzaklığı ise takriben 10 kilometredir.

Pist 2750 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde planlanmaktadır. Dolayısıyla Batı Antalya ile potansiyel turizm destinasyonları arasında sefer yapması olası tüm uçak tiplerinin kullanımına uygun teknik özellikte ve kapasitededir. Planlanan pistin yön itibari ile konumlandırılması gereği, iniş ve kalkış yapacak olan uçakların yüksek toplu yerleşim alanları üzerlerinden geçişleri de söz konusu değildir.

Uçuş güvenliği

Havalimanı pisti ve apronu için kullanılacak toplam arazi ise takriben 750 000 m2 (750 dönüm) civarında olup yaklaşım ve güvenlik bölgesi kısıtlamaları ile birlikte 2 500 000 m2 (2500 dönüm) civarlarında olacağı tahmin edilmektedir.
Yine irtifa açısından da pist ve apron bölgesi deniz seviyesinden takriben 650 metre yükseklikte olup en yakın küçük yerleşim alanlarından asgari takriben 150 metre daha yüksekte bulunmaktadır.

Havalimanının uluslararası standartlarda olması ise turizm ve uçuş güvenliği açısındandır. Yapılacak olan havalimanı trafiğinin Antalya veya İstanbul havalimanları gibi yüksek kapasitede olması ve dolayısıyla havalimanı pist sayısının ve terminal büyüklüğünün de benzer ölçekte olması mümkün değildir. Zira havalimanı çevresinde halihazırda yüksek yolcu ve uçak trafiği oluşturabilecek herhangi bir metropol, nüfus yoğunluğu ve konaklama kapasitesi mevcut olmadığı gibi bundan sonraki senelerde de bunun oluşumuna imkan verecek yapılaşma ile gelişmenin sağlanması coğrafi şartlar ve koruma tedbirleri nedeniyle mümkün değildir.

Ayrıca öngörülen havalimanında uçak bakım, onarım ve hangarların yer alması ise hiç bir  zaman olası olmadığı için, uzun vadeli plan kap samında dahi değerlendirilmemektedir.

Benzer durum, kitle turizmi olmayan ve sezonluk faaliyet gösteren birçok destinasyonda ve özellikle bazı Yunan adalarında da söz konusudur. Hatta benzer özellikte ki bazı destinasyonlarda havalimanları sadece sezonluk hizmet vermekte ve pist ve basit hizmet yapıları haricinde terminal binalarını dahi içermemektedir.

Doğayı ve tarihi tahrip etmeden...

Havalimanı pisti, deniz seviyesinden takriben 650 metre yükseklikte ve takriben 12.000 dönüm büyüklüğünde, yerleşim olmayan, makilik ve kayalık bir plato üzerinde büyük çoğunluğu 163/1 parsel numaralı ve 6387 m2 büyüklügündeki orman vasfındaki arazi üzerinde yer alacaktır. İşbu platonun çevresinde topografyadan yüksekliği ise takriben 150 metre mertebesindedir.

Dolayısıyla, havalimanının yöredeki bitki örtüsü ne direk veya indirek menfi bir etkisinin olması da söz konusu olamayacağı gibi, bilakis uluslararası kurallar gereği oluşturulacak olan güvenlik ve yaklaşım bölgeleri ile yapılaşma sınırlamaları nedeniyle ilave koruma alanlarının oluşumu söz konusu olacaktır.

Havalimanının yer alacağı platonun üzerinde tespit edilmiş sadece bir antik sarnıç ve müştemilatının yer aldığı tespit ve tescil edilmiş olup, yapılacak planlamada pist, apron ve terminal ünitelerinin adı geçen arkeolojik yapılar üzerinde yer alması ve bunlara zarar vermesi söz konusu olmayıp, bilakis koruma ve teşhir imkanı sağlanacaktır.

Yine bu vasıftaki arazinin hiçbir zaman konut alanı ve benzer kullanımlar için imara açılması ve tahsisi de Orman Kanunu gereği mümkün değildir. Diğer taraftan bu arazi üzerinde orman oluşumu ile tarım yapılması da arazinin büyük oranda ki kayalık yapısı nedeniyle olasılık dışındadır.

Diğer taraftan Kaş merkezindeki yoğun yapılaşma ve yerleşimin havalimanı için planlanan bölgeye doğru genişlemesi bölgenin coğrafi yapısı ve koruma alanları nedeniyle söz konusu değildir.

Yeni ulaşım talebi artıracak

Havalimanı sayesinde bölgeye turistlerin daha  kolay ulaşımı sağlanacaktır. Bu durum üst gelir grubuna ait olan turistler ile yöre halkının ulaşımları için de büyük kolaylık yaratacaktır. Dolayısıyla talep artışı bölgeye özgün alternatif turizmin gelişmesine imkan sağlayacak, bu vesile ile daha fazla butik otel ve villa oluşumu ile yat kapasitesi artışı sağlanacaktır. Turist sayısının artışına paralel olarak bölge tarımı, hayvancılığı ve ticareti de gelişim sağlayacaktır.

Demre’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Merkezi ilan edilen kesimde yatırımcılara tahsisi yapılmış beheri takriben 50 dönüm olan 8 parselde yapılaşma koşulları da bölgenin karekteristiği ve alternatif turizm kriterleri gereği beher tesis için azami 600 yatak kapasitesi ile sınırlandırılmıştır.

Havalimanı Kaş’ın kuzeyinde yer alan arazilerde yayla ve golf turizminin gelişimine de imkan yaratacaktır.

Sonuç olarak Batı Antalya Havalimanı, Kaş ilçesi öncelikli olmak üzere yöre halkının refah ve ekonomik kalkınmasına hizmet edecek bölgede ki yaşam standardının artmasına vesile olacaktır.

Batı Antalya Havalimanı neler kazandıracak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

H.MURAT ~ 7 yıl önce
Bu havaalanının ne kadar gerekli olduğu bariz bir şekilde ortada Allah devletimize zeval vermesin hepsi oluyor olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bülent tunç ~ 7 yıl önce
Çok şükür artık bu bölgeyede bir havaalanı yapılacak. Zaten turistlerde yol uzaklığından gelmiyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eyyy türsab ! ~ 8 yıl önce
önce esnafı,otelciyi,taksiciyi vs adam gibi eğitin,milleti kazıklamamasını öğretin, kendi vatandaşlarına fahiş fiyatlarla otel,tur satıp yabancıya üç kuruşa tatil yaptırmalarına izin vermeyin, sonra adam gibi adamları,okumuş,bilgili,efendi,görgülüleri turizm sektöründe çalıştırın öyle dağdan gelmiş,maganda,türkçe konuşamayan,tacizci hanzoları değil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
Komple doldurun sahilleri her yere bina ve havaalanları Yapın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kusbeyin ~ 8 yıl önce
Bundan sonra hangi turist gelecekse acik hava timarhanesine donmus ulkeye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
H. Yıldırım ~ 8 yıl önce
Turızm'de ülkemizin çatı örgütü Tursab'ı bu güzel değerlendirmesi için canı gönülden kutluyorum. Sektörün, bölge insanının ve en önemlisi ülkemizin böyle önemli bir ihtiyacını detaylı bir şekilde ortaya çıkardığı için. Muhakkak herkesi memnun etmek mümkün değil. Bu bölge veya yakınlarında evi veya arsası olan mutlu olmıyacaktır... Acak birkaç kişinin menfaatini değil genel menfaatleri gozetmemız gerekir. Dalaman veya Antalya havalımanlarının yakınında oturanları mutlu etmek için bu havalimanlari kapatılamayacagı gibi buraya da havalimani yapılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kkk ~ 8 yıl önce
Yap bi hizli tren antalyadan , dalamandan , izmirden hem daha ucuz olur hem milletin isine gelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaylar Filiz ~ 8 yıl önce
Saydığın yerlerden Kaş'a kaç kişi gelecek?Kış mevsimi trenyolu boş mu kalsın?Maliyeti ne olur,kaç tane havalimanı yapılır o parayala?
Paralel personel ~ 8 yıl önce
Cuma günü 2000 paralel ci atilacakmis. İnşallah araya kaynak başka personeli atmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yurtdas ~ 8 yıl önce
Allah razi olsun vatana hukumete devlete bunun 30 yil oncesi yapilmasi lazimdi ama nerde o anlayis nerde o vatan sevgisine sahip anlayis gercekten hukumeti kutlar basarilarinin daim olmasini diler Emegi gecen a dan z ye herkesin gozlerinden operim Sadece ormani dogayi kulturu koruyup gelecek nesillerin hakkini heba etmemek adina koruyup rant canavarinin vede betonlasmanin insallah onune gecelim saygilar sevgiler size ilelebet tum ic ve dis hainlere inat sonsuza dek bu anlayila bu vatan ve millet vede hizmet askiyla var olun sag olun vede gelecegin teminati adina bu ruha sahip insanlarida arkanizda birakmak adina yetistirin hoscakalin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biletler COOK pahali !! ~ 8 yıl önce
Ucaklar bos ucuyor !!! Bos ucacagina fiyati dusur dolu uc !!! Lufthansa dan bile pahali !!! Avrupa ici aktarmali 99eur ya sat bakbakalim bos koltuk kaliyormu ...
kaş ~ 8 yıl önce
hiç böyle bir havalimanına gerek yok. zaten turist de yok ortada. o muhteşem yerler havalimanı yapılmaz. Oralar tepelik dağlık taşlık. nasıl yapcaklarsa havalimanı oraya artık. Bu arada kaş'a, kalkan'a gelen turistler genelde ingiliz ve dalaman havalimanını kullanıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000