27 Ocak 2014, Pazartesi 13:44:24

BARIŞ KARTALI PROJESİNDE MUTLU SONA DOĞRU...

Türk Hava Kuvvetleri, 6.5 yıllık gecikmenin ardından Awacs erken ihbar ve kontrol uçaklarından ilkini şubat ayı sonunda teslim alıyor.
  • Ben bu uçağı esenboğa semalarinda gecen sene gördüm
  • awacs geliyor türkiyenin kendi hava sahasını 7 gün 24 saat kontrol edebileceğiz.türk hava kuvvetleri için ve türk hava sahası savunması için son derece önemli bir uçakdir. 6- 7 yıldan beri gecikti sebep uçağın radarlarnın bir tanesini İsrailli firma üretiyor parçayı geciktirdir geciktirdi falan filan ne kadar uçağı geç teslim etsek o kadar iyidir mantalitesidir.. eninde sonunda teslim edecekler..Airbus 400m askeri Cargo uçağı ile bu awacs uçağı türkiye için bir çığ atlamasıdır kesinlikle..
  • Bu tayyare daha teslim edilmedi ama C bakimina girecek. Boeing yerine cillop gibi Emb 145 aew&c tercih edilebilirdi, kovboyların nazını cekmezdik.
  • Başladılar yine... Asker pilot arkadaşlar lütfen cevap yazmayın da kendi kendilerine takılsınlar. Herkes HAK ettiğini yaşıyor, ne bir eksiik ne bir fazla... Stop :)
  • yazılımını israil'in yaptığı uçağı savunma amaçlı kullanacağız öyle mi?
  • O ucaklarda iyibir böcek aramasi yapilsin hele israelde üretilen elektronik cihazlar.
  • Kimse sevinmesin. USA işine yaramayan, ISKARTA ya çıkardığı malı PAHALI ya bize KAZIK lamıştır. VATAN a hayırlı olsun. Kendi uçağımızı ne zaman üretirsek, işte o gün hepimiz SEVİNECEĞİZ...
  • Fo lar yandi gari, simdi gelen asker abi ucagida biliyor olacak puhahaha
  • Kimsenin sıraya girdiği falan yok. Kriterleri sağlayan ve gönüllü olan pilotlar başvurdu. Buna rağmen birçok kişi başvurmadı bile. (Kendimden biliyorum) Ayrıca şimdiye kadar line a geçen pilotlar bu uçaklarla uçarak geçmediler ki sen neyin kafasını yaşıyorsun.
  • asker astronotlara line için eğitim uçağı gelmiştir..duyrulur :))

Türk Hava Kuvvetleri, 6.5 yıllık gecikmenin ardından Awacs erken ihbar ve kontrol uçaklarından ilkini şubat ayı sonunda teslim alıyor.

"Barış Kartalı" adı verilen proje kapsamında 4 AWACS uçağının üretilmesi öngörülüyor. Proje, Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin 1996 yılındaki kararıyla başlatılmış ve ABD'li üretici Boeing ve Northrop Grumman ile 2002 yılında sözleşme imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Türkiye istediği takdirde 4 uçağa ek olarak 2 uçak daha üretilebilecek.

RADAR SİSTEMİ BULUNUYOR

Projede, Boeing 737 tipi yolcu uçağı platform olarak kullanıyor ve çok özel teknik donanımın yanı sıra uçağın üzerinde radar sistemi bulunuyor. Türkiye üzerinde devriye uçuşu yapacak bir AWACS uçağı, Avrupa'nın en batısından, Asya'nın doğusuna kadar geniş bir coğrafyada tüm hareketleri izleyebiliyor. Türkiye AWACS uçakları için üretici Boeing firmasına 1.5 milyar dolarlık sipariş verdi.

6.5 YILLIK GECİKME

Uçakların Hava Kuvvetleri'ne teslimatının 2007-2008'de yapılması gerekiyordu. Ancak ABD'li üreticinin uçağın yazılımında yaşadığı sorunlar ve kullanıcıların radar sistemiyle ilgili şikâyetleri teslimatın 6.5 yıl gecikmesine yol açtı. Gecikmede Türkiye-İsrail ilişkilerinin çıkmaza girmesi önemli bir etken oldu. Bazı elektronik sistemlerin üreticisi olan İsrail firması Elta'nın Türkiye'ye ihracat yasağı koyması nedeniyle, ürünlerin teslimatı yapılamadı. Gecikme nedeniyle Boeing'e 500 milyon dolar ceza kesildi.

AWACS UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ;

UÇAK TİPİ: Boeing 737-700
MÜRETTEBAT: 10
AZAMİ İRTİFA: 40 bin feet
AZAMİ MENZİL: 7 bin km
SEYİR HIZI: 850 km/s
GÖZETLEME MENZİLİ: 350 km çapında 360 derecelik açı
HAVADA KALIŞ SÜRESİ: İkmalsiz 10 saat

BARIŞ KARTALI PROJESİNDE MUTLU SONA DOĞRU...

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

esenboğa ~ 10 yıl önce
Ben bu uçağı esenboğa semalarinda gecen sene gördüm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
oturanboğa ~ 10 yıl önce
TEBRİK EDERİM SİZİN BU UÇAĞI GÖRMENİZ TÜRK HAVACILIĞI AÇISINDAN GERÇEKTEN TAM BİR ÇAĞ ATLAMAK DEMEK!!!
caamrlto ~ 10 yıl önce
awacs geliyor türkiyenin kendi hava sahasını 7 gün 24 saat kontrol edebileceğiz.türk hava kuvvetleri için ve türk hava sahası savunması için son derece önemli bir uçakdir. 6- 7 yıldan beri gecikti sebep uçağın radarlarnın bir tanesini İsrailli firma üretiyor parçayı geciktirdir geciktirdi falan filan ne kadar uçağı geç teslim etsek o kadar iyidir mantalitesidir.. eninde sonunda teslim edecekler..Airbus 400m askeri Cargo uçağı ile bu awacs uçağı türkiye için bir çığ atlamasıdır kesinlikle..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 10 yıl önce
Bu tayyare daha teslim edilmedi ama C bakimina girecek. Boeing yerine cillop gibi Emb 145 aew&c tercih edilebilirdi, kovboyların nazını cekmezdik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Başladılar yine... Asker pilot arkadaşlar lütfen cevap yazmayın da kendi kendilerine takılsınlar. Herkes HAK ettiğini yaşıyor, ne bir eksiik ne bir fazla... Stop :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
savunma ~ 10 yıl önce
yazılımını israil'in yaptığı uçağı savunma amaçlı kullanacağız öyle mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TC-JGS ~ 10 yıl önce
O ucaklarda iyibir böcek aramasi yapilsin hele israelde üretilen elektronik cihazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kimse sevinmesin. USA işine yaramayan, ISKARTA ya çıkardığı malı PAHALI ya bize KAZIK lamıştır. VATAN a hayırlı olsun. Kendi uçağımızı ne zaman üretirsek, işte o gün hepimiz SEVİNECEĞİZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ha ha ha ~ 10 yıl önce
Fo lar yandi gari, simdi gelen asker abi ucagida biliyor olacak puhahaha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kimsenin sıraya girdiği falan yok. Kriterleri sağlayan ve gönüllü olan pilotlar başvurdu. Buna rağmen birçok kişi başvurmadı bile. (Kendimden biliyorum) Ayrıca şimdiye kadar line a geçen pilotlar bu uçaklarla uçarak geçmediler ki sen neyin kafasını yaşıyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grntkn ~ 10 yıl önce
asker astronotlara line için eğitim uçağı gelmiştir..duyrulur :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000