15 Ocak 2018, Pazartesi 09:30:30

Bakan Arslan'dan çok önemli açıklamalar

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Akşam Gazetesi'nden Pınar Işık Ardor'a 3. havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
  • Diyor ki.... """ vatandaşın hızlı ve kolay erişebilmesi lazım. Onun için raylı sistem yapmak istedik. Gayrettepe’den 3. Havalimanı’na bir metro yapmak çok önemlidir ki insanlar Gayrettepe’den bir aktarmayla havalimanına gitsin. 37 km’lik bir mesafe 28 tane de istasyonumuz var. Böylece 2019’da bitirmeyi hedeflediğimiz bu raylı sistemle insanlar havalimanına gidecek. Halkalı’ da bu sene ihalesini yapağız ve 3. Havalimanından Marmaray’a entegre olacak. Raylı sistemi 2019’da bitirmeyi hedefliyoruz"""" Resmen salliyor.... insaatin %78 i bitmis diyor.. Buraya baglanan hicbir rayli yol sistemi su anda yok.. sorarom size yukarida acikladigi seylerin 2019 da bitirlmesi mümkünmüdür... Daha ihalesi yapilmamis..
  • Sabiha Gökçen havalimanı 2001 de yani 17 sene oldu açılalı hala raylı sistem yok(başkent Esenboğa havalimanında da yok)
  • İsmi ne mi olacak o da soru mu ? Aynı isim tabi ki, farklı isim arayanda art niyet aranır. ATATÜRK HAVALİMANI
  • taşeron olsun yaptığımız limana kendi adımızı vereceğiz..
  • lan neyin kafası mustafa kemal atatürk olmalı atam çok yaşa
  • 2. Abdülhamid Havalimanı olsun
  • Bu sene 1.etap açılır ama ulaşım ve çevre düzenlemesi yetişmez, olimpiyat stadının açılışı gibi olur. Tamamının bitmesi 5 yıl sürer.
  • MİLLETİN ADAMI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ULUSLARARASI DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI olsun adı. man of the Turkish Nation RTE international airport.
  • Sn.bakan K.tazminat haklarimizi hemseniz ilan sbk borajet sahibi hemseriniz biz magdur calisanlarina haklarimizi odemiyor 9 ay oldu ne kanun nede yasa taniyor desteginizi rica ediyorum.
  • Tabiki RTE Havalimanı = LTRE

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Akşam Gazetesi'nden Pınar Işık Ardor'a 3. havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte Arslan'ın açıklamalar:

3. Havalimanı için en son açıklamanız yüzde 73 bittiği yönündeydi. Yeni gelişmeleri almak isterim. Ayrıca 3. Havalimanı lokasyon olarak uzak.  Vatandaş düşünüyor “oraya nasıl ulaşacağım?” Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?

“RAYLI SİSTEMİ 2019’DA BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Evet, yüzde 73 demiştik şimdi 78 diyoruz. Vatandaş, Atatürk Havalimanı’ndan kalma alışkanlıkla hemen erişebilelim istiyor. Dünyanın hiç bir yerinde büyük havalimanları şehrin çok merkezinde değildir. Yeni havalimanınız da bu anlamda şehrin dışında ama vatandaşın hızlı ve kolay erişebilmesi lazım. Onun için raylı sistem yapmak istedik. Gayrettepe’den 3. Havalimanı’na bir metro yapmak çok önemlidir ki insanlar Gayrettepe’den bir aktarmayla havalimanına gitsin. 37 km’lik bir mesafe 28 tane de istasyonumuz var. Böylece 2019’da bitirmeyi hedeflediğimiz bu raylı sistemle insanlar havalimanına gidecek. Halkalı’ da bu sene ihalesini yapağız ve 3. Havalimanından Marmaray’a entegre olacak. Raylı sistemi 2019’da bitirmeyi hedefliyoruz.

“SADECE BU PROJENİN BEDELİ 1 MİLYAR 117 MİLYON LİRA”

Gelelim yollarla ilgili kısma. Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu’nun yaptığımız kısmı da dâhil Odayeri’ne oradan Mahmutbey istikametine gidiyor, TEM ve E-5’le birleşiyor. Biz Odayeri’nin D- 20 dediğimiz otoyolu iki çarpı üç şerit haline getirdik. Sadece bu projenin bedeli 1 milyar 117 milyon lira

Bu yollar tamamlandı mı?

“5 BAĞLANTIMIZ VAR, 6. BAĞLANTIYI AĞUSTOS AYINDA BİTİRECEĞİZ,7. BAĞLANTI BİR SONRAKİ SENE”

Bahsettiğim 14 km bitti. Çatalca’ya şu an giden D-20 yolu zaten var. Sene sonu itibarıyla biz 3. Köprüden gelip Odayeri’nden Avrupa yakasına giden kamyonları artık Çatalca’ya götürebilir hale geldik. Onun devamında bir yol daha yapıyoruz. İki çarpı üç geliş üç gidiş Çatalca’ya kadar uzatıyoruz. Bunu da ağustosta bitireceğiz. Dolayısıyla 29 Ekim 2018’de 3. Havalimanı’nın yolcu taşıma anlamında devreye girdiğinde 3. köprüden Çatalca’ya yolumuzu hizmete sunmuş olacağız. Kuzey- güney aksında üç tane şehre, doğu- batı aksında da birer tane yere bağlantı olmak üzere beş bağlantımız var şimdi altıncı bağlantıyı ağustos ayında bitirmiş olacağız. Yedinci bağlantıyı da bir sonraki sene Kınalı ’ya kadar uzanacak Kuzey Marmara Otoyolu’nun devamıyla birlikte sağlamış olacağız. Havalimanına her yönden gelişler olacak ve toplu taşıma olacak. 

Yolcuların bagaj durumu olacak bu da düşünüldü mü?

“SMS BİLGİLERİ, ROBOTLAR… TEKNOLOJİ SONUNA KADAR KULLANILACAK”

Vatandaş geldiğinde eşyaları elinden alınacak. Havalimanında nerelere gideceği SMS ile cep telefonuna düşecek. Şuraya geleceksiniz, şu kapıdan geçeceksiniz.  İnsanlar önceden bütün işlemlerini yapabilir hale gelecekler elektronik ortamda. Havalimanında yolcuyu karşılayacak robotlar olacak, sesli bir şekilde yolcuyu yönlendirecek nitekim örnekleri var şimdiden.

Çalışan sayısında azalma yaratmayacak mı bu durum?

“BAŞLANGIÇTA 100 BİN ÇALIŞAN SONRA 225 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”

Çok büyük bir havalimanından bahsediyoruz dolayısıyla çalışan sayısı kesinlikle artacak. Başlangıçta biz yüz bin kişiden, 2023’te 225 bin kişiden bahsediyoruz sektörde çalışacaklar. Ancak bütün bunlara rağmen ne kadar adam yığarsanız yığın böyle bir havalimanından başlangıçta 90 milyon daha sonra 200 milyona hizmet edebilmeniz için birçok işin otomatik olarak bilgi işlem sistemlerini devreye girmesi ve otomasyon marifetiyle yapılıyor olması gerekiyor. Zaman kaybına tahammül yok. Yolcu geldiğinde el yordamıyla arar gibi gideceği yeri aramayacak. 

Bir çevre iddiasını soruyorum. ‘ İstanbul’un hâkim rüzgârları Karadeniz’den güneye doğru esiyor ve iklim koşulları çok sert. Bölge, senenin 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu. Havaalanının yapıldığı yer uçuş güvenliği açılarından uygun değil. Hem kuş çarpmaları hem de hava şartlarından dolayı kazalara davetiye çıkaracak gibi görünüyor’ bu iddiaya ne cevap verirsiniz?

“ÇÖP SAHASINI KURUTTUĞUMUZDA KUŞLAR GELMEYECEK”

Bunu doğru olarak kabul ederseniz ürkütücü. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyorsanız bütün bu olasılıkları hesaba katıp tedbirleri almanız gerekir. Bu yorumun en önemli sebebi şu;  çöplerin atıldığı yerler var. Onlar kuşları toplayabiliyor. Orayı kuruttuğumuzda kuşlar gelmemiş olacak.

“ÇEVRECİ EKİPLER HER TÜRLÜ DETAYI HESAPLIYOR”

Çevrecilerden oluşan bir ekibimiz bu çalışmayı yürütüyor. Rüzgâr konusuna gelince elbette ki bu kadar büyük havalimanını yapıyorsanız çok yıllara dayalı meteoroloji verilerini almak hâkim rüzgârı öğrenmek zorundasınız ki bunları aldık. Kuzey-güney aksında beş tane pistimiz onların yanında beşer tane yedek pistimiz ayrıca beşer tane de aks yolumuz var yani uçakların pistten indikten sonra aprona gidecekleri yollar var. Doğu- batı aksında ihtiyaç olursa kullanmak adına bir pist daha var. Küçük pistlerde bu sorunu yaşarsınız. Hafif rüzgâr alırsanız pistten çıkma riski vardır ama bizim pistlerin genişlikleri ve uzunlukları nedeniyle ne kadar yandan rüzgâr alırsak alalım herhangi bir şekilde risk yok. Şu an A-380 diye bilinen dünyanın en büyük uçakları yükünü azaltmadan bütün pistlerimize inebilecek.

Dünyanın kaçıncı büyük limanı olacak. Kapasitesi de yılda 150 milyon yolcu sanırım. Bu rakam çok yüksek değil mi? Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen’in toplamı bu rakamı etmiyor.

“169 ÜLKEYLE HAVACILIK ANLAŞMASI YAPMIŞ DURUMDAYIZ”

Dünyanı en büyük havalimanı olacak. Atatürk havalimanı 20 milyona göre planlanmıştı. Bakın bugün 60 milyon yolcuya hizmet ediyor.  Eğer siz planlamalarınızı doğru yaparsanız en ekonomik şekilde havalimanınızı kullanırsanız. Sabiha Gökçen 31 milyon yolcu taşıyor ki o da yetmiyor ona ikinci bir pist yapıyoruz. Sabiha Gökçen’in yolcusu ayrı Atatürk Havalimanı’nın yolcusu ayrı. Biz uluslararası hava anlaşmaları yapıyoruz. Şu an 169 ülkeyle havacılık anlaşması yapmış durumdayız. Onların önemli havalimanlarına uçmak istediğimizde diyorlar ki haklısınız ama biz de Atatürk Havalimanına ilave uçmak istiyoruz ve biz şu an yerimiz olmadığı için onlara izin vermiyoruz. Onlara izin verebiliyor olsak Atatürk’te zaten yolcu sayısı çok hızlı bir şekilde artacak. Böyle bir potansiyelimiz var.

“2023’TE 200 MİLYON YOLCU SAYISINA YAKLAŞMIŞ OLACAĞIZ”

3.havalimanını devreye soktuğumuzda bu istenen stokları verebilir olacağız. Başka ülkelerin havayolu şirketleri İstanbul’a ilave olarak uçacak ve bu rakamı artıracak. Emin olun ki açar açmaz 2019’da 70 milyonu sonrasında yüzde on artışlarla gitmeyi hedefliyoruz, 2023’te biz 200 milyona rahatlıkla yaklaşmış olacağız. Bu kadar büyük havalimanı yapıyoruz, sokağa atacak paramız yok. Kargo anlamında da çok ciddi rakamlara eriştik.  3 milyon 350 bin ton yük taşır hale geldik. Atatürk Havalimanı artık yeterli gelmiyor. 3. Havalimanı yolcu taşımasına paralel olarak kargo anlamında da çok ciddi bir tablo yaratacak. Amerika’dan kalkan bir yük Türkiye üzerinden Uzakdoğu’ya gidebilir olacak.

Atatürk Havalimanında son zamanlarda yer trafiği yüzünden rötorlar olabiliyor. Bu da ortadan kalkacak sanırım.

“ UÇAKLAR APRONA YANAŞACAK, YERALTINDA 24-25 KM ARAÇLARIN GİDECEĞİ YOLLAR OLACAK”

20 milyon kapasiteli bir limanda 60 milyon insana hizmet ediyorsunuz. Arkadaşlara müteşekkirim 7/24 olağanüstü bir performansla çalışıyorlar. Dünya ortalamasıyla kıyaslarsanız Atatürk Havalimanındaki gecikmeler onların çok altında. 3. Havalimanında uçaklar aprona yanaşacak, güzergâhta bir sürü araba görmeyeceksiniz. Yeraltında 24-25 km araçların gideceği yollar olacak. Amaç aksamaya sebep olmamak.

3. Havalimanı'nın ismi merakla bekleniyor.  Google aramaları ve haritalarda 3. havalimanının ismi 'Recep Tayyip Erdoğan International Airport' olarak adlandırıldı. Sn. Cumhurbaşkanımız bu konuda bir görüş bildirdi mi?

“İSİM AÇILIŞTA KONULACAK”

Temel atmada Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız ismiyle ilgili ‘bunu konuşmayalım açıldığı dönemde konuşuruz’ demişlerdi. Ondan sonra isim hiç gündeme gelmedi. Açılışta inşallah isim konacak. Google’da isimler konusuna gelince. İnsanlar zaman zaman projelere bir takım isimler yakıştırıyorlar ve editörün biri giriyor bir şey olarak kaydediyor. Böyle bir durum bu.

Anket yapılacak mı?

“3.HAVALİMANI’NIN İSMİ İÇİN KESİNLİKLE ANKET YAPILMAYACAK”

Anket yapılmayacak onu özellikle vurgulamak istiyorum. Avrasya Tüneli ile ilgili böyle bir talep oldu baktık ki insanlar değerlerimizi yarıştırma noktasına götürüyor. Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere bütün ecdat bütün geçmiş bizim için çok çok önemli. 

Sizin kafanızda bir isim var mı?

Herkesin kafasında yakıştırma adına bir isim olabilir ama doğrusu dünya çapında bir havalimanı Sn. Başbakanımızın bakanlığı, Sn. Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde onların emek ve gayretleriyle başlamış elbette onların takdirleriyle bir isim koyup yola devam edeceğiz.

3.havalimanıyla birlikte gözler Atatürk havalimanına çevrildi. Türlü iddialar var. İmara açılacak deniyor, AVM yapılacak deniliyor. Siz söz verdiniz olmayacak ama ne olacak?

“ATATÜRK HAVALİMANI KAPANMAYACAK, GENEL HAVACILIK HİZMETLERİNE DEVAM EDECEK”

Atatürk Havalimanı genel havacılık dediğimiz hizmetlere devam ettirecek. Ülkemize gelen üst düzey misafirler, VIP uçuşlar, özel jetler, eğitim amaçlı küçük uçaklar burayı kullanabilecek. 60 milyona hizmet eden havalimanı günde bin beş yüz uçağa hizmet edince bu kadar terminal ne olacak denilmişti. Biz terminalleri de ülkemize katma değer oluşturacak şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bana da mantıklı gelen fuar alanı olarak değerlendirilmesi. Cumhurbaşkanımız burası İstanbul’a nefes aldıran bir alan olmalı demişti. AVM’ydi, konuttu, rezidanstı değil tam tersine İstanbul’a değer katacak.

Havacılıktan çıkmadan önce Çukurova Havalimanı çok önemli bir proje ancak yapımı çok uzun sürdü düşüncesi var. Sorun nedir?

“ÇUKUROVA HAVALİMANI İÇİN ŞUBATIN İLK HAFTASI İHALEYE ÇIKILACAK”

Eleştirenler açısından baktığınız zaman haklı bir tarafı var. Çukurova Havalimanını Mersin, Adana ve Osmaniye’ye ve o bölgedeki ilçelerimize hizmet etsin dişe düşündük. Yap- işlet-devret modeliyle yola çıktık ancak alan yüklenici çok kısa süre verdi ancak o sürede yürütemedi ve akamete uğradı. Mahkeme süreci kaynaklı geciktik. Ancak geçen yıl ihalemizi yaptık işe başladık. Bu sene iş çok hızlı bir şekilde ilerleyecek. Üst yapısıyla ilgili de söyleyeyim. Şubatın ilk haftası ihaleye çıkılacak.  

Bakan Arslan'dan çok önemli açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Bos Konusan ~ 6 yıl önce
Diyor ki.... """ vatandaşın hızlı ve kolay erişebilmesi lazım. Onun için raylı sistem yapmak istedik. Gayrettepe’den 3. Havalimanı’na bir metro yapmak çok önemlidir ki insanlar Gayrettepe’den bir aktarmayla havalimanına gitsin. 37 km’lik bir mesafe 28 tane de istasyonumuz var. Böylece 2019’da bitirmeyi hedeflediğimiz bu raylı sistemle insanlar havalimanına gidecek. Halkalı’ da bu sene ihalesini yapağız ve 3. Havalimanından Marmaray’a entegre olacak. Raylı sistemi 2019’da bitirmeyi hedefliyoruz"""" Resmen salliyor.... insaatin %78 i bitmis diyor.. Buraya baglanan hicbir rayli yol sistemi su anda yok.. sorarom size yukarida acikladigi seylerin 2019 da bitirlmesi mümkünmüdür... Daha ihalesi yapilmamis..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saw ~ 6 yıl önce
Sabiha Gökçen havalimanı 2001 de yani 17 sene oldu açılalı hala raylı sistem yok(başkent Esenboğa havalimanında da yok)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk ~ 6 yıl önce
İsmi ne mi olacak o da soru mu ? Aynı isim tabi ki, farklı isim arayanda art niyet aranır. ATATÜRK HAVALİMANI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
taşeron ~ 6 yıl önce
taşeron olsun yaptığımız limana kendi adımızı vereceğiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atam çok yaşa ~ 6 yıl önce
lan neyin kafası mustafa kemal atatürk olmalı atam çok yaşa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tav43 ~ 6 yıl önce
2. Abdülhamid Havalimanı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AA ~ 6 yıl önce
Bu sene 1.etap açılır ama ulaşım ve çevre düzenlemesi yetişmez, olimpiyat stadının açılışı gibi olur. Tamamının bitmesi 5 yıl sürer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TABİKİ DE ~ 6 yıl önce
MİLLETİN ADAMI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ULUSLARARASI DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI olsun adı. man of the Turkish Nation RTE international airport.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K.Tazminat haklarimiz ödenmiyor ~ 6 yıl önce
Sn.bakan K.tazminat haklarimizi hemseniz ilan sbk borajet sahibi hemseriniz biz magdur calisanlarina haklarimizi odemiyor 9 ay oldu ne kanun nede yasa taniyor desteginizi rica ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 6 yıl önce
Tabiki RTE Havalimanı = LTRE

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000