20 Eylül 2010, Pazartesi 08:52:10

ALKOL TESTİ YAPILACAK MI?

Geçtiğimiz günlerde AirportHaber'inde manşete taşıdığı haberin ardından "her uçuş öncesi alkol testi yapılsın" önerisi ortaya atıldı. Türk doktorlar "Az alkol bile denge bozar. Kontrol şart" diyor.
  • parmak parmak hehehehe, pilotlara gerekir alkol kontrolu hehehehe
  • Alkolik pilotlar konuyu saptırmasın, ne dediğimi anladınız. Eğer sarhoş pilotlar çıkmasaydı istediğinizi derdiniz ama ortada sarhoş pilotlar varken ve çok azının deşifre olduğunu biliyorken başka bir öneriniz varsa onu değerlendirsinler! Yanındaki F/O almıyor mu kokuyu? Ama söyleyemez ki. Kim bilir ne tehlikeler atlatıldı şu ana kadar. Bu iş sizin kişisel kibirinizle ilgili bir konu değildir ve çok çok önemli bir konudur. Sırf havanız bozulacak diye aradaki bazı kendini bilmezlerin kimsenin hayatını tehlikeye atamasına izin verilemez! İşin beni sağlıklı bir şekilde taşımaksa asıl konunun bu olduğunu unutmayın. Kendi içinizde bir otokontrol denetimi yoksa da birileri bunu yapmak zorunda.
  • Eger taviz vermeye devam edersek boyle, yakinda parmak kontrolundende gecirirler. Bu meslekte esrar kacakciligi yapiliyor, mazereti gosterilerek.
  • Sonra siz temizsiniz devam edin ucusunuza soyledikleri zaman. Ani bir Rahatsizlanmadan dolayi O doktordanda rapor isterim. Isveren de alir o raporu , koyar sol koltuga, ucurtur tayareyi. Yeterli standby olmasi lazim :)
  • İstisnalar kaydeyi bozmaz ama , Sizin meslektaşlarınızdan bazıları sizin bu riskli mesleğinize laf getiriyor ve kurunun yanında yata yanar misali sizinde adınız pilot olarak kirletiliyorsa , ve onca insanın hayatı hiç sayılıyorsa bence gayet normal bu hocam. Sizin daha bundan mutlu olmanız lazım. Çünki adınız temizlenicek bir zaman sonra . ve alkollü pilot ibaresine rastlamıyacaksınız türk hava sahasında ve şirketlerinde. Kötü bir şeymi bu sizce ??? Ayrıca ben pilot olucam O alete üflemiyicem aşağılanıyorum diye. O zaman trafikte hiç bir polis memuru bana alkol testi yapamaz. nasıl olsa kendim tehlikedeyim sadece. Nerde mantık ???
  • İşine başlamadan önce alkol testinden geçen bir meslek grubu bilmiyorum. Kurumsal havayolu şirketlerinde otokontrol vardır ve alkollü uçuş işten atılma sebebidir. Bir kaptan olarak alkol testiyle uçuşa gitmeyi aşağılanma sayarım...
  • Doktarlar bir kişiyi kesip biçiyor. Kokpit ekinin kesip biçtiği kişi sayısı sence ne kadar ??? kıyaslamanında bu kadar düşüncesizini ilk defa görüyorum. ne alaka.
  • Olculu yemek fazla yemeyin, sigara icmeyin zararli, alkol almayin vs vs kendileri , sigara icerler , kokain alirlar, alkol sinirsiz. EEEeee sizi kim kollayacak. Onuda biz pilotlar yapsak olurmu sayin kasaplar........
  • Hocam herkes sizin gibi düşünüyor olsa keşke. inşallah sizinde dilinizde değil vicdanınızdadır bu söylem.. İsterimki Tüm pilotlar bunu uygulasın. Onca insanın günahına girerlerse bilmem nasıl verirler hesabını öbür tarafta. Tüm pilotlarımıza hayırlı kazasız belasız uçuşlar dilerim.
  • pilotlara doktorlar önermi de ya doktorlara kim önerecekü hiç br kısıtlamaları yok içkili ameliyat masasında bi güzel kesip biçiyorlar?
Hollanda'da, 200 yolcusuyla havalanmak üzere olan uçağın pilotu alkollü çıkınca, ortaya yeni bir öneri atıldı. Tıp dünyası, pilotlara her uçuştan önce alkol ölçümü yapılmasını istedi. Uluslararası standartlara göre pilotların uçuştan 10 saat öncesine kadar herhangi miktarda alkol alması yasak. Ancak, geçtiğimiz günlerde, Hollanda'nın Shiphol Havalimanı'nda, aşırı alkollü ABD'li pilot 200 yolcusu olan uçakla havalanmadan hemen önce kokpitten indirildi. Ayakta durmakta zorluk çeken kaptan pilota 700 euro ceza kesildi. Uçağı başka bir pilot uçurdu. Fakat, bazı pilotların alkollü uçtuğu yıllardır gündemde olan bir iddia. Şimdi tüm uçuşlardan önce pilotlara alkol testi yapılması tartışılıyor. Türkiye'de de tıp dünyası bu konuya sıcak bakıyor. Küçük miktarda alınan alkolün bile olumsuz etkileri olabileceğini vurgulayan uzmanlar, karayollarındaki gibi 0.50 promil sınırının havayollarında uygulanamayacağını iddia ediyor. İşte uzmanların görüşleri:

7-8 SAAT SONRA UÇMALI
Prof. Dr. Hamit Hancı (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi): Yüzlerce can emanet edilen pilotlar alkol kontrolünden geçirilebilir. Basit bir üflemeli alkolmetre bile bu iş için yeterlidir. Basit bir araçta bile bu risk varken, pilotun alkolsüz olması gerekir. Az miktarda alınan alkolden 2-3 saat, çok miktarda alınan alkolden 7-8 saat sonrasına kadar uçuş yapılmamalı.

Prof. Dr. Mansur Beyazyürek (Balıklı Rum Hastanesi Başhekimi): Az miktarda alınan alkol bile bir cesaret getirir, düşüncede değişikliklere yol açar. "Ben bu piste nasıl inerim, bak gör" gibisinden saçma bir casarete yol açabilir. Denetim mutlaka yapılmalı

'YARALAYICI AMA GEREKLİ'
Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Psikiyatrist): Az miktarda bile olsa alkol kullanımı, uçuşta dikkati bozar. Araç kullananlarda 0.50 promil limit var, uçakta o bile olmamalı. Uçuştan en az 4 saat önce alkol almayı kesmek gerekir. Alkol kullanılması dikkati dağıtır ve hataya sebep olur. Pilotlar alkole kolay ulaşabiliyorlar. Ancak her uçuştan önce kontrol yapılması, belli kültür seviyesinin üzerindeki kişiler olan pilotlar için biraz yaralayıcı bir davranış olur.

(Sabah)

ALKOL TESTİ YAPILACAK MI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Misafir ~ 14 yıl önce
parmak parmak hehehehe, pilotlara gerekir alkol kontrolu hehehehe

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Alkolik pilotlar konuyu saptırmasın, ne dediğimi anladınız. Eğer sarhoş pilotlar çıkmasaydı istediğinizi derdiniz ama ortada sarhoş pilotlar varken ve çok azının deşifre olduğunu biliyorken başka bir öneriniz varsa onu değerlendirsinler! Yanındaki F/O almıyor mu kokuyu? Ama söyleyemez ki. Kim bilir ne tehlikeler atlatıldı şu ana kadar. Bu iş sizin kişisel kibirinizle ilgili bir konu değildir ve çok çok önemli bir konudur. Sırf havanız bozulacak diye aradaki bazı kendini bilmezlerin kimsenin hayatını tehlikeye atamasına izin verilemez! İşin beni sağlıklı bir şekilde taşımaksa asıl konunun bu olduğunu unutmayın. Kendi içinizde bir otokontrol denetimi yoksa da birileri bunu yapmak zorunda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Eger taviz vermeye devam edersek boyle, yakinda parmak kontrolundende gecirirler. Bu meslekte esrar kacakciligi yapiliyor, mazereti gosterilerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sonra siz temizsiniz devam edin ucusunuza soyledikleri zaman. Ani bir Rahatsizlanmadan dolayi O doktordanda rapor isterim. Isveren de alir o raporu , koyar sol koltuga, ucurtur tayareyi. Yeterli standby olmasi lazim :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İstisnalar kaydeyi bozmaz ama , Sizin meslektaşlarınızdan bazıları sizin bu riskli mesleğinize laf getiriyor ve kurunun yanında yata yanar misali sizinde adınız pilot olarak kirletiliyorsa , ve onca insanın hayatı hiç sayılıyorsa bence gayet normal bu hocam. Sizin daha bundan mutlu olmanız lazım. Çünki adınız temizlenicek bir zaman sonra . ve alkollü pilot ibaresine rastlamıyacaksınız türk hava sahasında ve şirketlerinde. Kötü bir şeymi bu sizce ??? Ayrıca ben pilot olucam O alete üflemiyicem aşağılanıyorum diye. O zaman trafikte hiç bir polis memuru bana alkol testi yapamaz. nasıl olsa kendim tehlikedeyim sadece. Nerde mantık ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İşine başlamadan önce alkol testinden geçen bir meslek grubu bilmiyorum. Kurumsal havayolu şirketlerinde otokontrol vardır ve alkollü uçuş işten atılma sebebidir. Bir kaptan olarak alkol testiyle uçuşa gitmeyi aşağılanma sayarım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Doktarlar bir kişiyi kesip biçiyor. Kokpit ekinin kesip biçtiği kişi sayısı sence ne kadar ??? kıyaslamanında bu kadar düşüncesizini ilk defa görüyorum. ne alaka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Olculu yemek fazla yemeyin, sigara icmeyin zararli, alkol almayin vs vs kendileri , sigara icerler , kokain alirlar, alkol sinirsiz. EEEeee sizi kim kollayacak. Onuda biz pilotlar yapsak olurmu sayin kasaplar........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam herkes sizin gibi düşünüyor olsa keşke. inşallah sizinde dilinizde değil vicdanınızdadır bu söylem.. İsterimki Tüm pilotlar bunu uygulasın. Onca insanın günahına girerlerse bilmem nasıl verirler hesabını öbür tarafta. Tüm pilotlarımıza hayırlı kazasız belasız uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pilotlara doktorlar önermi de ya doktorlara kim önerecekü hiç br kısıtlamaları yok içkili ameliyat masasında bi güzel kesip biçiyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000