30 Temmuz 2012, Pazartesi 08:34:51

AIRBUS'TAN 3D HAMLESİ...

Farklı plastik materyaller kullanarak 3D modelleri birebir çıktı olarak verebilen 3D yazıcılar yavaş yavaş günlük hayatımıza girmeye başladı...
  • uçukluk falan yok zaten bir çok sektörde uzun yıllardır kullanılan bir teknik. TR de bir çok döküm fabrikası ve büyük kuyumcularda buna benzer prototip makineleri zaten mevcut. otomotivde de kullanılıyordu. ancak bildiğim kadarıyla düşük mukavemette ürün elde ediliyor bu yöntemle. çok gevrek parçalar çıkıyyor. benim merak ettiğim imalattan sonra bir son işleme girecek mi ürün? ya da yeni bir karışım mı geliştirdirdiler. polimer karışıma bağlayıcı fln eklemiş olabilirler ?
  • Cidden uçmuş bunlar.

Şimdilik farklı şekillerdeki eşyaları yazdırmak için kullanılan 3D yazıcılar için Airbus'ın daha büyük planları var.

Airbus kabin mühendislerinden Bastian Schaefer, 2050 yılında hangar büyüklüğündeki 3D yazıcılar sayesinde uçak modelleri üretebileceklerini belirtiyor.

Airbus'ın 3D yazıcıları tercih etmesindeki en büyük sebep geleneksel üretim metotlarından yüzde 65 daha hafif bileşenler kullanılması ve katmanlı üretim tekniğinin uçaklar için gerekli karmaşık üretim tekniklerini karşılıyor olması.

Airbus hali hazırda A380 için bazı kabin parçalarını 3D yazıcılar ile üretiyor ve bu parçalar yıl sonunda güncellenecek modellere eklenecek. Ayrıca Eurofighter Typhoon jet uçağının da havalandırma ile ilgili bazı parçaları 3D yazıcılar ile üretiliyor.

Schaefer planladıkları konsepti de Haziran ayındaki TED Global konferansında sergiledi.

3D yazıcılarla ayrıca şeffaf alüminyum, karbon nantüp ve biopolimer gibi materyallerin birleştiği çok materyal grupları da üretilebilecek. Şu anda dünyada sadece İsrailli Objet firması tarafından 3D yazıcıyla buna benzer bir üretim yapılabiliyor. Ancak boyutları şimdilik küçük. Airbus için 80m x 80m boyutunda bir 3D yazıcı yeterli olacak ve finansman sıkıntısı da yok.

Bunun haricinde uçaklarda akıllı camlar kullanılması da düşünülüyor. Bu camlar, gidilecek noktayla ilgili bilgileri veya üzerinden geçilen noktaların genel bilgilerini artırılmış gerçeklik uygulamaları kullanarak yolculara da yansıtabilecek. Bütün bunların olabilmesi için 2050 yılına kadar beklemek gerektiği ifade edildi.

AIRBUS'TAN 3D HAMLESİ...

Yorumlar

yeni değil ~ 12 yıl önce
uçukluk falan yok zaten bir çok sektörde uzun yıllardır kullanılan bir teknik. TR de bir çok döküm fabrikası ve büyük kuyumcularda buna benzer prototip makineleri zaten mevcut. otomotivde de kullanılıyordu. ancak bildiğim kadarıyla düşük mukavemette ürün elde ediliyor bu yöntemle. çok gevrek parçalar çıkıyyor. benim merak ettiğim imalattan sonra bir son işleme girecek mi ürün? ya da yeni bir karışım mı geliştirdirdiler. polimer karışıma bağlayıcı fln eklemiş olabilirler ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAVACILIK SEKTÖRÜ YA ~ 12 yıl önce
Cidden uçmuş bunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000