16 Aralık 2015, Çarşamba 07:50:26

ABD drone'lar için düğmeye bastı

Amerika Birleşik Devlet-leri’nde insansız hava araçları olan drone’ları kayıt altına almak için düğmeye basıldı.
  • Aman bizimkiler duymadan kaldırın bu haberi. Drone vergisi ayağına ÖTV, taşıt pulu, hava sahası işgal bedeli vs. aklınıza hayalinize gelmeyen fantastik vergiler icad edip koyarlar.
  • dronelara özgürlük! amerikan rüyasında dronelara özgürlük!

Amerika Birleşik Devlet-leri’nde insansız hava araçları olan drone’ları kayıt altına almak için düğmeye basıldı. Drone sahipleri artık ülkedeki havacılığı düzenleme kurumu Federal Havacılık Dairesi’ne (FAA) kayıt olmak zorunda.

Kayıt ettirmede drone’un özellikleri de önemli. İnsansız hava aracının kayıt edilebilmesi için 25 kilograma kadar ağırlıkta olması gerekiyor. Kurumun drone’lara kayıt zorunluluğu getirmesinin arkasındaki neden ise yılbaşı öncesi alışverişi. 

Cezalar gündemde
Bu dönemde ABD’de 700 binden fazla insansız hava aracı satışının gerçekleştirilmesi bekleniyor. Kurum, drone’ları kayıt altına alma işini de mümkün olduğunca kolay prosedürlerle halletmeyi planlıyor. Zorlaştırma olmaması için çalışıyor.

21 Aralık tarihinden itibaren başlayacak olan kayıtlar, FAA’nin resmi web adresi üzerinde ilk 30 gün boyunca ücretsiz olarak yapılabilecek. Bu tarihten itibaren ise 5 dolar kayıt ücreti talep edilecek. Drone sahiplerinin kayıt zorunluluğu için son tarih olarak ise

16 Şubat belirlendi.

Ülkede kayıtlı olmadan kullanılan drone’lara ise ciddi cezalar verilmesi öngörülüyor. Üç yıl hava trafiğine çıkmaktan men edilmenin yanında yüksek tutarda para cezaları da gündemde. Drone sahipleri, FAA’ye adlarını, adreslerini, e-posta adreslerini kayıt esnasında vermek zorunda.

Pek çok olaya karıştılar

Türkiye ve dünyada drone’lar pek çok hukuksal soruna da neden oldu. Yasaklı bölgelere girme, taciz gibi olaylarda kullanıldılar. Eğlence amaçlı bu araçları kullananlar da oldu. Zaten pek çok otorite bunların kayıtlı hale gelmesi gerektiği konusunu tartışıyordu.
ABD Washington’da Beyaz Saray’ın üstünde uçan şüpheli drone düşürülmüş, ülkemizde de benzer olaylar yaşanmıştı. Uçakların uçuş güvenliği nedeniyle havalimanlarında da risklere neden olmuşlard'ı. Ülkemizde de bu konuda pek çok sorun yaşandı. En son drone’lar İstanbul’da kız öğrencilerin tacizinde kullanıldı. Bu hava araçlarının Türkiye’de de kayıt altına alınması gerektiği belirtiliyor.

ABD drone'lar için düğmeye bastı

Yorumlar

Volvo ~ 8 yıl önce
Aman bizimkiler duymadan kaldırın bu haberi. Drone vergisi ayağına ÖTV, taşıt pulu, hava sahası işgal bedeli vs. aklınıza hayalinize gelmeyen fantastik vergiler icad edip koyarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dronecu ~ 8 yıl önce
dronelara özgürlük! amerikan rüyasında dronelara özgürlük!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000