25 Ocak 2010, Pazartesi 07:20:13

Dünya kazanıyor biz kaybediyoruz!

DHMİ'de uygulanan personel ücret politikası dünya havacılığına kazandırırken, Türkiye'ye kaybettiriyor...
  • köy enstitüleriyle havacılık arasında ilgi kurmak pek anlaşılır değil. ayrıca kapattığı kastedilen parti de chp mi dp mi o da belli değil. kuran ve bizzat işlevsizleştiren chp olduğundan zihniyet bazında sorumluluk yüklemek tutarlı bir düşünce olmuyor. geçen yüzyılın sloganlarına veda edip bireyi ve toplumu yeniden çözümlemenin zamanı geldi de geçiyor.
  • ne zaman ki işi hakedenler o koltukları dolduracak biz o zaman ilerlemeye başlıyacagız köy enstitülerini kapattıran bu zihniyetle bir yere varılmaz
  • ülkenin mali ve idari sistemi açmazlarla dolu. buna bir de kurum içindeki kararsızlık (yeniden yapılanma konusunda) ve herkese mavi boncuk dağıtma zorunluluğu (ilgisiz birimlere tazminat ödenmesi) eklenince sonuç ne yazık ki böyle oluyor. cesur ve kararlı adımlar atmak gerekiyor. aksi halde kaybey-kaybete devam.
  • biz seçmenler olarak ne zaman ülkemizin birligi bereberligi için çalışanları seçersek ülkemiz o zaman kazanzır o zaman istissam yaratılır o zaman kavgalar biter......!
  • Personel Maaşlarının artırılmasına yönelik çalışmalar var ancak, DHMİ dışındaki bazıları kıskançlık yüzünden bunu engelliyor. Her ne hikmetse Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı el ele vermiş, kendilerini devletin en üst kademesi olarak belirlemiş ve siz bizden fazla maaş alamazsınız deyip her seferinde yapılan artırma girişimlerini engelliyorlar. Hiç bir şey yapamazlar ise oranları kısıp vergi ekleyerek olayı maaşları düşürüyorlar. Sonuçta sadece avrupanın değil belkide dünyada en düşük ücret alan personel bizde. Karşılığında ne mi oluyor. Ülke para kaybediyor. Biz çalışıyoruz. Hava Yolu Şirketleri nerede ise bedava hizmet alıp ceplerini dolduruyorlar. Ama yıllardır, bu bürokratlara bir türlü anlatılamadı, ya da anlamak istemediler.

DHMİ'de uygulanan personel ücret politikası dünya havacılığına yılda 200 milyon Euro kazandırırken, Türkiye'ye de kaybettiriyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde (DHMİ) uygulanan düşük ücret politikası hem Türk personeli mağdur ediyor, hem de Türkiye'nin yılda en az 200 milyon euro para kaybetmesine neden oluyor. Hava sahasını kullanan 18 bin 271 uçaktan Fransa yılda 1.1 milyar euro kazanırken, Türkiye 7 bin 796 uçaktan ancak 203 milyon euro kazanabiliyor.

Eurocontrol (Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı) kuralları gereği, bir ülkede hava seyrüsefer hizmetleri için yapılan personel ve altyapı harcamaları o ülke hava sahasını kullanan uçakların sayısına bölünerek ilgili ülkeye para ödeniyor. Yeterli personel ve kaliteli altyapıyla hizmet veren ülkeler hem ülkesinde yüksek gelir düzeyine sahip istihdam yaratıyor, hem de güvenli bir havacılık hizmeti sunabiliyor. Böylece yurt dışından daha çok döviz geliri elde ediyorlar.

YDK RAPOR HAZIRLADI

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) hazırladığı denetim raporu, hava sahasını kullanan uçaklardan dolayı Türkiye'nin yıllardan beri uğradığı ve halen de devam eden kayıplarını ortaya koydu. Rapora göre, hava sahasını kullanan uçak sayısı itibariyle 7 milyon 796 bin uçakla Avrupa'da altıncı sırada yer alan Türkiye yılda 203 milyon Euro kazanıyor. Buna karşılık, 18.3 milyon uçakla Fransa 1.1 milyar Euro gelir elde ediyor.

TÜRKİYE EN AZ KAZANAN

Uçak başına elde edilen gelir ise İspanya'da 83.98 euro, Belçika/Lüksemburg'da 75.90 euro düzeyinde iken Türkiye 26.19 Euro ile 34 ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor. Türkiye hava sahasını batıdan doğuya kullanan uçaklara yaklaşık 2 saat seyrüsefer emniyeti hizmeti vererek bu geliri elde ederken, 10 dakikalık hizmet veren Malta ve Güney Kıbrıs gibi ülkeler dahi uçak başına daha yüksek para alıyor.

PERSONEL ÜCRETİ ONDA BİR SEVİYESİNDE

Hava seyrüsefer personeline ödenen ücretler havayolu şirketlerinden tahsil edildiği için Türkiye dışındaki ülkeler bu sektörde çalışan personele ayda 4 bin euro ile 15 bin euro arasında ücret ödüyor. Türkiye'de ise bu ücretler, 2007 yılında yapılan artışa rağmen halen 560-1400 Euro arasında değişiyor. Ücretler yüzde 100 oranında artırılsa bile diğer ülkelerin ortalamasının ancak yarısına ulaşacak ve YDK'nın hesabına göre Türkiye yılda 43 milyon Euro daha fazla döviz geliri elde edecek.

Hava seyrüsefer sistemine yapılan altyapı yatırımları da hava sahasını kullanan uçaklardan tahsil ediliyor. Avrupa ülkeleri bu sayede en modern altyapı sistemleri kurarken, bazı bürokratik engeller dolayısıyla Türkiye'nin bu konuda da geri kaldığı belirtildi. Oysa bu alanda yapılacak yatırımın parasının tamamı hava yolu şirketlerinden tahsil edileceği gibi, Türkiye'nin daha emniyetli bir hava seyrüsefer sistemine kavuşmasının da sağlanacağı vurgulandı.

34 ülkenin ortalaması uçak başına 54 Euro

Türkiye uçak başına alınan ücreti 34 ülkenin ortalaması olan 51 Euro seviyesine çıkarttığı takdirde ise yıllık kazancı 203 milyon Euro'dan 400 milyon Euro'ya çıkacak. Bu parayı almadığı için Türkiye her yıl dünya havacılığına 200 milyon Euro hibe etmiş oluyor ve döviz kazancından mahrum kalıyor.

Gazete Habertürk

Dünya kazanıyor biz kaybediyoruz!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
köy enstitüleriyle havacılık arasında ilgi kurmak pek anlaşılır değil. ayrıca kapattığı kastedilen parti de chp mi dp mi o da belli değil. kuran ve bizzat işlevsizleştiren chp olduğundan zihniyet bazında sorumluluk yüklemek tutarlı bir düşünce olmuyor. geçen yüzyılın sloganlarına veda edip bireyi ve toplumu yeniden çözümlemenin zamanı geldi de geçiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne zaman ki işi hakedenler o koltukları dolduracak biz o zaman ilerlemeye başlıyacagız köy enstitülerini kapattıran bu zihniyetle bir yere varılmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ülkenin mali ve idari sistemi açmazlarla dolu. buna bir de kurum içindeki kararsızlık (yeniden yapılanma konusunda) ve herkese mavi boncuk dağıtma zorunluluğu (ilgisiz birimlere tazminat ödenmesi) eklenince sonuç ne yazık ki böyle oluyor. cesur ve kararlı adımlar atmak gerekiyor. aksi halde kaybey-kaybete devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
biz seçmenler olarak ne zaman ülkemizin birligi bereberligi için çalışanları seçersek ülkemiz o zaman kazanzır o zaman istissam yaratılır o zaman kavgalar biter......!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Personel Maaşlarının artırılmasına yönelik çalışmalar var ancak, DHMİ dışındaki bazıları kıskançlık yüzünden bunu engelliyor. Her ne hikmetse Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı el ele vermiş, kendilerini devletin en üst kademesi olarak belirlemiş ve siz bizden fazla maaş alamazsınız deyip her seferinde yapılan artırma girişimlerini engelliyorlar. Hiç bir şey yapamazlar ise oranları kısıp vergi ekleyerek olayı maaşları düşürüyorlar. Sonuçta sadece avrupanın değil belkide dünyada en düşük ücret alan personel bizde. Karşılığında ne mi oluyor. Ülke para kaybediyor. Biz çalışıyoruz. Hava Yolu Şirketleri nerede ise bedava hizmet alıp ceplerini dolduruyorlar. Ama yıllardır, bu bürokratlara bir türlü anlatılamadı, ya da anlamak istemediler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000