20 Ocak 2012, Cuma 09:55:26

BİRDAL: 'ARTIK TEK MERKEZDEN YÖNETİLECEK'

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, 2011 yılını değerlendirerek 2012 planlarını açıkladı.
  • sen kimsin ki yazıklar olsun diyorsun? o söylediklerin zaten bu dünyada sadece senin aklına geldi, başka kimse düşünemedi, en çok senin kafan çalışıyo. gerçekten amerikayı yeniden keşfetsen anca bu kadar büyük bi fikir söylerdin. bu adamlar psikopat olduğu için kendilerini eleştirtmek istiyorlar, ellerindeki imkanlardan yararlanmıyorlar değil mi ? insan birşey iddaa ederken ölçer tartar, bu adamlar bu işin başında yıllardır illaki akıllarına gelmiştir ama neden olmadı acaba diye bir araştırır sonra da doğrusunu öğrenir ve öyle yazıklar olsun falan demez. ama işte eleştirmek hep daha ucuz ve kolay..
  • AHL yüz yıl daha yeterdi ama yıllardır etrafı dolarken SEYİRCİ kaldın. Bir viyadükle Ataköy tarafına geçip orada dev bir park alanı yaratayım demedin. Bir de bir sürü adam toplanmış ciddi pozlarda konuşuyorsunuz. Nasıl olsa HEAP SORAN yok. Hemen yanındaki denize doğru pistleri uzatayım demedin. Kime ne anlatıyorsun? Yazıklar olsun.
  • babaeskiye yapilacak havalimani milli servet kaybidir bu oyuna gelmeyin
  • 2 gün önce Kırklareli'nin Babaeski ilçesine havaalanı yapılması için bir kanun teklifi verildi. Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Uzunköprü, Hayrabolu gibi merkezlerin hepsine 20-25 dakikalık mesafede. Umarım dikkate alınır da, Trakya'nın ortasına bir hareketlilik gelir.
  • önemli olan çok yatırım yapmak değil arz ve talep endeksli yatırım yapmaktır yolcusu olmayen yere niye havaalanı yaparsın; yolcusu olan yere niye hak ettiği havaalanı yapmazsın. siyasetçilerin isteğine göre havaalanı yapılır bu yanışa dur diyecek kimse yok mu?
  • AHL'deki sorun yarın diğer meydanlarda da olacak, bir an evvel önemli havalalanlarına paralel pist için gerekli alanların tahsis edilmesi lazım, Sabiha Gökçene 2. pist yapılmalı, izmir'e galiba mümkün değil, ama esenboğa da kamulaştırma çalışmaları yıllardır yılan hikayesine döndü, 6 yıl önce şerh kondu, durdu, geçen yıl tebligat yapıldı, yine durdu, 6 yıl önce 1 li,raya alacağınız araziyi biraz daha oyalanırsanız belki 10 liraya, belki de açılacak davaları kaybedip bir de üzerine avukatlık ücreti ödeyip almak durumunda kalabilirsiniz.
  • cok varda ,isinize gelenleri bilirsiniz
  • havacılık sektörürüne 30 yılını vermiş ve bu sektörde üst düzey yöneticilik yapan başka bir devlet göervlisi var mı?Merak ediyorum.
  • doğuya havaalanı yapılmasına karşıyım gereksiz yatırım bence
  • Türkiyede havacılığın bu günlere gelmesindeki en önemli isimlerden birisi orhan birdal beydir.başarılarının devamını diliyorum. Hükümetin faaliyetlerini beğenmememe rağmen ulaştırma alanında , özellikle de havacılık alanında yapılan yatırımlar verilen hizmetler büyük bir alkışı hakediyor.
Florya Sosyal Tesisleri’nde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, DHMİ Genel Müdür Yardımcıları Funda Ocak ve Mehmet Ateş, DHMİ APK Daire Başkanı Zafer Topuz, Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur ve Türkiye’deki tüm havalimanlarının başmüdürlerinin yer aldığı değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda genel bir değerlendirme yaparak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, çarpıcı açıklamalar yaptı.

2011 yılının oldukça verimli geçtiğine dikkat çeken Birdal; “2010 yılında yolcu sayımız Türkiye genelinde 102 milyon 705 bin sayısındaydı. 2011 yılına baktığımızda ise bu sayı yüzde 14.4 oranında artış göstererek 118 milyon 425 bine ulaştı. 120 milyon rakamını aşmayı bekliyorduk ancak bu hedefimizi artık 2012 yılına saklıyoruz. Atatürk Havalimanı hem uçak trafiği hem de yolcu sayısı itibariyle yine zirvede yer aldı. Uçak trafiğinde DHMİ olarak 2011 yılında 1 milyon 331 bin 835 uçağa hizmet verdik. Uçak trafiğinde ve yolcu sayısında Atatürk Havalimanı’ndan sonra 2. sırayı Antalya Havalimanı, 3. sırayı ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aldı. 2011 yılında yine DHMİ olarak pek çok inşaat yaptık. Bunlar terminal binası, pist, apron ve taksi yollarının yeniden yapılandırılması ya da mevcut olanların genişletilmesi gibi çalışmalardı. Bu çalışmalarımız neticesinde harcadığımız tutar 410 milyon TL. Sözkonusu çalışmalar sonucunda havaalanlarımızın altyapı ve üstyapısını yeniden sağlam temeller üzerine oturttuk. Henüz net değil ama DHMİ olarak 2011 yılının sonunda 820 milyon TL kâr edeceğimizi tahmin ediyoruz. Yine 2011 yılında ekonomiye doğrudan katkımız (vergi ve temettü ödemeleri) 841 milyonluk bir ödeme olarak gerçekleşti" dedi.



2012 yılı hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Birdal sözlerine şöyle devam etti:

2012 yılındaki hedeflerimiz de 2011 yılına paralel olarak devam edecek. Pist, apron, terminal ve taksi yollarının yenilenmesi gibi çalışmalar için 2012 yılında hazinenin DHMİ tarafından kullanılmak üzere ayırdığı rakam 425 milyon TL’lik bir yatırım miktarıdır. 2012’deki hedeflerimize gelecek olursak; Milas Bodrum Havalimanı’nın Dış Hatlar Terminali’nin inşaatı devam ediyor. Bu yıl içinde terminali hizmete açacağız. Kars Havalimanı, Ağrı Havalimanı ve Adıyaman Havalimanı da 2012’de hizmete açılacak. Bunun dışında Kastamonu Havaalanı da 2012 yılında hizmete açacağımızı vurgulayalım. DHL projesi de 2012’de hizmete açacağımız projeler arasında.

Yapılan çalışmalar neticesinde bize ayrılan bütçeyi 2011 yılında yüzde 99 oranında başarıyla kullandığımızı ifade edebilirim. Yapmamız gereken ihalalerin tamamına yakınını yaptık ve imza aşamasına getirdik. DHMİ’nin bu anlamda yüzde 99 oranında başarısı mevcut.Anlattığım ve verdiğim detayların neticesini yarın tüm havaalanlarının müdürleri ve başkanlarıyla değerlendireceğiz. Bu çalışmayı biz her yıl değerlendirip alt yapı ve üst yapı çalışmalarını ele alıyoruz.
Havacılığımızda pek çok eksiklik var. Bunları gidermek adına biz çalışmalarımızı yapıyoruz ve yapacağız. Hedeflerimiz doğrultsunda yap-işlet-devret projelerini özel sektör bazında ele alarak gelişmeyi durmadan sürdürmeyi hedefliyoruz. Gerek taşrada gerekse merkezde çalışan arkadaşlarımız bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de bu doğrultuda elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.



‘3. HAVAİMANINI YAPACAK GÜCE VE İMKANA SAHİBİZ’

İstanbul’a 3. havalimanı ülkemizin gündeminde. Bununla ilgili ön hazırlıklar çeşitli kuruluşlar tarafından yapılıyor. Doğrudan herhangi bir kuruluşu görevlendirme gibi bir durum yok. Bununla ilgili bazı yollar var. Bunlardan biri yap-işlet-devret projesi ve biri de devletin kendi özkaynağıyla hareket etmesi. Kaynak kullanımıyla ilgili bir kuruluş ve bir rakam belirlenir. Bununla ilgili çalışmalar başlar ve belirlenen rakam bu yolda harcanır. Eğer bize bu konuda bir görev verilirse yani 3. havalimanına talip çıkmaz ve bu projeyi gerçekleştirmek bize kalırsa, bu konuyla ilgili çalışmaların ve yapımın bedeli ödenek olarak alınır, tahsis edilir. Konuşmak için erken ama bu görev bize verilirse bizimle beraber çalışalacak olan devletin diğer kuruluşlarıyla hareket ederek hamlelerimizi yaparız. Biz bu konuda gerekli imkân ve kabiliyete sahibiz. 

Yapılacak olan 3. havalimanının ilk başlangıçta 100 milyon yolcu kapasiteli olmasını hedefliyoruz. Yapımının ardından da bu sayıyı artırmayı planlıyoruz. Bunla ilgili çalışmalar aslında belli bir aşamaya geldi ancak belki de bu konuyla ilgili açıklamayı sayın Başbakan yapacak.

‘ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜMEYE ELVERİŞLİ DEĞİL’

Uçakların beklemesi elbette bir maliyet demek. Çünkü beklerken yakıt harcıyor. Bizim bu anlamda yapmaya çalıştığımız şey uçakların hem havada hem de karada en az beklemeyle ya da beklemesiz hareket etmelerini sağlamak. Atatürk Havalimanı şehrin tam ortasında kaldığı için beklenen ve talep edilen büyümeye imkân vermiyor. Fiziki olarak mümkün değil. Askeri alanın alınması için görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelerde sona gelindi. Alınacak olan askeri kısma apron yapılacak. Bunu gerçekleştirirsek apron anlamında büyük bir rahatlama amaçlıyoruz. Ancak özellikle 05-23 pistinde yapmış olduğumuz hızlı çıkış, taksi yolları trafiği artırdı. Artan trafiği karşılamak için çareler arıyoruz. Atatürk havalimanı’nın fiziki anlamda büyümesinin kısıtlı olması nedeniyle artık çok büyük kapasiteleri zorlayak bir büyüklük ve genişleme beklemek pek mümkün değil. Ancak havalimanını büyütmek anlamında 1 metrekarelik bir alan bile olsa bunu değerlendirmek için çalışmalarımız sürecek.

‘SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI 3.SIRAYA ÇIKTI’

Sabiha gökçen Havalimanı aslında efektif olarak kullanılıyor. 2003 yılında Sabiha Gökçen’de hiç trafik yokken bugün itibariyle 3. sıraya kadar yükseldi. Bu durup duruken olmadı. Elbette ülkemize olan talebin bir yansımasıdır. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın şu anda üzerinde çalıştığı bir paralel pist konusu var. O da gerçekleştiği takdirde daha fazla kapasite ile daha fazla trafiği kaldıracak güce sahip olacak.

Şu anda bilindiği gibi Atatürk Havalimanı’ndaki slot yetersizliği nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirilen uçaklar var. Ayrıca direkt Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçmak isteyen şirketler de var. Bu anlamda Sabiha Gökçen Havalimanı dediğim gibi efektif olarak kullanılıyolar ve kendi büyümesini de sağlayacak kapasiteye sahip.

SMART PROJESİ: ‘BİZİM KONTROLÖRLERİMİZ DAHA İYİ ŞARTLARDA ÇALIŞACAK’

Smart Projesi bitmiş durumda. Smart projesi’nin içinde aslında birçok konu var. Bunlardan biri iki FIR’dan tek FIR’a geçmek. Yani tek merkezden (ATC’den) yönetilmesi. Şu anda İstanbul ve Ankara olmak üzere iki merkezden yönetilen hava trafiğini tek merkezden yönetecek hale getirmek planlar arasında. Bunu da Ankara’dan gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki, smart projesinin devreye girip girmemesiyle ilgili olarak hava trafik yönetiminde herhangi bir eksiklik, emniyetsizlik ve gecikme sözkonusu değil. Smart’ın alt kalemlerini oluşturan hususlar hemen hemen giderildi. Bunun dışında Atatürk Havalimanı’nda yeni kulenin yapımı ile ilgili montaj çalışmaları tamamlandı. Eski kuleden yeni kuleye geçeceğiz. Bir süre her iki kulede de çalışmalar sürecek. Bunun amacı yeni kulede aksaklık çıkması halinde eski kulede çalışmanın sürmesi. Şunu da belirtmek isterim ki bizim kontrolörlerimiz çok daha iyi şartlarda çalışacak.



ASKERİ ALANIN KULANILMASI

05-23 pistine paralel yapılacak pistin uzunluğu 1900 metrede kalıyor. Şu anki pistin uzunluğu 2600 metre. Ancak yanına yapacağımız pistin uzunluğu oradaki araziden dolayı 1900 metrede kalıyor. Bunu viyadüklerle 2000-2200 metreye çıkarma şansımız var. Ancak iki pist arasındaki mesafe şu andaki 18-36 sağ sol pistin arasındaki mesafe gibi, hatta ondan çok daha az mesafe kalıyor. Yani birbirinden bağımsız paralel pist yapmaya imkan vermiyor. Dolayısıyla her iki pistin merkez hatları arasında 1100 metre mesafe olması lazım ki, ikisini de bağımsız olarak kullanabilelim. Atatürk Havalimanı’nda maalesef bu mümkün olmuyor. 17-35 sağ-sol pistini eş zamanlı olarak kullanamıyoruz. Aynı anda iki uçağın kalkış ve inişini sağlayamıyoruz. Biz askeri alanı aldığımızda, 2200 metre mesafede yeni bir pist yapsak bile bağımsız olarak kullanıp aynı anda kalkış ve iniş gerçekleştiremeyiz. Bu nedenle bizim trafiğimizi rahatlatma anlamında bir faydası olmayacak.

İşte bu yüzden askeri alanı pist olarak değil de apron olarak kullanmayı uygun buluyoruz. Sefaköy’deki binalarla ilgili olarak da çok yazıştık ve görüştük. Artık bizden çıktı. Biz gerekli yerlerle görüştük. Mania planı dahilinde oradaki yapılaşmanın temini için gerekli bildirimlerde bulunduk. Bundan sonrası görüştüğümüz birimlerin işi. Bu noktada yapacağımız tek şey, mevcut pistin bu haliyle emniyetli bir şekilde notamla kullanıcılara nasıl kullanılacağını sağlamak olacaktır. Zaten oraya iniş-kalkış yapacak olan uçaklar ne şekilde hareket edeceklerini biliyorlar. Nitekim o şekilde de kullanım sağlanıyor.



‘HER İLE HAVAALANI DEĞİL DE SAATTE BİR HAVAALANI’

Bu konuyla ilgili birçok görüş ve konu dile getirildi. Bizim bu anlamdaki hedefimiz her ile havaalanı konusu değil de her 100 kilometrede ya da 1 saatlik mesafede bir havaalanı olması yönünde. Yani yolcu bulunduğu yerden 1 saatlik kara yolculuğunun ardından havaalanı ulaşmış olmalı. 2023 yılı hedeflerimiz arasında bu konu var.

Güneydoğu’daki havaalanlarıyla ilgili DHMİ envanterinde olmayan ancak bakanlığımızın planları arasında olan Bingöl, Iğdır, Şırnak Cizre ve Hakkari Yüksekova Havaalanı proejeleri var. Iğdır ve Bingöl bu yıl, diğerleri de 2013 yılında açılacak. Biz doğu-batı-kuzey-güney ayrımı yapmadan her bölgede çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Meslek hayatındaki 30. yılını dolduran Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur'un jestiyle karşılaşarak kendi adına yaptırılan pastayı kesti. Alkışlar eşliğinde pastayı kesen Birdal duygusal anlar yaşadı. 

DHMİ’nin 2011 yılının değerlendirilmesi ve 2012 yılı planlarına ilişkin toplantı, bugün sabah saatlerinde başlayarak gece geç saatlere kadar sürecek.

DHMİ’nin havalimanlarının başmüdürlerinden, havalimanlarının da Orhan Birdal’dan istekleri dile getirilerek çözüm yolları aranacak.











©AirportHaber
BİRDAL: 'ARTIK TEK MERKEZDEN YÖNETİLECEK'

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 12 yıl önce
sen kimsin ki yazıklar olsun diyorsun? o söylediklerin zaten bu dünyada sadece senin aklına geldi, başka kimse düşünemedi, en çok senin kafan çalışıyo. gerçekten amerikayı yeniden keşfetsen anca bu kadar büyük bi fikir söylerdin. bu adamlar psikopat olduğu için kendilerini eleştirtmek istiyorlar, ellerindeki imkanlardan yararlanmıyorlar değil mi ? insan birşey iddaa ederken ölçer tartar, bu adamlar bu işin başında yıllardır illaki akıllarına gelmiştir ama neden olmadı acaba diye bir araştırır sonra da doğrusunu öğrenir ve öyle yazıklar olsun falan demez. ama işte eleştirmek hep daha ucuz ve kolay..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
AHL yüz yıl daha yeterdi ama yıllardır etrafı dolarken SEYİRCİ kaldın. Bir viyadükle Ataköy tarafına geçip orada dev bir park alanı yaratayım demedin. Bir de bir sürü adam toplanmış ciddi pozlarda konuşuyorsunuz. Nasıl olsa HEAP SORAN yok. Hemen yanındaki denize doğru pistleri uzatayım demedin. Kime ne anlatıyorsun? Yazıklar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
babaeskiye yapilacak havalimani milli servet kaybidir bu oyuna gelmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
2 gün önce Kırklareli'nin Babaeski ilçesine havaalanı yapılması için bir kanun teklifi verildi. Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Uzunköprü, Hayrabolu gibi merkezlerin hepsine 20-25 dakikalık mesafede. Umarım dikkate alınır da, Trakya'nın ortasına bir hareketlilik gelir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
önemli olan çok yatırım yapmak değil arz ve talep endeksli yatırım yapmaktır yolcusu olmayen yere niye havaalanı yaparsın; yolcusu olan yere niye hak ettiği havaalanı yapmazsın. siyasetçilerin isteğine göre havaalanı yapılır bu yanışa dur diyecek kimse yok mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
AHL'deki sorun yarın diğer meydanlarda da olacak, bir an evvel önemli havalalanlarına paralel pist için gerekli alanların tahsis edilmesi lazım, Sabiha Gökçene 2. pist yapılmalı, izmir'e galiba mümkün değil, ama esenboğa da kamulaştırma çalışmaları yıllardır yılan hikayesine döndü, 6 yıl önce şerh kondu, durdu, geçen yıl tebligat yapıldı, yine durdu, 6 yıl önce 1 li,raya alacağınız araziyi biraz daha oyalanırsanız belki 10 liraya, belki de açılacak davaları kaybedip bir de üzerine avukatlık ücreti ödeyip almak durumunda kalabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
cok varda ,isinize gelenleri bilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havacılık sektörürüne 30 yılını vermiş ve bu sektörde üst düzey yöneticilik yapan başka bir devlet göervlisi var mı?Merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
doğuya havaalanı yapılmasına karşıyım gereksiz yatırım bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Türkiyede havacılığın bu günlere gelmesindeki en önemli isimlerden birisi orhan birdal beydir.başarılarının devamını diliyorum. Hükümetin faaliyetlerini beğenmememe rağmen ulaştırma alanında , özellikle de havacılık alanında yapılan yatırımlar verilen hizmetler büyük bir alkışı hakediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000