30 Mayıs 2008, Cuma 08:36:20

İstanbul havacılığın başkenti olacak

IATA 64.Yıllık Genel Toplantısı ve Global Hava Taşımacılığı Zirvesi için dünyanın havacılık liderleri İstanbul’da bir araya geliyor.
  • IATA CEO VE GENEL MÜDÜRÜ SN.BISIGNANI'NIN ÖZELLİKLE TÜRKİYE KARGO HAVACILIĞINDAKİ YORUMLARINA TAM BİR BÜTÜNLÜKLE KATILMAKTA OLDUĞUMU BELİRTMEK İSTİYORUM. 2009 YILINDA IATA NIN HEDEFİ TR DE VAR OLAN IATA AKREDİTELİ KARGO ACENTLARININ SAYISINI 500 DEN 1500 E ÇIKARMAK OLACAK. IATA KARGO-DGR AKREDİTELİ TÜRKİYENİN TEK OKULU OLMAKTAN VE IATA NIN KARGO-DGR HUSUSLARINDAKİ TÜM YAPTIRIMLARI HARFİ HARFİYEN UYGULAMAKTAN DOLAYI SON DERECE MEMNUNUZ VE GURURLUYUZ. SAYGILARIMLA DUHA HAVACILIK PİLOT OKULU

Zirveye ilişkin Conrad Otel’de dün gerçekleştirilen basın toplantısında IATA Genel Müdürü ve CEO’su Giovanni Bisignani, 1-3 Haziran tarihlerinde yapılacak olan IATA 64. Yıllık Genel Kurulu ve 'Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada: “Bir kaç gün içerisinde İstanbul'un dünya havacığının başkenti olacağını” kaydeden Bisignani, toplantılara yaklaşık 800 IATA delegesinin ve 200’ün üzerinde basın mensubunun katılmasının beklendiğini ifade etti.

Yıllık toplantıda sektörün genel durumunun ve kamu politikalarının değerlendirileceğini belirten Bisignani, “Yavaşlayan büyüme ve tavan yapan petrol fiyatları birleşince sektörün görünümü en iyi ifadeyle acımasız.” dedi.

Bisignani “2007 yılında havayolu şirketleri yaklaşık 5.6 milyar dolar kar kaydetti. Bu rakam altı yılda kaydedilen 40 milyar doları aşan zarardan sonra ilk kardı, bunu elde etmek için sektörü yeniden yapılandırdık“ dedi. 1 Haziran günü ‘İşi Basitleştirme’ projesi kapsamında % 100 e-biletlemeye geçişle sektörümüzde bir mihenk taşı olacak. Bu 3 milyar dolarlık bir tasarruf ve her yerde rahatlık sağlayacak bir gelişmedir. Ancak kutlamaya hiç vakit olmayacak çünkü daha yapılması gereken çok değişiklik var” dedi.

IATA'nın 230'un üzerinde havayolunu temsil ettiğini ve dünyada havayolu trafiğinin yaklaşık yüzde 93'ünün birliğe üye havayolları tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Bisignani, birlik üyesi havayollarının toplam 315 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip olduğunu kaydetti.

“Bu büyük olay için niçin İstanbul'un seçildiği konusunda kendisine sorular geldiğini” ifade eden Bisignani, şöyle dedi:

“IATA yıllık toplantıları her yıl başka bir ülkede yapılıyor ve her yıl bu toplantılar için ilginç bir ülke buluyoruz. Türkiye'de havacılık konusunda büyük atılım olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz senelerde Türkiye'de çok büyük başarı öyküleriyle karşılaştık. Türkiye'de son bir kaç sene içerisinde yolcu trafiğinde yüzde 20'lik bir artış var ve bunun yüzde 35'i iç trafikten kaynaklanıyor. Bunun yanında Türkiye hem tarihi ve kültürel açıdan önemli bir merkez olması nedeniyle bizim için de çok önemli.

Türkiye'nin özellikle 'Açık Semalar' (Open Skies) konusundaki yaklaşımını çok takdir ediyoruz. Toplantımızı burada yapmamızın bir nedeni de Türkiye'de çok uzun süredir önemli bir mevcudiyetimizin bulunması. Ödeme raporları açısından bakarsanız 1,1 milyar dolarlık bir mevcudiyetimiz var. Kargo ödeme raporlarına baktığımızda 130 milyon dolarlık mevcudiyetimiz var. Bu ülkede 500'ün üzerinde IATA tarafından akredite olmuş acente çalışıyor.”

KAĞIT BİLET UYGULAMASI TARİH OLACAK

Bu krizin aşılması için yapılması gerekenlerin ele alınacağını, ayrıca, birleşme, kapasite ve hava trafiği konuları üzerinde durulacağını anlatan Bisignani, “Bu toplantı süresince kutlayacağımız bir şey olacak. 31 Mayıs'tan itibaren kağıt bilet tarih olacak, elektronik bilet uygulamasına geçilecek. Bu tarihi bir an” dedi.

Dünyada yılda 250 milyon biletin kesildiğini ifade eden Bisignani, elektronik bilet uygulamasının sadece gelişmiş ülkeler de değil, dünyanın uzak bir köşesinde elektriği ve yolu olmayan  bir yerde de aynı uygulamanın geçerli olacağını söyledi.

Bisignani, bu açıdan bu uygulamanın tarihi bir an olduğunu ve çok büyük bir çabanın sonunda gerçekleştirileceğini kaydetti.

Toplantıda petrol fiyatlarının da ele alınacak önemli konular arasında olduğunu belirten Bisignani, IATA üyesi hava yolları için 2008 yılı toplam yakıt maliyet beklentisinin 156 milyar dolar olduğunu bunun geçen yıl 136 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Tüm işletme maliyetleri içinde yakıtın yüzde 32 oranında yer tuttuğunu kaydeden Bisignani, varili 130 doları bulan petrol fiyatlarını tüm sektörü olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Bisignani, 2003 yılında göreve başladığında birliğe üye şirketlerin petrol giderlerinin 44 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Bisignani, petroldeki artışın kapasitede de düşüşe neden olacağını bildirdi.

Bu yıl sonuna kadar 1200 uçağın hizmete gireceğinden söz edildiğini belirten Bisignani, petrol fiyatlarındaki bu artış üzerine hava yolu şirketlerinin uçak siparişlerini erteleme ya da iptal yoluna gittiğini kaydetti.

TÜRKİYE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE BAŞARILI 

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan İATA Genel Müdürü ve CEO'su Giovanni Bisignani, “Türk sivil havacığındaki gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Büyüme sağlıklı mı?” şeklindeki bir soru üzerine şöyle dedi:

“Türkiye çok büyük bir başarı öyküsü. Türk sivil havacılığında inanılmaz bir başarı öyküsünü görüyoruz. Avrupa havacılığı içerisinde de çok büyük bir yerini olduğunu görüyoruz. AB'de Ocak-Nisan arasında 3,8'lik bir trafik artışı söz konusuyken bunun Türkiye'de yüzde 6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu inanılmaz pozitif bir görüntü. Bunun dışında dengeli bir gelişim de görüyoruz. Geleneksel hava yollarının dışında Onur Air, Atlasjet, Pegasus gibi yeni oyuncularda var piyasada. Bu dengeli gelişimi oldukça güçlendiriyor.

Burada hükümete dair de bir takdirimiz iletmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye'de bütün bu hava yollarının IATA'nın operasyonel Güvenlik Denetimi'ni (IOSA) zorunlu hale getirdi. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Çünkü genellikle bu tür yüksek bir büyüme ile karşılaştığımız zaman ülkeler güvenliğe çok büyük önem vermiyor olabiliyorlar. Ama Türkiye'de güvenliğin bir numaralı öncelik olduğunu görüyoruz.”

Sektörün karlılık açısından zor bir dönemden geçmesine karşın uçuş güvenliğine ilişkin göstergelerde büyük ilerlemeler sağlandığını anlatan Bisignani, 60 yıl önce IATA üyesi hava yolları 9 milyon yolcu taşırken, meydana gelen kazalarda 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 2007 yılında ise 2.2 milyar yolcu taşındığını ve meydana gelen kazalarda 692 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bisignani, artan petrol fiyatlarına karşı ne gibi tedbirler alınacağı konusunun hava yolu şirketlerinin kendilerinin verecekleri bir karar olduğunu belirterek, “Bir yandan gelirler düşerken maliyetlerde büyük artışla karşı karşıyayız. Bu yıl hayatta kalma yılımız aslında” dedi.

İstanbul havacılığın başkenti olacak

Yorumlar

DGRTRAINER63 ~ 16 yıl önce
IATA CEO VE GENEL MÜDÜRÜ SN.BISIGNANI'NIN ÖZELLİKLE TÜRKİYE KARGO HAVACILIĞINDAKİ YORUMLARINA TAM BİR BÜTÜNLÜKLE KATILMAKTA OLDUĞUMU BELİRTMEK İSTİYORUM. 2009 YILINDA IATA NIN HEDEFİ TR DE VAR OLAN IATA AKREDİTELİ KARGO ACENTLARININ SAYISINI 500 DEN 1500 E ÇIKARMAK OLACAK. IATA KARGO-DGR AKREDİTELİ TÜRKİYENİN TEK OKULU OLMAKTAN VE IATA NIN KARGO-DGR HUSUSLARINDAKİ TÜM YAPTIRIMLARI HARFİ HARFİYEN UYGULAMAKTAN DOLAYI SON DERECE MEMNUNUZ VE GURURLUYUZ. SAYGILARIMLA DUHA HAVACILIK PİLOT OKULU

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000