29 Eylül 2008, Pazartesi 13:46:50

AHL’DE SALGIN KORKUSU

Irak’tan Türkiye’ye gelen uçaklarda kolera salgını paniği yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği deklareyle Irak’tan gelen uçaklarda sağlık taraması yapılmasını istedi.

Irak’ta son dönemde artan kolera salgını Türk Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Irak’tan Türkiye’ye gelen yolcularda kolera virüsü bulunma ihtimaline karşı Sağlık Bakanlığı sınır kapılarına uyarı yazısı gönderdi.

Irak’tan Türkiye’ye havayoluyla girişin yoğun olduğu Atatürk Havalimanı’na da aynı yazı acil ve gizli notuyla gönderildi. Sağlık Bakanlığı’nca yollanan 26 Eylül tarihli yazıda Irak’tan Türkiye’ye gelen yolcuların Atatürk Havalimanı’na inen uçaktan inmeden kontrol edilmeleri ve şüpheli yolcuların karantina alınmaları istendi.

Bunun üzerine Atatürk Havalimanı’ndaki Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Irak’tan gelen uçaklarda kontrollere başladı.

Salgın nedeniyle Türkiye’ye virüs girmemesi için gayret gösteren sağlık ekipleri uçak henüz Atatürk Havalimanı’na inmeden apronda uçağın park edeceği yerde konuşlanıyor. Uçak indiğinde sağlık ekiplerinin talimatıyla uçağın kapıları açılıyor. Kabin ekibi ve pilotlar uçaktan inerek sağlık ekiplerine yolcular arasında,  fenalaşma, karın ağrıları, karında şişlik ve kusma gibi hastalık belirtisi bulunan yolcu olup olmadığı konusunda bilgi veriyor. Kabin ve kokpit ekibi, şüpheli bir durum olmadığına dair deklareyi imzaladıktan sonra yolcular, sağlık ekiplerinin kontrolünde uçaktan indiriliyor. Şüpheli durumda olan yolcular ise karantina altına alınıyor. Ancak henüz yapılan kontrollerde şüpheli bir duruma rastlanılmadığı ve karantina altında kimsenin bulunmadığı belirtildi.

Kontroller Erbil, Süleymaniye ve Bağdat’tan Türkiye’ye gelen yolculara uygulanıyor. Avecom, Atlasjet gibi şirketlerin seferler düzenlediği Irak’tan gelen uçaklara Fly Service hizmet veriyor.

Bu arada uçaklarda kontrol yapması gereken sağlık personeli de zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. Atatürk Havalimanı’nda bulunan Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplere ait bir apron aracı olmadığı için sağlık çalışanları apronda araçlara otostop çekerek uçaklara ulaşabiliyorlar.

©AirportHaber.com

AHL’DE SALGIN KORKUSU

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000