15 Kasım 2009, Pazar 07:48:25

Sabiha Gökçen’de teknopark unutkanlığı

Sabiha Gökçen’de pırıl pırıl yeni bir havaalanı terminali yapıldı...
  • SAW yeni terminal açılalı daha 1 hafta oldu,açılmadan önce yapılan yaorumlar ile açıldıktan sonraki yorumlarda bir değişiklik yok..Bir hazımsızlıktır almış başını yürümüş nedendir acaba ? 9 yıllık geçmişinde ikinci terminal binası hizmete girmiş bir meydan daha varmıdır ülkemizde.Eskiyi tamir edip yeni diye kakalamaya kalkmayın...DHMİ Ekim ayı istatistiklerini inceleyip öyle yorum yapın.Şuan için eksiklik ve sıkıntılar tabiki var ve kısa zamanda bunlarda aşılacaktır.Bu saldırılar eski terminal açılırken de yapıldı,aynı tiyatro tekrar sahnede..Kimse kusura bakmasın,istesenizde istemesenizde SAW şimdilik türkiyenin yolcu sayısına göre 5 inci meydanı bu gidişle 1 yıl içinde ilk 3 içerisinde.
  • Burada teknoparka falan gerek yok. Lowcost ve kargo terminali olarak kalmalıdır. Bir de teknik. Fazlası zarar. Zorla bir meydan açtırılırsa, zorla müşteri bulunmaya çalışılırsa sonucu budur.
  • BU HAVALİMANI AÇILDIĞINDAN BU YANA KİMSELER TAHMİN BİLE EDEMEZDİ BU HALE GELMESİNİ,AMA ŞUANADA 25 MİLYON YOLCUYA HİTAP EDEBİLECEK KONUMA GELDİ, NEDENDİR ANLAŞILAMAYAN BİR HAZIMSIZLIK VAR İNSANLARDA ,ACABA ÇIKAR ÇEVRELERİNİN MUSLUĞUMU KAPANDI? KABUL ETSENİZDE ETMESENİZDE BURASI ANADOLU YAKASININ VE AHL NİN HEM YÜKÜNÜ ALACAK HEMDE AHL GİDEN İNSANLARIN RAHATA KAVUŞTUĞU BİR HAVALİMANI OLUŞTURULDU. EVET YATIRIMLARA MSB DEVAM ETSİN TEKNO PARK YİNE KURULSUN KURALIM AMA BURADA YAPILAN 500 BİN AVROLUK YATIRMIDA KİSE BASİTE ALMASIN.HERŞEY GÜZEL İNSANIMIZ İÇİN. BURADA ART NİYET ARAYANLARIN AKLINA SAMİMİYETİMLE ŞAŞARIM... LGV SONER.DEN BİNBİR GÜÇLÜKLE
  • Bu filmi izlemediniz herhaldeki bu makaleyi yazdınız. sırf SAW haberi yapmak SAW ı gündemde tutamak ve SAW ın pazarlamasını yapmak için içi boş makaleler yazıyorsunuz. Ben o havalimanında ar-ge nin alasını yaptım ve ayrılmak zorunda kaldım. biz millet olarak altın tepside paramızı istiyoruz AR-GE ne
  • Alani yaptik bitti iyi hos da ya icindekiler?? hamam buyudu, yenilendi tas ayni... SAW a gidince bi bakin bakalim zihniyet de YENi mi diye :)) Hadi bakalim, yerimiz dar diyen yonetim simdi ne bahane bulacak???
  • Aceleye ne lüzum var.Slotlar yaz icin dagitilmaga baslamistir.12 ay önce bitirilen projeye deginmeyen yorumcular.Hemen LH ve buna benzer sirketleri orada olmasini bekleyenler.Daha acilali 2 hafta oldu.Mevsim hangi mevsim bunu bile farke edememekteler.THY ucusa basladi onu takip edecek olan öncelikle LH dir.Bekleyelim görecegiz.Hayirli olsun ddemeliyiz.
  • Haha.....DHMI'nin aylik yolcu, ucak sayilari sizin yorumunuzun tersini soyluyor. Guldurmeyin Allah askina......
  • SAW zaten ölü doğmuş bir meydandır. Fazla yoruma gerek yoktur.
  • yerlilerden frebırd ve sky geldi.yabancı klm cargo.
  • yeni gelecek havayoları varmı bilen varmı

Sabiha Gökçen’de pırıl pırıl yeni bir havaalanı terminali yapıldı. Bundan sonra Sabiha Gökçen’den daha çok yerli ve yabancı uçaklar inip kalkacak. Hayırlı olsun. Yapılanı küçümsemek için değil de... Hatırlatmak için yazmak istedim...Bu iş, İstanbul’a ikinci bir havaalanı yapmak amacıyla değil, Türkiye’nin ilk ileri teknoloji merkezini kurmak arayışında başlamıştı. Teknoloji merkezini unuttuk. İşi havaalanına dönüştürdük.

1987 yılında Savunma Sanayii İcra Kurulu, Türk ordusu için bir “İleri Teknoloji Endüstri Parkı”nın (İTEP) kurulmasına karar verdi. Bu kararı Bakanlar Kurulu onayladı.
Teknoparkta havacılığa, uzay araştırmalarına ağırlık vermek üzere, savunma sanayiinin her dalında araştırma, geliştirme, tasarım ve üretimi hedef alan, ileri teknolojiye dayalı çalışmaların yapılması hedef alınıyordu. Bu amaçla, Kurtköy’de 13 milyon metrekare arsa kamulaştırıldı.

İTEP’te, havacılık ve uzay araştırmalarına ağırlık verileceği için teknoparkın pistinin de olması gerekiyordu. NATO desteğiyle (parası) bir pist inşa edildi.

Derken, İTEP ve teknopark işi unutuldu. (Malum... Biz araştırmadan, geliştirmeden, tasarımdan, üretimden pek hoşlanmayız. Bunlar zahmetli işlerdir.)
Hazır bir uçak pisti var... Bunun yanına küçük bir terminal yapalım. Özel sektör uçakları da buradan yararlansın denildi.

Yepyeni bir havaalanımız oldu

Görüldü ki, İstanbul’un Anadolu yakasında da bir havaalanına ihtiyaç var. Üstelik Atatürk Havalimanı çok yoğun... Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Sabiha Gökçen’e yılda 10 milyon yolcuya hizmet verecek yeni bir terminal yapılması için proje yarışması açtı. Yarışmayı Tekeli-Sisa Mimarlık Grubu kazandı. Mimar Doğan Tekeli projeyi 20 bin yolcuya hizmet verecek şekilde hazırladı. Yap-İşlet-Devret ihalesini kazanan Limak projeye yüzde 40 Hintli, yüzde 20 Malezyalı ortak buldu. Ve de 500 milyon dolar harcamayla 30 ayda bitecek binayı 18 ayda işletmeye açarak 12 ay fazladan işletme avantajı sağladı.
Terminal binasının tasarımı çok güzel. İki uçağa birden hizmet veren körük sistemi var.

Mevcut 3 bin metrelik tek pist şimdilik yeterli ama, uçuş trafiğinin hızla artması beklentisi nedeniyle bir ikinci pistin yapımı gerekiyor. Bunu da yaptıracak olan gene Savunma Sanayii Müsteşarlığı. Yeni kamulaştırmalarla birlikte 100-200 milyon dolarlık bir ek harcama söz konusu.

Araştırma-Geliştirme önemli

2008 yılında Atatürk Havalimanı’ndan 28 milyon yolcu yararlanmış. Bunların 17 milyonu dış, 11 milyonu iç hat yolcusu. Atatürk Havalimanı’nın 2 tane 3 bin metrelik, 1 tane 2400 metrelik pisti var.

Sabiha Gökçen’den geçen yıl 4 milyon 281 bin yolcu yararlanmış. Bunların 1.5 milyonu dış, 2.7 milyonu iç hat yolcusu.

Sonuç: Yapılana alkış... Ama yapılmayanı unutmayalım. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın işi özel sektöre havaalanı yapmak değil. Yola “İleri teknoloji Endüstri Parkı” için çıkıldı. Araştırma, geliştirme, tasarım, üretim yapmamız şart.

Güngör URAS
Milliyet

Sabiha Gökçen’de teknopark unutkanlığı

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
SAW yeni terminal açılalı daha 1 hafta oldu,açılmadan önce yapılan yaorumlar ile açıldıktan sonraki yorumlarda bir değişiklik yok..Bir hazımsızlıktır almış başını yürümüş nedendir acaba ? 9 yıllık geçmişinde ikinci terminal binası hizmete girmiş bir meydan daha varmıdır ülkemizde.Eskiyi tamir edip yeni diye kakalamaya kalkmayın...DHMİ Ekim ayı istatistiklerini inceleyip öyle yorum yapın.Şuan için eksiklik ve sıkıntılar tabiki var ve kısa zamanda bunlarda aşılacaktır.Bu saldırılar eski terminal açılırken de yapıldı,aynı tiyatro tekrar sahnede..Kimse kusura bakmasın,istesenizde istemesenizde SAW şimdilik türkiyenin yolcu sayısına göre 5 inci meydanı bu gidişle 1 yıl içinde ilk 3 içerisinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Burada teknoparka falan gerek yok. Lowcost ve kargo terminali olarak kalmalıdır. Bir de teknik. Fazlası zarar. Zorla bir meydan açtırılırsa, zorla müşteri bulunmaya çalışılırsa sonucu budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU HAVALİMANI AÇILDIĞINDAN BU YANA KİMSELER TAHMİN BİLE EDEMEZDİ BU HALE GELMESİNİ,AMA ŞUANADA 25 MİLYON YOLCUYA HİTAP EDEBİLECEK KONUMA GELDİ, NEDENDİR ANLAŞILAMAYAN BİR HAZIMSIZLIK VAR İNSANLARDA ,ACABA ÇIKAR ÇEVRELERİNİN MUSLUĞUMU KAPANDI? KABUL ETSENİZDE ETMESENİZDE BURASI ANADOLU YAKASININ VE AHL NİN HEM YÜKÜNÜ ALACAK HEMDE AHL GİDEN İNSANLARIN RAHATA KAVUŞTUĞU BİR HAVALİMANI OLUŞTURULDU. EVET YATIRIMLARA MSB DEVAM ETSİN TEKNO PARK YİNE KURULSUN KURALIM AMA BURADA YAPILAN 500 BİN AVROLUK YATIRMIDA KİSE BASİTE ALMASIN.HERŞEY GÜZEL İNSANIMIZ İÇİN. BURADA ART NİYET ARAYANLARIN AKLINA SAMİMİYETİMLE ŞAŞARIM... LGV SONER.DEN BİNBİR GÜÇLÜKLE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu filmi izlemediniz herhaldeki bu makaleyi yazdınız. sırf SAW haberi yapmak SAW ı gündemde tutamak ve SAW ın pazarlamasını yapmak için içi boş makaleler yazıyorsunuz. Ben o havalimanında ar-ge nin alasını yaptım ve ayrılmak zorunda kaldım. biz millet olarak altın tepside paramızı istiyoruz AR-GE ne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Alani yaptik bitti iyi hos da ya icindekiler?? hamam buyudu, yenilendi tas ayni... SAW a gidince bi bakin bakalim zihniyet de YENi mi diye :)) Hadi bakalim, yerimiz dar diyen yonetim simdi ne bahane bulacak???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aceleye ne lüzum var.Slotlar yaz icin dagitilmaga baslamistir.12 ay önce bitirilen projeye deginmeyen yorumcular.Hemen LH ve buna benzer sirketleri orada olmasini bekleyenler.Daha acilali 2 hafta oldu.Mevsim hangi mevsim bunu bile farke edememekteler.THY ucusa basladi onu takip edecek olan öncelikle LH dir.Bekleyelim görecegiz.Hayirli olsun ddemeliyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Haha.....DHMI'nin aylik yolcu, ucak sayilari sizin yorumunuzun tersini soyluyor. Guldurmeyin Allah askina......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SAW zaten ölü doğmuş bir meydandır. Fazla yoruma gerek yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yerlilerden frebırd ve sky geldi.yabancı klm cargo.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yeni gelecek havayoları varmı bilen varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000