30 Mayıs 2008, Cuma 08:03:05

Havaalanları için yeni bir öneri!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Yurtsan Atakan, havaalanlarında sigara odası bulunması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor...
  • Su mereti hem icmeseniz hem de insanlari zehirlemeseniz diyorum. Amerika'da bir cok havaalaninda TUM TERMINAL icinde sigara yasak.
  • Ancak aktarmali yolcularin kullandigi alanda sigara odasi çok iyi bir havalandirma ile ve kalabaliktan uzak bir kosede mumkun olabilir çunku yolcular o alandan disari çikmiyorlar. Fakat havalimanlarinin genel olarak bu yasaya uymasini destekliyorum. Sigara odasinin ne kadar nerde gerektigi tartisilabilir; çunku gelis ve gidis terminallerinde isteyen kapiya çikabilir ve içer.

Cengiz Semercioğlu geçen gün, yeni yasa gereği havalimanlarındaki sigara odalarının bile kaldırmasından yakınıyor, uzun uçuşlar ve aktarmalar nedeniyle saatler boyu sigarasız kalan tiryakiler için havalimanlarında sigara odaları olmasını savunuyordu.

"Amerika’da rastlamadım ama", diyordu Semercioğlu, "Roma gibi Avrupa’da bazı havaalanlarında sigara yasağı olsa da sigara odası uygulaması halen sürüyor. Çok iyi havalandırmalarla bu işi çözüyorlar"...

Haklı, Avrupa’nın çoğu havalimanında sigara odası uygulaması hálá var. Üstelik ABD’de rastlamamış ama, sigara odaları ABD’de de bazı havalimanlarında hizmet vermeye devam ediyor. Cincinnatti, Atlanta ve Salt Lake City havalimanlarındakiler benim rastladıklarım.

Sigara yasakları getiren yasa, sigara içmeyenlerin içenlerden aldığı intikam olmamalı. Başkalarına zarar vermedikleri sürece, sigara içenlerin de sigara içme hakkı olduğu unutulmamalı. Türkiye’deki havalimanlarında sigara odaları bence de olmalı. Her havaalanında değil belki ama Atatürk Havalimanı gibi transit uçuşların yoğun olduğu havaalanlarında mutlaka bulunmalı.

Ancak önemli bir ayrıntıyı da atlamamak gerek. Restoran ve barlarda sigara içmenin yasaklanmasının en temel nedenlerinden biri de buralarda çalışanların haklarını korumak. Sigara dumanından muaf ortamlarda çalışmak garsonların, barmenlerin, temizlikçilerin de temel hakkı.

Dolayısıyla yeni bir düzenlemeyle havalimanlarında sigara odaları açılması mümkün kılınacaksa, bu düzenleme sigara odalarını temizleyecek personelin gaz maskesi takarak bu odalara girmesini garanti altına alacak şekilde yapılmalı. Temizlik personeline, sigara odasına girerken gaz maskesi takmak zorunlu tutulmalı.

Yurtsan Atakan / Hürriyet

Havaalanları için yeni bir öneri!

Yorumlar

Sigarasiz ~ 16 yıl önce
Su mereti hem icmeseniz hem de insanlari zehirlemeseniz diyorum. Amerika'da bir cok havaalaninda TUM TERMINAL icinde sigara yasak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Ancak aktarmali yolcularin kullandigi alanda sigara odasi çok iyi bir havalandirma ile ve kalabaliktan uzak bir kosede mumkun olabilir çunku yolcular o alandan disari çikmiyorlar. Fakat havalimanlarinin genel olarak bu yasaya uymasini destekliyorum. Sigara odasinin ne kadar nerde gerektigi tartisilabilir; çunku gelis ve gidis terminallerinde isteyen kapiya çikabilir ve içer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000