25 Haziran 2009, Perşembe 15:25:23

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA YAZ KORKUSU

Yaz sezonu başladı, Atatürk Havalimanı hava trafiği yoğunlaştı. Günde ortalama 850-900 uçağın iniş yaptığı Atatürk Havalimanı’nda önceki gün yaşanan sıkışıklık acaba yaz sezonunda aynı sorunlar tekrarlanacak mı sorusunu akıllara getirdi.
  • AHL TOKi ye verilsin. Buradan elde edilen gelirle şehir dışına büyük bir meydan yapılsın. Hemde 6 tane pistli. Yeni meydan İstanbul'u hub haline getirsin. AHL ye çakılan her çivi anlamsız ve boş çabadır. SAW acil paralel pist lazım.
  • ÇIKMAYABİLÜ, DÜŞMEYEBİLÜ... :D
  • dünya ticaret merkezi yıkısa ne olacak hiç bi anlam ifade etmez 06-24 pistine çapraz bi pist yapılmalı bence alan yok çünkü başka
  • Benim fikrim Cnr ve ticaret merkezi yıkılsın...
  • öenerilerin hepsi olur ancak 10 yada 15 yıla anca olur belkide 20. Bu arada krizde çıkabilü ayıda çıkabilü daşda düşebilü. Dar görüşle ancak bu kadar.
  • A.H.L.DERHAL ERZURUMA TAŞINMALI!!!!!!
  • Bazı öneriler inanılmaz. Askeri alanı boşaltmak gibi. Ondan önce Küçükçekmece tarafndaki kaçak yapıları yıkmak daha önemli. Trilyonlar filan ödenmeyecek, hepsi kaçak, gidip alsınlar paralarını oraya o inşaatları yaptıran belediyelerden. Askeri alan bölgesinden bir bölüm isteniyor olabilir, 6-24 yanına hem deniz hem kara (Ataköy) tarafına doğru uzayan 3000m yeni pist inşa edilebilir ama yolların üzerine yapılacağı için çok maliyetli olur. Zamanında etrafta yeterince yer bırakılmazsa böyle olur. Büyük düşünen yok maalesef. Şimfdi flyinn in olduğu yerde in cin top oynuyordu 15 sene önce.
  • deniz doldurulsun,denize dogru alan genisletilsin,sahil yolu iptal edilsin ahl icin baska cözüm yolu mümkün degil,sadece pist yapmakla bitmez bu is,taxi way park yeri gibi ihtiyaclarda olacagindan alanin bayagi büyütülmesi lazim,cnr in kesinllikle yerinden kaldirilmasi lazim,valla sorunlar ve cözümler yazmakla bitmez bence...ayrica ekmek bedava olsun asgari ücrette arttirilsin,emekli maaslarina zam verilsin,tvdeki sacma programlar yayindan kaldirilsin,
  • 06-24 DENİZE DOĞRU UZAR . SAHİL YOLU , PİSTİN ALTINA ALINIR. GEREKİRSE DENİZE 150-200 METRE FORE KAZIKLARLA TAKVİYE YAPILIR ve EK PİST YAPIMINA GEREK KALMAZ. KAMULAŞTIRMA OLMAZ.
  • Önerileri eleştiren arkadaşlar. Varsa başka çözümünüz buyrun. Yoksa sadece şikayet etmeye devam mı edeceksiniz? Eleştirirken de yapıcı olmak lazım diye düşünüyorum.

Atatürk Havalimanı’nda halen üç pist bulunuyor. Bunlar, 06-24 olarak bilinen kısa pist ve 18-36L ve 18-36R pistleri. Rüzgarın ve trafiğin durumuna göre pistlerin kullanımı gün içerisinde değişkenlik gösteriyor.

Atatürk Havalimanı, en büyük yoğunluğu sabah saat 08.00 ile 09.00 arasında ve akşamları ise 19.00 ile 21.00 saatleri arasında yaşıyor.

Bu saatlerde üç pist de faal olarak kullanılıyor. Ancak, 18-36L ile 18-36R pistleri birbirlerine paralel olsa da ‘paralel pist’ şartlarına uygun olmadığı için aynı anda kullanılamıyor, pistlerden birinden kalkış yapılırken diğerinden iniş yapılabiliyor.

Küçükçekmece’deki binalar mania(engel) teşkil ettiği için ise o yöne kalkışlar tahditli yapılıyor. Belli bir ağırlık kapasitesinin üzerinde olan uçaklar bu yönden kalkış yapamıyor.

06-24 olarak bilinen 2 bin 300 metre uzunluğundaki kısa pist ise Atatürk Havalimanı’nda en yoğun kullanılan pistlerden biri. Adı sabıkalı piste çıksa da bu pist havalimanın önemli yükünü taşıyor. Pistte bulunan iki santimetrelik çökme yağmurlu havalarda su yatağı oluşmasına neden olduğu için uçaklar zaman zaman bu bölümden kaçmak için çaba sarf ediyor ve pistten çıkma olayları yaşanabiliyor.

Ekim ya da Aralık ayında üç aylık süreyle bakıma alınması planlanan 06-24 pistinin bakımda olduğu sürece bazı havayolu şirketlerinin operasyonlarını Sabiha Gökçen Havalimanı’na kaydırabileceği belirtilirken, yaşanan bu sıkıntılar Atatürk Havalimanı’na yapılması düşünülen dördüncü pist konusunu da yeniden gündeme getirdi.

Kısa pistin paralelindeki Askeri Havaalanı arazisine yapılacağı konuşulan ancak henüz somut bir adım atılamayan bu projenin, yaşanan sıkıntılardan sonra hızlandırılması gündeme gelebilir.

Zira, küresel ekonomik krize rağmen hava trafiğinde hiçbir azalma yaşanmayan Atatürk Havalimanı’nda sürekli artan trafiğin önümüzdeki dönemde daha da artmasını kaçınılmaz gören uzmanlar, dördüncü pistin gerekliliği konusunda ortak görüş bildiriyor.

©AirportHaber.com

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA YAZ KORKUSU

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 15 yıl önce
AHL TOKi ye verilsin. Buradan elde edilen gelirle şehir dışına büyük bir meydan yapılsın. Hemde 6 tane pistli. Yeni meydan İstanbul'u hub haline getirsin. AHL ye çakılan her çivi anlamsız ve boş çabadır. SAW acil paralel pist lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ÇIKMAYABİLÜ, DÜŞMEYEBİLÜ... :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
dünya ticaret merkezi yıkısa ne olacak hiç bi anlam ifade etmez 06-24 pistine çapraz bi pist yapılmalı bence alan yok çünkü başka

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Benim fikrim Cnr ve ticaret merkezi yıkılsın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
öenerilerin hepsi olur ancak 10 yada 15 yıla anca olur belkide 20. Bu arada krizde çıkabilü ayıda çıkabilü daşda düşebilü. Dar görüşle ancak bu kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
A.H.L.DERHAL ERZURUMA TAŞINMALI!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bazı öneriler inanılmaz. Askeri alanı boşaltmak gibi. Ondan önce Küçükçekmece tarafndaki kaçak yapıları yıkmak daha önemli. Trilyonlar filan ödenmeyecek, hepsi kaçak, gidip alsınlar paralarını oraya o inşaatları yaptıran belediyelerden. Askeri alan bölgesinden bir bölüm isteniyor olabilir, 6-24 yanına hem deniz hem kara (Ataköy) tarafına doğru uzayan 3000m yeni pist inşa edilebilir ama yolların üzerine yapılacağı için çok maliyetli olur. Zamanında etrafta yeterince yer bırakılmazsa böyle olur. Büyük düşünen yok maalesef. Şimfdi flyinn in olduğu yerde in cin top oynuyordu 15 sene önce.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
deniz doldurulsun,denize dogru alan genisletilsin,sahil yolu iptal edilsin ahl icin baska cözüm yolu mümkün degil,sadece pist yapmakla bitmez bu is,taxi way park yeri gibi ihtiyaclarda olacagindan alanin bayagi büyütülmesi lazim,cnr in kesinllikle yerinden kaldirilmasi lazim,valla sorunlar ve cözümler yazmakla bitmez bence...ayrica ekmek bedava olsun asgari ücrette arttirilsin,emekli maaslarina zam verilsin,tvdeki sacma programlar yayindan kaldirilsin,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
06-24 DENİZE DOĞRU UZAR . SAHİL YOLU , PİSTİN ALTINA ALINIR. GEREKİRSE DENİZE 150-200 METRE FORE KAZIKLARLA TAKVİYE YAPILIR ve EK PİST YAPIMINA GEREK KALMAZ. KAMULAŞTIRMA OLMAZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Önerileri eleştiren arkadaşlar. Varsa başka çözümünüz buyrun. Yoksa sadece şikayet etmeye devam mı edeceksiniz? Eleştirirken de yapıcı olmak lazım diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000