19 Mart 2010, Cuma 12:32:30

AHL'DE UYUŞTURUCUYA YER YOK!

Uyuşturucu madde yakalamalarının yüzde 95'inin İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirildiği bildirildi. Son yıllarda Türkiye havalimanlarında gerçekleştirilen operasyon sayısında artış yaşanırken; 2009 yılında 2008 yılına göre gerçekleştirilen operasyon sayısında yüzde 16,5'lik azalma oldu.

Uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonlarının, kuryeler vasıtasıyla Türkiye'ye getirilen uyuşturucu maddelerin, ülkeye girişinde yakalanabilmesi amacıyla uluslararası yolcu girişlerinin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla ve Antalya havalimanlarında görevli personelin mücadele kapasitesinin arttırılmasına yönelik olarak 2009 yılında Hollanda ile müştereken 'MATRA Katılım Öncesi Projeler Programı' kapsamında 'Havalimanlarında Uyuşturucu ile Mücadele Kapasitesinin Artırılması Projesi' başlatıldı.

Proje kapsamında; havalimanı suçları, havalimanında gizli izleme, etkili gözlemleme, hedef seçme, yolcu karakteri okuma, etkili yolcu sorgulama, hedef bulma, aktif-pasif dedektör köpek ve teknik cihazların kullanımı, vücutlarında uyuşturucu madde taşıyan kuryelerin profilini ortaya çıkarma, arama teknikleri, kaçakçılık metotları alanlarında havalimanlarında görev yapan personele eğitim verecek eğiticilerin yetiştirilmesi planlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı verilerine göre, 2009 yılında havalimanlarında gerçekleştirilen uyuşturucu madde yakalamalarının yüzde 95'i İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonlarının bu havalimanını, İstanbul gibi Türkiye'nin en büyük metropolüne doğrudan uyuşturucu madde temin edebilmek ve dünyanın birçok bölgesine doğrudan veya tranist uçuşların olması nedeniyle kullandıkları değerlendiriliyor.

Havalimanlarında 2005 yılında 50, 2006 yılında 38, 2007 yılında 70, 2008 yılında 91 ve 2009 yılında 77 operasyon gerçekleştirildi. 2009 yılında havalimanlarında gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan maddeler ve miktarları ise şöyle: "Eroin 79 kilo, Afyon 35 kilo, kokain 59 kilo, esrar 79 gram, metamfetamin 38 kilo."

Her yıl olduğu gibi 2009 yılında da kokain maddesi kaçakçılığı yapan kuryeler en fazla havalimanlarında yakalandı. Havalimanlarında yakalanan kokain maddesi miktarı, Türkiye genelinde yakalanan kokain maddesi miktarının yüzde 69'unu oluşturuyor.

2009 yılı yakalamalarında görülen en dikkat çekici hususların başında ise İran'dan getirdikleri metamfetamin maddesini, Türkiye üzerinden Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine götürmek isteyen ve büyük bir çoğunluğunu İran uyruklu kuryelerin oluşturduğu yakalamalar geliyor.

Havalimanlarında genellikle kokain, eroin ve esrar maddesi yakalamaları gerçekleştiriliyor. Kokain maddesi, Türkiye'ye giriş yapan, eroin maddesi ise ülkeden çıkış yapan kuryelerde yakalanıyor. Esrar maddesi yakalamalarının hemen hemen tamamı, kullanıcıların yanlarında kullanım amaçlı bulundurdukları esrar madesinden oluşuyor.

(Samanyolu)

AHL'DE UYUŞTURUCUYA YER YOK!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000