12 Mart 2015, Perşembe 08:15:09

UÇAK PARÇALARININ İÇİ GÖRÜLECEK

Bristol Üniversitesi Laboratuvarı’nda Anthony Croxford ve ekibinin geliştirdiği yeni sistem ile uçakların bakımına yeni bir soluk geliyor.
  • Cenk rumuzlu beye. Sonsuz. Selam ve sevgilerimi sunuyorum .gozlerinden opuyorum . Bu kosede iyi temenilerde bulunan bir bey efendi cikti. Sag olsun . Dunyanin obur ucundan tum milletimi saygiyla vesevgiyl kucaklar. En iyi dileklerimi Sunuyorum . Benim tukiyem . Dunyada. Bir tanedir.
  • Bu kontrolu senlerdir THY de. Yapiyoruz. Ultrasonic sistem. Her malzemeyi kontrol eder malzemenin. Icini zaten. Ultrasonic Hacimsal bir kontrol yontemidir, Ultrasonic insanlardada kullaniliyor. Bu kosede fazla yazamiyorum. Yazsam. Sayfalar. Yetmez. 33 sene bu Yontemi. Ucaklara. Uyguladim, ucagin her yerini kontrol ettik cikacak cihaz daha gelismis olabilir. Ultrasonic. Ses otesi. Yontemini. Boeing de Air bus fransada. 2. Sene. Teknik universite. Nukle er. Ana bilim dalinda. Bunu Egitimini. Gorduk. Bu konuda almanlar cok guzel cihazlar cikarmis. Ve uzmandirlar. Oerlikonda. Egitimini gorduk .ambarli elekrik santralinin. Ana turbun. Saftinin kontrolunu hep bize yaptiriyorlardi. Her kese saygilar sunuyoruz.
  • cok guzel azim bir başarı opuyorum alinlarindan.muazzam bir buluş tebrik eder kutlarim ve takdirlerimi ve ....ve...
  • Elin gavuru dediklerimiz oturmuş hayatı daha güvenli hale nasıl getiririz diye kafa yorarken, ilimden, bilimden, teknolojiden yenilikten yana enerji harcarken, bizim milletin aklı uçkur seviyesinin üzerine bir türlü çıkamadı. Son numaramız da, "MÜSAİT" lik. TDK' yı "müsait" kelimesi üzerinden bayanları aşağılıyor diye yıpratmaya çalışıyorlar. Niye? Çünkü Atatürk' ün kurduğu bir kurum, Osmanlıca kelimelere alternatif geliştiriyor ya bunlarda milleti saldırtıyor. Gerçi bu kelime de Türkçe değil ama tartışmada malzeme edilmiş. Bizim gündem de bu işte. Oysa toplum olarak biz bu kelimeyi hiç bu anlamda kullanmamıştık. Mesela Genel Müdürün odasına girerken Müsaitmisiniz dediiğimizde bunu kastetmedik. Müsait olduğunuzda gönderirsiniz dediğimizde, paranız olduğunda yı kastetmiştik. Neyse, müsait olduğumuzda biz de böyle gelişmelerin altına imza atacağız inşallah. Şimdi müsait değiliz, Şimdiki işimiz Elazığ yetiştirme yurdundaki kızları iğfal etmek, iğfal edemediklerimizi de öldürüp yakıyoruz.
  • NDT çalışanlarına hayırlı işler :)
  • demir dedi ya lan..
  • Bu sistemlere "structural health monitoring system" adı verilir ve 80'lerden beri üzerinde çalışılan bir konudur. Son 20 yılda da büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Farklı sensörler ve teoriler üzerine kurulu onlarca farklı sistem bulunur fakat hiçbiri gerçek anlamda yapıyı izlemeye ve deformasyonun lokasyonunu tespit etmeye olanak vermez çünkü uçak yapıları aşırı karmaşık ve dış etkenlerin (yük, sıcaklık) ciddi anlamda aktif olduğu yapılardır. Bu sistemler ağırlık, karmaşıklık ve verim açısından uygun bulunmadığı için şu an hiç bir uçak üreticisi bu sistemlerin uçak üzerine yerleştirilip uçağın bir parçası olarak kullanıma sunulmasını tercih etmiyor. Konu hala akademik ortamda ve destek projeleri kapsamında değerlendiriliyor. Gerçekleşmesi için daha zamana ihtiyaç var. Yani bu haberdeki gibi öyle sansasyonel bir şey yok ortada. Bir grup, bu konu üzerinde çalışıp reklam yapmış airporthaber de, konu hakkında fikir sahibi olmadıkları için, haber niteliğinde yayınlamış. Hayırlı işler :)
  • Uçak parçaları demir miymiş? Demirle çelik arasındaki farkı bilmeyen, üstelik uçak gövde parçalarının çoğunun aluminyum alaşımlarından imal edildiğini bilmeyen birinin kaleminden çıkmış bir haber bozması. Safa beye sesleniyorum: sizin yer aldığınız bir haber sitesine yakışmıyor. Bu nasıl bir cehalettir? Nedim Demirelli

Bristol Üniversitesi Laboratuvarı’nda Anthony Croxford ve ekibinin geliştirdiği yeni sistem ile demirlerin içindeki minik çatlaklar dahi rahatlıkla gözlenebilecek. Ultrasonik gözlem cihazı materyallerinin içini görecek ve tüm veriyi bilgisayarlara aktaracak. Metalin içinde neler olup bittiğini anlamamızı sağlayacak olan buluş, mühendislerin küçük bilgilerden yola çıkarak büyük kazaları önlemesine olanak tanıyor.

Anthony Croxford konuyu şu sözlerle açıkladı:

“Aletin çalışma prensibi çok açık. Eskiden metale titreşim verilerek içindeki ses dalgalarına yoğunlaşıyor ve çıkan ses bize metalin içindekiler hakkında ipuçları veriyordu. Şimdi ise armoniye sahip bir şekilde bir titreşim veriyorsak devamını bu aletle elde ediyoruz ve bir çatlağın yerini tespit ederek önlemimizi alıyoruz. Bu teknik uzay mekiklerinde bile rahatlıkla kullanılabilir.”

Sistem köprülerde de kullanılacağı gibi yeni binaların yapımında olası riskleri elemine etmek için de faydalanılacak. (euronews)

UÇAK PARÇALARININ İÇİ GÖRÜLECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Cenk rumuzlu beye. Sonsuz. Selam ve sevgilerimi sunuyorum .gozlerinden opuyorum . Bu kosede iyi temenilerde bulunan bir bey efendi cikti. Sag olsun . Dunyanin obur ucundan tum milletimi saygiyla vesevgiyl kucaklar. En iyi dileklerimi Sunuyorum . Benim tukiyem . Dunyada. Bir tanedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu kontrolu senlerdir THY de. Yapiyoruz. Ultrasonic sistem. Her malzemeyi kontrol eder malzemenin. Icini zaten. Ultrasonic Hacimsal bir kontrol yontemidir, Ultrasonic insanlardada kullaniliyor. Bu kosede fazla yazamiyorum. Yazsam. Sayfalar. Yetmez. 33 sene bu Yontemi. Ucaklara. Uyguladim, ucagin her yerini kontrol ettik cikacak cihaz daha gelismis olabilir. Ultrasonic. Ses otesi. Yontemini. Boeing de Air bus fransada. 2. Sene. Teknik universite. Nukle er. Ana bilim dalinda. Bunu Egitimini. Gorduk. Bu konuda almanlar cok guzel cihazlar cikarmis. Ve uzmandirlar. Oerlikonda. Egitimini gorduk .ambarli elekrik santralinin. Ana turbun. Saftinin kontrolunu hep bize yaptiriyorlardi. Her kese saygilar sunuyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cenk ~ 9 yıl önce
cok guzel azim bir başarı opuyorum alinlarindan.muazzam bir buluş tebrik eder kutlarim ve takdirlerimi ve ....ve...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Müsait ~ 9 yıl önce
Elin gavuru dediklerimiz oturmuş hayatı daha güvenli hale nasıl getiririz diye kafa yorarken, ilimden, bilimden, teknolojiden yenilikten yana enerji harcarken, bizim milletin aklı uçkur seviyesinin üzerine bir türlü çıkamadı. Son numaramız da, "MÜSAİT" lik. TDK' yı "müsait" kelimesi üzerinden bayanları aşağılıyor diye yıpratmaya çalışıyorlar. Niye? Çünkü Atatürk' ün kurduğu bir kurum, Osmanlıca kelimelere alternatif geliştiriyor ya bunlarda milleti saldırtıyor. Gerçi bu kelime de Türkçe değil ama tartışmada malzeme edilmiş. Bizim gündem de bu işte. Oysa toplum olarak biz bu kelimeyi hiç bu anlamda kullanmamıştık. Mesela Genel Müdürün odasına girerken Müsaitmisiniz dediiğimizde bunu kastetmedik. Müsait olduğunuzda gönderirsiniz dediğimizde, paranız olduğunda yı kastetmiştik. Neyse, müsait olduğumuzda biz de böyle gelişmelerin altına imza atacağız inşallah. Şimdi müsait değiliz, Şimdiki işimiz Elazığ yetiştirme yurdundaki kızları iğfal etmek, iğfal edemediklerimizi de öldürüp yakıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapısalcı ~ 9 yıl önce
NDT çalışanlarına hayırlı işler :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
demir ney ~ 9 yıl önce
demir dedi ya lan..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ölçülü ~ 9 yıl önce
olalım lütfen bu havacılık portalıdır yani AIRPOT HABER
Mühendis ~ 9 yıl önce
Bu sistemlere "structural health monitoring system" adı verilir ve 80'lerden beri üzerinde çalışılan bir konudur. Son 20 yılda da büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Farklı sensörler ve teoriler üzerine kurulu onlarca farklı sistem bulunur fakat hiçbiri gerçek anlamda yapıyı izlemeye ve deformasyonun lokasyonunu tespit etmeye olanak vermez çünkü uçak yapıları aşırı karmaşık ve dış etkenlerin (yük, sıcaklık) ciddi anlamda aktif olduğu yapılardır. Bu sistemler ağırlık, karmaşıklık ve verim açısından uygun bulunmadığı için şu an hiç bir uçak üreticisi bu sistemlerin uçak üzerine yerleştirilip uçağın bir parçası olarak kullanıma sunulmasını tercih etmiyor. Konu hala akademik ortamda ve destek projeleri kapsamında değerlendiriliyor. Gerçekleşmesi için daha zamana ihtiyaç var. Yani bu haberdeki gibi öyle sansasyonel bir şey yok ortada. Bir grup, bu konu üzerinde çalışıp reklam yapmış airporthaber de, konu hakkında fikir sahibi olmadıkları için, haber niteliğinde yayınlamış. Hayırlı işler :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Uçak parçaları demir miymiş? Demirle çelik arasındaki farkı bilmeyen, üstelik uçak gövde parçalarının çoğunun aluminyum alaşımlarından imal edildiğini bilmeyen birinin kaleminden çıkmış bir haber bozması. Safa beye sesleniyorum: sizin yer aldığınız bir haber sitesine yakışmıyor. Bu nasıl bir cehalettir? Nedim Demirelli

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000