06 Ekim 2017, Cuma 08:45:37

Elektrikli uçakta tarih belli oldu

Boeing tarafından desteklenen Zunum, ilk elektrikli hibrid ticari yolcu uçağı için 2022 tarihini verdi.
  • Ulan elektrikler melektrikler gider sonra motorlar falan durur
  • Firmalar elektrikli uçak yapmak için uğraşıyorlarmış. Bizde yapabiliriz (en azından çalışmaya başlamadık sa, başlamalıyız) diye düşünüyorum. Şimdi araba yapamadık uçak mı yapacağız diyenler olabilir, doğrudur ancak zararın neresinden dönülse kardır. TAI, Aselsan, belki MKE el ele verip elektrikli uçak yapsa kötümü olur. Elektrik Teknikeri olarak elektrikli uçak yapmanın, yakıt ile çalışan uçak yapmaktan daha kolay-rahat imal edilebileceğini düşünüyorum.
  • Petrolle ekonomilerini yönetmeye çalışan başta Arap ülkeleri olmak üzere, pekçok ortadoğu ülkesinin 2030 yılından sonra çöküşünü göreceğiz. Görüntü öyle.

Boeing tarafından desteklenen Zunum, ilk elektrikli hibrid ticari yolcu uçağı için 2022 tarihini verdi. 12 kişi taşıyabilecek uçağın menzili ise 700 mil yani 1100 kilometreden fazla olacak.

Otomobil üreticileri elektrikli arabalar pazarı ve batarya teknolojilerinin asfaltta daha uzun süreli kullanımı için kıyasıya yarışır bir haber de havadan geldi.

Amerikalı uçak ve havayolu araçları üreticisi Boeing'in desteğini alan yeni bir girişim 5 yıl içerisinde hibrid-elektrikli uçağın ticari olarak kullanılabileceğini planlıyor.

Zunum Aero ismindeki şirket, 12 koltuklu uçağın batarya grupları ve yedek motor için de küçük bir yakıt rezervi bulunduracağını belirtti. İlk model uçağın 700 mil yani 1125 kilometre uçabileceğini belirten şirket bunun ABD içerisinde Boston - Washington gibi hatlar için yeterli olduğunu belirtti.

Zunum'un otomobil endüstrisinin batarya teknolojisinde kaydettiği ilerlemeleri de uygulayarak yanıcı jet motorlarının gürültüsünü ve emisyonunu ortadan kaldırmayı amaçladığı gelen bilgiler arasında.

FİYATI DA AÇIKLANDI

Tasarım maliyetlerinin dahi milyarlarca doları bulabildiği bir sektörde sadece 15 çalışanı bulunan Zunum isimli şirketin işin altında kalkabilmesi için Boeing'in yanı sıra JetBlue gibi farklı destekçileri de var. Boeingin Fransız rakibi Airbus ise EasyJet ile ortak olarak benzer bir projeyi yürütüyor. ABD ordusu ve NASA'nın elektrikli havayolu taşıtları projeleri olduğu biliniyor.

Öte yandan, Proterra isminde bir şirket tarafından üretilen ve Seattle civarında hizmet veren bataryaların 10 dakika içerisinde yeniden şarj edilebildiği açıklandı.

Zunum'un, benzeri bir teknolojiyi, elektrikli hibrid uçak içerisinde yedek batarya grupları bulundurarak mürettabatın kolayca değiştirebilmesi alternatifiyle ilgili de düşüncesi olduğu iddia edildi. Özellikle de jetlerde alışılageldik bir şekilde yakıtın depolandığı kanat bölgelerinde.

Amerikalı girişimin 12 koltuklu uçak için 3 milyon dolar fiyat belirlediği söylendi.

Elektrikli uçakta tarih belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Kedidir o kedi ~ 7 yıl önce
Ulan elektrikler melektrikler gider sonra motorlar falan durur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He valla ~ 7 yıl önce
Ceeran işi sakat
Bizde yapalım. ~ 7 yıl önce
Firmalar elektrikli uçak yapmak için uğraşıyorlarmış. Bizde yapabiliriz (en azından çalışmaya başlamadık sa, başlamalıyız) diye düşünüyorum. Şimdi araba yapamadık uçak mı yapacağız diyenler olabilir, doğrudur ancak zararın neresinden dönülse kardır. TAI, Aselsan, belki MKE el ele verip elektrikli uçak yapsa kötümü olur. Elektrik Teknikeri olarak elektrikli uçak yapmanın, yakıt ile çalışan uçak yapmaktan daha kolay-rahat imal edilebileceğini düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 7 yıl önce
Petrolle ekonomilerini yönetmeye çalışan başta Arap ülkeleri olmak üzere, pekçok ortadoğu ülkesinin 2030 yılından sonra çöküşünü göreceğiz. Görüntü öyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Petrol ~ 7 yıl önce
Sen merak etme petrol olmazsa deniz olur ,altın olur ,Hacı olur , olur da olur. Zenginin parası züğürdün çenesini yormuş sanırım
~ 7 yıl önce
Ya kardeşim sen bunları düşünürken merak etme onlar da düşünüyorlardır. Qatar dediğin ülke geçen sene senin ülkende bir banka satın aldı mesela. Veya Dubai merkezli bir inşaat firması Anadolu yakasında inşaat projeleri yapıyor. Yine Dubaiden örnek vereyim. Dubainin şu anki gelirlerinin yüzde onu bile petrolden değil. Yani merak etme senin düşündüğünü onlar da düşünüyor. Daha doğrusu araplarin kendi düşündüğü yok ama adamlar dünyanın en iyileriyle çalışıyorlar. Dolayısıyla Arabin petrolü ile çenemizi yoracagimiza kendi ülkemiz hakkında bu kadar düşünsek daha güzel olmaz mı.
Volvo ~ 7 yıl önce
Adamlar bunun farkına vardı, 80'lerden beridir batı ülkelerindeki tekneoloji firmalarına yatırım yapıyorlar. Mesela Kuveyt'in gelirinin sadece %20'si petrolden, geri kalanı finansal ve teknoloji yatırımlarından elde ettikleri kazançlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000