29 Nisan 2008, Salı 09:55:58

SHGM RESMEN AÇIKLADI

Rusya uçuşları ile ilgili varılan anlaşma Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından resmen duyuruldu. AirportHaber bu olayı üç gün önce duyurmuştu. İşte SHGM’den gelen açıklama.
  • AKP yi ve iktidarı eleştirecek bir çok nokta vardır. Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ıda eleştirecek belki bir çok şey bulunabilir. Ancak Sivil havacılık sektöründeki açılımlarını, sektöre verdiği destek ve katkıyı kutlamak gerekir. Rusya pazarının açılması demek daralmaya başlayan sivil hava taşımacılığında çok büyük bir olaydır. Sn. Bakanım tebrikler ve teşekkürler.

Havacılık müzakerelerinde bulunmak üzere Moskova’da bir araya gelen Türk ve Rus Sivil Havacılık Yetkilileri, her iki ülkede tarifeli sefer gerçekleştirilen nokta sayısının 10’a çıkarılması, kargo alanındaki frekans kısıtlamalarının kaldırılması ve Royality Ücretleri’nin kaldırılması konusunda anlaşma sağladı…

Rusya ile 1967 yılında imzalanan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması’nın sivil havacılıkta yaşanan gelişmeler doğrultusunda revize edilmesi amacıyla 22-23 Nisan 2008 tarihleri arasında Moskova’ya giden Türk heyeti, yeni uçuş noktalarının oluşturulması konusunda Rus meslektaşları ile mutabakata vardı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU başkanlığındaki Türk heyetinin Rus Sivil Havacılık Yetkilileri ile gerçekleştirdiği müzakerelerin ardından anlaşma sağlanan konularda iki ülke arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. İmzalanan Mutabakat Zaptı’na göre; Rusya’daki tarifeli sefer noktalarına Krasnodar, Omsk, Novosibirsk, Sochi ve Ufa eklendi. Böylece Türkiye; Moskova, Yekaterinburg, S.Petersburg, Rostov, Kazan’ın yanısıra bu 5 şehre uçuş gerçekleştirebilecek. Belirlenen yeni noktalardan Ufa’ya haftada 5 frekans, diğer noktalara ise 3 frekans sefer yapma imkanı verildi. Ülkemizdeki mevcut uçuş noktaları İstanbul, Ankara, İzmir, Dalaman, Bodrum, Antalya olan Rusya tarafına ise, Türkiye’de sonradan belirlenecek 4 yeni uçuş noktası  tahsis edildi.

Böylece tayin edilen havayolu şirketleri, Türkiye ve Rusya‘da 10’ar noktaya eşit sayıda tarifeli yolcu seferi yapma hakkı elde etmiş oldu. Yakın gelecekte başlaması beklenen yeni seferlerin, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanı sıra özellikle yaklaşan yaz döneminde ülke turizmine önemli katkı sağlaması planlanıyor.

Kargo Taşımacılığında İşbirliği...

Ayrıca iki ülke arasındaki belirlenen noktalarda kargo konusunda taraflar istediği kadar şirket tayin edebilecekler ve tayin edilen bu şirketlerde frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferleri yapabilecekler. Taraflar ayrıca yer hizmetleri, uçak bakım, eğitim, mühendislik ve diğer teknik konularda iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması için mutabakata vardı.

Royality Ücretinde AB’ye  Uyumlu Geçiş...

Müzakerelerde ayrıca, Transsibirya hattının üst geçiş olarak kullanımı için Rusya'ya ödenen harçların Avrupa Birliği ile Rusya federasyonu arasında yapılacak mutabakat sonrasında 2010 yılından itibaren kademeli olarak düşürülmesi konusunda da anlaşma sağlandı. Royality Ücreti konusunda AB’ye uyumlu bir geçiş sürecini benimseyen taraflar,  bu harçların Türk şirketlerini kapsayacak şekilde 2013 itibariyle tamamen kaldırılması konusunda mutabık kaldı. Müzakerelerde ayrıca, gürültü ve uçuş emniyeti konularının önemine dikkat çekilerek her iki tarafın havayolu şirketlerince bu konudaki uluslararası kriterlere uyulması hususunda da anlaşmaya varıldı.

SHGM, bu yıl içinde 7 ülke ile ikili müzakerelerde bulundu…Rusya ile yapılan müzakereler ile birlikte, Türkiye’nin 2008 yılında ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu ülke sayısı 7’ye yükseldi.  SHGM, bu yıl içinde  daha önce Suriye, Sri Lanka, Avusturya, Kırgızistan, Singapur ve Bahreyn ile ikili müzakerelerde bulunmuştu.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

 

 

SHGM RESMEN AÇIKLADI

Yorumlar

Uçanfil ~ 16 yıl önce
AKP yi ve iktidarı eleştirecek bir çok nokta vardır. Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ıda eleştirecek belki bir çok şey bulunabilir. Ancak Sivil havacılık sektöründeki açılımlarını, sektöre verdiği destek ve katkıyı kutlamak gerekir. Rusya pazarının açılması demek daralmaya başlayan sivil hava taşımacılığında çok büyük bir olaydır. Sn. Bakanım tebrikler ve teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000