02 Aralık 2012, Pazar 09:11:03

HAVACILIĞIN TABANA YAYILMASI ŞART!

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için havacılığı tabana yayacak amatör havacılığın önünü açacaklarını söyledi...
  • Sayın Ulaştırma Bakanım ve SHGM Genel Müdürüm, sivil havacılığımızı ve onun omurgası olan amatör havacılığı 2023 lere taşımaktaki niyetinizde ciddiyseniz (1) öncelikle ve acilen 2000kg (ELA2) altı havaaraçlarından alınan motorlu taşılar vergisi (MTV) engelini kaldırmanız, (2) günümüzün ihtiyaçlarından ve gerçeklerinden uzak 1987 tarihli ÇOK HAFİF ARAÇLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ (SHY 6C) ni acilen revize etmeniz, (3) Hafif Havaaraçları kategorilerini EASA nın ELA-1 (750/1000kg) ve ELA2 (1000/2000kg) kriterlerine göre ayırmanız, (4) 750kg CS-VLA kategorisi altını sportif hava araçları/ultralaytlar/mikrolaytlar olarak ayrılması ve bu alt sınıf için 25 saatte alınan Sportif Pilot Lisansı (LPL Leisure Pilot License veya SPL sport pilot license) verilmesi önünün açılmasını, ve sonuca ulaşmak için karınca hızıyla değil bir kaç ay içinde bu adımların atılmasını bekliyoruz, Saygılarımla, amatör pilot
  • Yine bir toplanti Turkiye'de, yine kadin yok. Kadinlar erkeklerden daha caliskan Turkiye'de bir de onlara firsat versek, belki erkeklerden isleri daha iyi yaparlar.
  • Toplanti sirasinda Sayin Genel Müdür bu konuda amatör havacıların bir komisyon kurmasını istedi. ÖNEMLE beliertmek isterim Sn. Genel Müdürüm bu kurulacak komisyon bence SADECE derneklerden federasyondan ve vakıflardan oluşturulmalı. ÖZEL ŞİRKETLERİ, TEKİL ŞAHISLARI özellikle UÇUŞ OKULLARINI ve kesinlikle ASLA THK yı bu komisyona ALMAYINIZ. Bu işi sadece STK lar doğru şekilde yönlendirir, inanın diğerleri ve en tehlikelisi THK bu komisyonu bastırırlar ve ticari menfaatlerine göre yönelndirirler. Yapmayın sakın, amatörlerin sorunlarını sadece amatörlere bırakınız, ticaret YAPMAYAN ve mefaat çıkartmaya çalışmayacak sivil toplum kuruşluşlarından kurunuz bu komisyonu ki THK zaten artık sadece ticari bir şirkettir, Türkiye'de sivil havacılığın önündeki en büyük takozdur.
  • Türkiyeyi muz cumhuriyeti zannedip ben SHGM den söke söke o izinleri alıcam diyen.. sonrada OMÜ ye kakaladağı ultralightlara eğitim iznini doğal olarak alamayan iranlı hamid en son bu denemeyi yaptı işte. Evektör'ün türkiye temsilcisi Hamid aklı sıra SHGM yi de kafalayıp çek cumhuriyetinde bak böyle avrupa işte şöyle deyip SHGM de bu izinleri alacaksın ha ? Bırak artık milleti salak yerine koymayı hamid bırak bu işleri PİLOTLUĞUNA SAHİP ÇIK BARİ O ELDEN GİTMESİN. Toplantının havası bir anda Evektör reklamına dönünce Faruk Berksan da müdahalayi yaptı haklı olarak. OMÜ bu herifin eteğinden ne zaman düşecek acaba ? Toplantının en iyi konuşmacısı Faruk Berksan idi. Çok sağlam ve isabetli tespitleri ile tüm çıplaklığı ile herşeyi ortaya serdi. Umarız sayın genel müdür bu noktalara dikkat eder ve BAZI adamlarına artık şu Hamid den uzak durmaları talimatını verir.. Genel Müdüre bu konuyu biraz araştırmasını tavsiye ediyorum.
  • HAVAK Başkanı Faruk Berksan'ın çok iyi bir konuşma yaptığı söyleniyor. haberde neden yer verilmediğini bilmiyorum ama en iyi konuşmayı HAVAK Başkanın yapığını biz de duyduk
  • Uçaklardan alınan MTV sorununun deniz taşıtlarında olduğu kaldırılmadan amatör havacılığın gelişmesi sadece hayaldir. 100 milyon dolarlık sıfır yolcu uçağı 38 bin lira MTV öderken sen 35 yaşındaki 15 bin dolarlık (piper tomahawk) uçağa yıllık 4650 TL MTV koyarsan amatör havacılığın gelişmesi imkansız hale gelir. Öncelikle 2000Kg (ELA2) altı uçaklardan MTV kaldırılmalıdır.
  • Dünya genelinden bahsederken 600 bin Uçak teknisyeni ihtiyacı,nedense Türkiye özeli bahsedilirken hiç mevzu bile olmuyor.Türkiye zihniyeti bu zaten UÇAK=PİLOT bırakın 2023 senesini şu anda bile havacılıktaki diğer mesleklerle beraber C/S Uçak Teknisyeni eksiği hat safhada ama kimin umurunda...
  • Samsun Havacılık Kulübü başkanı her zaman olduğu gibi, kendi hatalarının sonucunu başkalarına yükleme uğraşı içerisinde. Hazineye ait bir araziyi izinsiz olarak işgal eder kullanırsan, bir gün Milli Emlak Müdürlüğünden işgal ettiğin süre için ecri misil talebi gelir. Yani kullandığın süre için bir nevi işgal tazminatı/kira ister. Sen de bunu ödemek istemezsen, icra yoluyla senden alır. Hazine arazisini işgal et, kullan, dağın başındaki araziyi aynı şekilde kullanan köylü ecri misil öderken sen ödemeyeceksin. Sonra da, bana niye havaalanı yaptın diye maliye sordu diyeceksin. Yaptığın havaalanı değil, bir air strip idi. Yanına da kule benzeri 2-3 metre yüksekliğinde merdivenli bir aparat yaptın ve kulüp olarak yıllarca kullandınız. Sonunda üniversiteye tahsis ettirp bu kira talebinden kurtulmaya çalıştınız ve hala Maliyeyi itham ediyorsunuz. Bu Çalıştayı yapma amacınız da, ilk oturumda ortaya çıktı. Yapmaya çalıştığınız ticari show, Havak başkanının konuşmasıyla önlendi.
  • Neredeyse 800 yabancı pilot vay be, öbür taraftan bir seneden fazladır bekleyen işsiz pilotlar tanıyorum ben yeni mezun olmuş. Benim gördüyümü acaba sivil havacılık görmüyor mü, ki gördüklerine eminim. Karadeniz insanı vatanperver insanlardır ki bu kadar kendi işsiz pilotu varken 800 yabancı pilot mutlaka otoriteyi de rahatsız etmelidir ki ettiyini düşünüyorum en kısa sürede bu haksızlık giderilsin lütfen. Amerika da zamanında siz uçak yapmayın biz yarı fiyatına veririz demişti sonrası malum şimdi de sizden kaptan da fo da olmaz biz size verelim diyorlar, yarın işler sarpa sararsa bul bakalım 372 uçağı bu paraya uçuracak pilot hadi burdan yak demesinler. Saygılarımla.....

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, “2003 yılında Türkiye’de 163 tane yolcu uçağı vardı, bugün ise 372’ye çıktı. Yolcu sayısı 30 milyondan 130 milyona çıkarak 3 katına ulaştı. Dolayısıyla Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorlar kırılıyor” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları (DHMİ) Genel Müdürlüğü himayesinde Samsun Sportif Havacılık Kulübü ve OMÜ UZAYTEM Müdürlüğü koordinesinde “Amatör Havacılık ve Sorunları Çalıştayı” düzenlendi.
OMÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Samsun Vali Yardımcısı Hulusi Kaya, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakan, OMÜ Rektör Danışmanı ve Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi Müdürü Ferşat Kolbakır, Atakum Belediye Başkan Metin Burma, Çek Cumhuriyeti Hafif Hava Araçları Birliği Başkan Yardımcısı Jan Fidrich, Çek Cumhuriyeti Evektor Uçak Üretici Şirket Direktörü Milan Mach, Samsun Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Samsun Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Aytekin Turgut, “Biz Samsun Havacılık Kulübü olarak 1988 yılında havacılığa başladık. Bu havacılığı seve seve yapmaya devam ettik. Çok zorluklar çektik. Zaman geldi uçamadık, zaman geldi meydanda motor çalıştırdık. Ama yılmadık, sizler gibi hepimiz buradayız. 19 Mayıs ilçesindeki Engiz Havaalanı yaptık. Ama maliye bize 10 yıl boyunca ‘niçin yaptınız’ diye bizden hesap sordu. Onu da aştık, şimdi çok güzel bir meydan daha kuruldu. İnşallah bundan sonra Samsun’da havacılık sporunu en güzel şekilde yapılacak. Bin metre uzunluğunda, sıfır asfalt, 35 metre genişliğinde çok güzel bir yer. Burada bu havacılığın bu zamana kadar olan sorunlarını Atatürk’ün Samsun’a ilk çıktığı gibi, bizde buradan bunun ilk ışığını ve ilk meşalesini yakacağız. Buraya gelen arkadaşlarda tarihe geçecektir. Sorunlarımız çok büyük. Burada önemli olan dünyadaki havacılık aktiviteleri nasıl yapılıyorsa ülkemizde de havacılık aktivitelerinin aynı şekilde yapılıp, bizim onlardan aşağı insanlar değil bir Avrupalıdan çok üstün tarafımız var. Önce biz kendimize bu konuda güvenmemiz lazım. Burada güzel kararlar alınacağına inanıyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINDA REKORLAR KIRILIYOR


Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorların kırıldığını belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi şöyle konuştu: “Bu çalıştay bir başlangıç çalıştayı. Her ne kadar etiketinizde birinci diye yazmıyorsa da bence buna birinci diye yazmanız lazım. 2003 yılında Türkiye’de 163 tane yolcu uçağı vardı. Bugün bu rakam 372’ye çıkmıştır. Nerdeyse 2.5 kattan daha fazla bir artış var. Toplam hava aracında ise 2003 yılından itibaren 2 katına çıktı. Yolcu sayısı 30 milyon’dan 130 milyon’a çıkarak 3 katına çıktı. Dolayısıyla Türkiye’de ticari hava taşımacılığında rekorlar kırılıyor. Dünyada ilerleme belli rakamlarda bir dijitlik rakamlarda olurken, Türkiye’de her sene yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Şimdi 2023 hedeflerine baktığımızda Türkiye dünyada ekonomi açısından ilk 10’a girmeyi hedefleyen bir ülke. Dolayısıyla yolcu uçak sayısının 370’den 750’ye, yolcu sayısının 130 milyon’dan 350 milyon’a ulaşacağı bir projeksiyon var. Bu projeksiyonların en büyüğü de Türkiye’nin kendi sivil uçağını yapabilir noktaya gelmesi ve yapmasıdır. Dolayısıyla bu kadar büyük bir hedefleri olan havacılığın kendi temelleri olmadan temellerine sağlam basmadan istikrarlı bir şekilde büyümesi pek mümkün gözükmüyor. Temelde amatörcülüktür. Amatörcülüğü olmayanın profesyonelliği kaliteli olmaz. Dolayısıyla bu anlayış içersinde amatörcülüğün Türkiye’de önünün açılması dünya örneklerinde olduğu gibi gelişmesi gerekiyor. Burada tüm dünyada yapılan bir araştırmada önümüzdeki 20 yıl içersinde dünyadaki toplam yolcu uçak sayısından 20 bin yolcu uçağı ilave edileceği hesaplanıyor. Bunun da 600 bin ilave uçak teknisyenine, 400 bin de pilota ihtiyaç duyulacağı gözüküyor. Türkiye özeline getirdiğimizde de Türkiye 2023 yılı hedeflerini yakalayabilmesi için her yıl yaklaşık 500 pilotu yetiştirmesi ve sektöre sokması gerekiyor. Şuanda Türkiye’ye baktığımızda 780 civarında yabancı pilot istihdam ediliyor. Dolayısıyla bu sürecin tersine dönmesi, bu kaynakların yerli kaynaklardan karşılanması, hatta dışarıya pilot ihraç edilmesi için bizim temellerin çok sağlam olması gerekiyor. Buda Türkiye’de havacılığın tabana yayılması için amatörcülüğün gelişmesi gerektiğini gösteriyor. Bizim hedefimiz temelleri sağlam tutmaktan geçiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a bu konuyu arz ettiğimizde bize her zamanki gibi talimatı olan ‘emniyetten taviz vermeden vatandaşın önünü açınız’ olmuştur. Kendisi ‘amatör olmayanın profesyonelliği zayıf olur, dolayısıyla amatörlerin sıkıntılarını anlayın ve çözüm’ talimatlarını alarak biz buraya geldik.

Buradaki amacımız, sizlerle bir şeyler konuşmak veya bir şeyler ifade etmek değil, sorunlarını dinlemeye, eleştirilerinizi not almaya geldik. Bugünkü çalıştaydan beklediğimiz sorunlarınız ve sıkıntıların neyse çözüm önerilerinizle beraber bunları not almaya geldik.”

Daha sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Karakan da katılımcılara sportif havacılık faaliyetlerine yapılan katkılar hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın sonucunda Avrupa’da ve dünyada yapılan havacılık ve Türkiye’de yapılan havacılık karşılıklı olarak karşılaştırılıp, bunların tespitleri ve Türkiye’deki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak amatör havacılığa değer verilmesi ile deneysel uçak yapımı desteklenecek.

HAVACILIĞIN TABANA YAYILMASI ŞART!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

başlıca sorunlar ~ 11 yıl önce
Sayın Ulaştırma Bakanım ve SHGM Genel Müdürüm, sivil havacılığımızı ve onun omurgası olan amatör havacılığı 2023 lere taşımaktaki niyetinizde ciddiyseniz (1) öncelikle ve acilen 2000kg (ELA2) altı havaaraçlarından alınan motorlu taşılar vergisi (MTV) engelini kaldırmanız, (2) günümüzün ihtiyaçlarından ve gerçeklerinden uzak 1987 tarihli ÇOK HAFİF ARAÇLARI İŞLETME YÖNETMELİĞİ (SHY 6C) ni acilen revize etmeniz, (3) Hafif Havaaraçları kategorilerini EASA nın ELA-1 (750/1000kg) ve ELA2 (1000/2000kg) kriterlerine göre ayırmanız, (4) 750kg CS-VLA kategorisi altını sportif hava araçları/ultralaytlar/mikrolaytlar olarak ayrılması ve bu alt sınıf için 25 saatte alınan Sportif Pilot Lisansı (LPL Leisure Pilot License veya SPL sport pilot license) verilmesi önünün açılmasını, ve sonuca ulaşmak için karınca hızıyla değil bir kaç ay içinde bu adımların atılmasını bekliyoruz, Saygılarımla, amatör pilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kadin yok ~ 11 yıl önce
Yine bir toplanti Turkiye'de, yine kadin yok. Kadinlar erkeklerden daha caliskan Turkiye'de bir de onlara firsat versek, belki erkeklerden isleri daha iyi yaparlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHMG nin Kuracagi Komisyon ~ 11 yıl önce
Toplanti sirasinda Sayin Genel Müdür bu konuda amatör havacıların bir komisyon kurmasını istedi. ÖNEMLE beliertmek isterim Sn. Genel Müdürüm bu kurulacak komisyon bence SADECE derneklerden federasyondan ve vakıflardan oluşturulmalı. ÖZEL ŞİRKETLERİ, TEKİL ŞAHISLARI özellikle UÇUŞ OKULLARINI ve kesinlikle ASLA THK yı bu komisyona ALMAYINIZ. Bu işi sadece STK lar doğru şekilde yönlendirir, inanın diğerleri ve en tehlikelisi THK bu komisyonu bastırırlar ve ticari menfaatlerine göre yönelndirirler. Yapmayın sakın, amatörlerin sorunlarını sadece amatörlere bırakınız, ticaret YAPMAYAN ve mefaat çıkartmaya çalışmayacak sivil toplum kuruşluşlarından kurunuz bu komisyonu ki THK zaten artık sadece ticari bir şirkettir, Türkiye'de sivil havacılığın önündeki en büyük takozdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM Tuzağa Düşmedi ~ 11 yıl önce
Türkiyeyi muz cumhuriyeti zannedip ben SHGM den söke söke o izinleri alıcam diyen.. sonrada OMÜ ye kakaladağı ultralightlara eğitim iznini doğal olarak alamayan iranlı hamid en son bu denemeyi yaptı işte. Evektör'ün türkiye temsilcisi Hamid aklı sıra SHGM yi de kafalayıp çek cumhuriyetinde bak böyle avrupa işte şöyle deyip SHGM de bu izinleri alacaksın ha ? Bırak artık milleti salak yerine koymayı hamid bırak bu işleri PİLOTLUĞUNA SAHİP ÇIK BARİ O ELDEN GİTMESİN. Toplantının havası bir anda Evektör reklamına dönünce Faruk Berksan da müdahalayi yaptı haklı olarak. OMÜ bu herifin eteğinden ne zaman düşecek acaba ? Toplantının en iyi konuşmacısı Faruk Berksan idi. Çok sağlam ve isabetli tespitleri ile tüm çıplaklığı ile herşeyi ortaya serdi. Umarız sayın genel müdür bu noktalara dikkat eder ve BAZI adamlarına artık şu Hamid den uzak durmaları talimatını verir.. Genel Müdüre bu konuyu biraz araştırmasını tavsiye ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iranlı hamid reza düştü çıkmaza ~ 11 yıl önce
SHGM de ultralayt/LSA ile VLA/CS-23 uçakların ayırımını yapabilecek kapasitede uzmanlar var, bu fırıldak iranlının OMU ye attığı kazığın ve çevirdiği oyununun onlarda farkında.
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
HAVAK Başkanı Faruk Berksan'ın çok iyi bir konuşma yaptığı söyleniyor. haberde neden yer verilmediğini bilmiyorum ama en iyi konuşmayı HAVAK Başkanın yapığını biz de duyduk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MTV meseli ~ 11 yıl önce
Uçaklardan alınan MTV sorununun deniz taşıtlarında olduğu kaldırılmadan amatör havacılığın gelişmesi sadece hayaldir. 100 milyon dolarlık sıfır yolcu uçağı 38 bin lira MTV öderken sen 35 yaşındaki 15 bin dolarlık (piper tomahawk) uçağa yıllık 4650 TL MTV koyarsan amatör havacılığın gelişmesi imkansız hale gelir. Öncelikle 2000Kg (ELA2) altı uçaklardan MTV kaldırılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MTV çıkmazı ~ 11 yıl önce
12000 dolarlık (20.000TL) iki koltuklu bir uçak alayım dedim yıllık MTV sinin 4650TL olduğunu öğrenince hayallerim suya düştü gerçekten. Bu toplantıda Maliye Bakanlığından birilerinin davet edilmemesi en büyük eksiklik olmuştur. Tekneciler 2009 da ayağa kalktı onlardan MTV kaldırıldı neden amatör havacılığın önünde en büyük engellerden biri olan MTV sorununu hükümet görmüyor!!!????
UÇAK=PİLOT ZİHNİYETİ ~ 11 yıl önce
Dünya genelinden bahsederken 600 bin Uçak teknisyeni ihtiyacı,nedense Türkiye özeli bahsedilirken hiç mevzu bile olmuyor.Türkiye zihniyeti bu zaten UÇAK=PİLOT bırakın 2023 senesini şu anda bile havacılıktaki diğer mesleklerle beraber C/S Uçak Teknisyeni eksiği hat safhada ama kimin umurunda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maliye 10 yıl neden havaalanı yaptınız demedi ~ 11 yıl önce
Samsun Havacılık Kulübü başkanı her zaman olduğu gibi, kendi hatalarının sonucunu başkalarına yükleme uğraşı içerisinde. Hazineye ait bir araziyi izinsiz olarak işgal eder kullanırsan, bir gün Milli Emlak Müdürlüğünden işgal ettiğin süre için ecri misil talebi gelir. Yani kullandığın süre için bir nevi işgal tazminatı/kira ister. Sen de bunu ödemek istemezsen, icra yoluyla senden alır. Hazine arazisini işgal et, kullan, dağın başındaki araziyi aynı şekilde kullanan köylü ecri misil öderken sen ödemeyeceksin. Sonra da, bana niye havaalanı yaptın diye maliye sordu diyeceksin. Yaptığın havaalanı değil, bir air strip idi. Yanına da kule benzeri 2-3 metre yüksekliğinde merdivenli bir aparat yaptın ve kulüp olarak yıllarca kullandınız. Sonunda üniversiteye tahsis ettirp bu kira talebinden kurtulmaya çalıştınız ve hala Maliyeyi itham ediyorsunuz. Bu Çalıştayı yapma amacınız da, ilk oturumda ortaya çıktı. Yapmaya çalıştığınız ticari show, Havak başkanının konuşmasıyla önlendi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
19 mayıs (engiz) pisti ~ 11 yıl önce
Aytekin efendi havacılık kulübü etiketi altında yasadışı işgal ettikleri Engiz pistini kullanarak sahibi olduğu Piper Cub PA18 ile mevzuatlara aykırı olarak kaçak döviz atarken, Samair ticari amaçlı uçuş eğitimi, hava taksi, döviz atma vb faaliyetler gösterip para kazanırlarken herşey güllük gülüstanlıktı, hazine arazinin kirasını isteyince devlet suçlu oldu!
Karadenizi seviyorum ~ 11 yıl önce
Neredeyse 800 yabancı pilot vay be, öbür taraftan bir seneden fazladır bekleyen işsiz pilotlar tanıyorum ben yeni mezun olmuş. Benim gördüyümü acaba sivil havacılık görmüyor mü, ki gördüklerine eminim. Karadeniz insanı vatanperver insanlardır ki bu kadar kendi işsiz pilotu varken 800 yabancı pilot mutlaka otoriteyi de rahatsız etmelidir ki ettiyini düşünüyorum en kısa sürede bu haksızlık giderilsin lütfen. Amerika da zamanında siz uçak yapmayın biz yarı fiyatına veririz demişti sonrası malum şimdi de sizden kaptan da fo da olmaz biz size verelim diyorlar, yarın işler sarpa sararsa bul bakalım 372 uçağı bu paraya uçuracak pilot hadi burdan yak demesinler. Saygılarımla.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000