20 Ağustos 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Cezanın amacı suçun işlenmesinde caydırıcı olmasıdır. Bu nedenle cezaların otomatik yükselmesi mantıklı gelebilir ve desteklenebilir. Diğer yandan bu suçları TC vatandaşı olmayan biri de işleyebilir, apronda sigara içmek gibi. Ancak, burası TÜRKİYE. Burada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yaşar, ülkesi Türkiye'dir, dili Türkçe'dir, parası Türk Lirasıdır. Dolayısı ile, siyasi idarenin aldığı kararlarda, ülkenin para birimini kullanmak gerekir. Bundan gayrısı, ülkeye ve millete ve parasına saygısızlıktır.
  • çok güzel bir tespit
  • Haklı bir konuda ancak bu kadar sacma bir yerden girilerek haksız ve komik duruma düşülür
  • Saçma sapan ve gereksiz bir yazı olmuş. Cezaların artırılmasını istemek yerine azaltılmasını istemek doğru değil. Cezaların caydırıcı olması lazım. Havacılık güvenliği için gerekli olan cezaların yetersiz olduğundan bahsetseniz daha iyi olurdu. Eğer ceza fazla olsa apronda kimse sigara içemez. Ayrıca yanlışlıkla apronda sigara içilmez. Uçakta yanlışlıkla sigara içebiliyormusunuz? Eğer sektörle ilgili birşeyler yazacaksanız daha faydalı olmayı deneyin lütfen
  • Kontrolörlerle ilgili bir yazı sanip heyecanla tikladim
  • bişiy olmaz başmüdürler sildirir onları
  • Bunlar hatadan çok ihlal gerektiren suçlar. İnsanlar yanlışlıkla sigara içmez bilerek ve isteyerek içer. Yanlışlıkla hız sınırını aşmaz ya da uçağa geri geri yanaşmaz..
  • hayatimda gordugum en saçma konu bu , bırakın dinar olsun pound olsun dolar olsun daha ne kadar insanlarizor duruma sokacak para birimi varsa o olsun çünkü bunlar CEZA .ceza da indirime gitmek nedir bunu onaylayan editorlere birşey diyemiyorum yazık
  • bence. herkes kurallara biat ederse, kimse ceza ödemez. bu kadar basit.
  • Maaşlar artmıyor evet ama herşeye zam geliyor.Azaltın fiyatları deme şansımız var mı?Ne yapıyoruz;suyu elektriği gazı dikkatli kullanıyoruz,toplu taşıma araçlarına biniyoruz.Apronda çalışan kardeşim de sigarasını sigara için tahsis edilen yerde içecek,sürat yapmayacak,plakasız araca binmeyecek,kural dışı hareket yapmayacak.Cezanın ayarı ile oynamaya çalışacağımıza cezalı duruma düşmemek için ne yapılması gerekiyor onu öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekiyor.Bu sebepten mantığınızı ve önerinizi tasvip etmiyorum.

DHMİ o kararını gözden geçirmeli

Ülkemizde dövizin son birkaç ayda bu kadar yükselmesinin ekonomiye olan yansıması bir yana, özellikle havalimanlarında çalışan personele olan yansıması da göz ardı edilecek gibi değil. Nasıl mı?

Türkiye’de havalimanlarının otoritesi bildiğiniz gibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’dir. Havayolu şirketlerinin konaklaması, yolcu tarifeleri ve bir çok alanda fiyatlar DHMİ tarafından belirlenir. Belirlenen ücretler de döviz kuruyla ödenir.

Buraya kadar her şey normal aslında. Ancak işin bir kısmı var ki; bana göre çok da normal sayılmaz. Özellikle son dönemlerde normal olmaktan çıktığını söyleyebilirim.

Ne mi demek istiyorum? Apronda çalışan personelin, kural ihlali yapması durumunda dolar üzerinden ceza kesiliyor olmasından bahsediyorum.

Mesela;

PAT sahalarında sigara içmek; 100 dolar

Plakasız araç kullanmak; 250 dolar

Uçağa geri geri yanaşmak; 250 dolar

Hız sınırını aşmak; 250 dolar

Yolcu mağduriyeti; 5000 dolar

İstenilen belgeleri vermemek; 250 dolar

Kazaya karışmak; 250 dolar

Alkollü araç kullanmak; 1000 dolar

Liste biraz daha uzun, ben burada kesiyorum. Havacılıkta kurallar kan ile yazılmıştır diye bir söz var. Ben bu cümlenin ağırlığı nedeniyle çok fazla sevmem ama benim sevmiyor olmam işin ciddiyetini değiştirmiyor. Havacılıkta hataya yer yoktur. Apronda çalışan birinin sıra dışı bir hareketi bazen faciaya neden olabilir. Bilen bilir. Bunlara kimsenin bir itirazı olamaz.

Ama gel gelelim işin bir de vicdani boyutu var… Apronda çalışan personel, özellikle ağır işleri yapanlar ne yazık ki en az kazanan birimler oluyor. Dolayısıyla hem yükleri ağır hem de kazançları yetersiz. 

Bu nedenle apron cezalarının dolar üzerinden değil de Türk Lirası üzerinden kesilmesi hem vicdanen hem de mantıken kesinlikle ele alınması gereken bir husus…

Örneğin daha bu yaz sezonu başında sigara içtiği için 100 doların karşılığı olan 390-400 Lira ödeyen bir personel, bugün içse 600 Lira ceza ödeyecek.

Yada pist ve taksi yollarını izinsiz kat ettiği için daha birkaç ay önce 1000 Lira ödeyecekken bugün 1500 Lira ödemek durumunda kalacak.

Ceza kesilmesine hiçbir itirazım yok, havacılıkta; hele hele uçakların cirit attığı apronda hata yapan bedelini elbette ödemeli ancak mümkünse Türk Lirası’yla… Çünkü bu çalışanların maaşları döviz üzerinden hesaplanmıyor. Onların maaşı değişmiyor ki ödedikleri ceza da değişsin.

Havayolu şirketleri için ücret tarifesi döviz üzerinden belirleniyor ancak onların da gelirleri ağırlıklı olarak döviz üzerinden olduğu için çok da sorun olmuyor.

Bu konu zaman zaman gündeme geliyor aslında ama bence DHMİ’nin bu konuyu tekrar ele alması için tam zamanı...
DHMİ o kararını gözden geçirmeli

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

kpt ~ 6 yıl önce
Cezanın amacı suçun işlenmesinde caydırıcı olmasıdır. Bu nedenle cezaların otomatik yükselmesi mantıklı gelebilir ve desteklenebilir. Diğer yandan bu suçları TC vatandaşı olmayan biri de işleyebilir, apronda sigara içmek gibi. Ancak, burası TÜRKİYE. Burada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yaşar, ülkesi Türkiye'dir, dili Türkçe'dir, parası Türk Lirasıdır. Dolayısı ile, siyasi idarenin aldığı kararlarda, ülkenin para birimini kullanmak gerekir. Bundan gayrısı, ülkeye ve millete ve parasına saygısızlıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aysun ~ 6 yıl önce
çok güzel bir tespit

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazamayan ~ 6 yıl önce
Haklı bir konuda ancak bu kadar sacma bir yerden girilerek haksız ve komik duruma düşülür

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 6 yıl önce
Saçma sapan ve gereksiz bir yazı olmuş. Cezaların artırılmasını istemek yerine azaltılmasını istemek doğru değil. Cezaların caydırıcı olması lazım. Havacılık güvenliği için gerekli olan cezaların yetersiz olduğundan bahsetseniz daha iyi olurdu. Eğer ceza fazla olsa apronda kimse sigara içemez. Ayrıca yanlışlıkla apronda sigara içilmez. Uçakta yanlışlıkla sigara içebiliyormusunuz? Eğer sektörle ilgili birşeyler yazacaksanız daha faydalı olmayı deneyin lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir an ~ 6 yıl önce
Kontrolörlerle ilgili bir yazı sanip heyecanla tikladim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 6 yıl önce
bişiy olmaz başmüdürler sildirir onları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burada yazılanlar ~ 6 yıl önce
Bunlar hatadan çok ihlal gerektiren suçlar. İnsanlar yanlışlıkla sigara içmez bilerek ve isteyerek içer. Yanlışlıkla hız sınırını aşmaz ya da uçağa geri geri yanaşmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saçma ~ 6 yıl önce
hayatimda gordugum en saçma konu bu , bırakın dinar olsun pound olsun dolar olsun daha ne kadar insanlarizor duruma sokacak para birimi varsa o olsun çünkü bunlar CEZA .ceza da indirime gitmek nedir bunu onaylayan editorlere birşey diyemiyorum yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerek yok ~ 6 yıl önce
bence. herkes kurallara biat ederse, kimse ceza ödemez. bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Foroz ~ 6 yıl önce
Kurallara riayet edilir biat değil.
ATA ~ 6 yıl önce
Maaşlar artmıyor evet ama herşeye zam geliyor.Azaltın fiyatları deme şansımız var mı?Ne yapıyoruz;suyu elektriği gazı dikkatli kullanıyoruz,toplu taşıma araçlarına biniyoruz.Apronda çalışan kardeşim de sigarasını sigara için tahsis edilen yerde içecek,sürat yapmayacak,plakasız araca binmeyecek,kural dışı hareket yapmayacak.Cezanın ayarı ile oynamaya çalışacağımıza cezalı duruma düşmemek için ne yapılması gerekiyor onu öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekiyor.Bu sebepten mantığınızı ve önerinizi tasvip etmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000