Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

ÇALIŞANLARINIZ SİZİ NEDEN SEVSİNLER Kİ?

Eğer; Kurumun işleyişi ve işin yapılışı ile ilgili olarak alınan hiçbir karara çalışanlar ortak edilmiyorsa, Eğer; Çalışanları yakından ilgilendiren konularda alınması gereken kararlar kağnı hızı ile alınıp bir türlü uygulamaya konulamıyorsa,

KRALIN SOYTARISI

Bu soytarılık hayli beceri isteyen bir uğraş olsa gerek. Başarılı olabilmek için öncelikle insan yapısını tam olarak tanımak ve bilmek gerek. Bu meslek ilk önce Avrupa kıtasındaki krallıklarda ortaya çıkmış. Ve bu saygıdeğer mesleği icra edenler, her tür insan yapısına uygun formatları ile sarmaşık misali yer tutmuşlar her yerde.

PANTOLONUN ARKASINDAKİ YAMA

Yetenekli olan her insanının aynı zamanda her konuda bilgili olması mümkün değil. Veya bilgi düzeyi yüksek olan her insanın yetenekli olduğunu da düşünmek doğru bir yaklaşım değil. Yetenekli olan bir insanın, ana bilgiyi de aklına daha süratle nakşedeceği mutlak.

İŞYERİNDEKİ DENGE

Personel Müdürlüklerinin adı değişip İnsan Kaynakları Müdürlüğü olduğundan beri ne hikmetse bu ünitenin Müdür veya daha üst unvanlı yöneticileri ile bir türlü anlaşamadım. Türk Hava Yollarındayken Aliye Alptekin kardeşimiz vardı, İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısıydı. Kendisini hayli üzdüğümü hatırlarım.

İKİ SENE SONRA BELKİ DE ÇELEBİ HİÇ OLMAYACAK

Çelebi Havacılık Holding’e, Çelebinin sağ koluna gelince; Lokomotif Şirket halen Türkiye’mizin Çelebi Hava Servisi, .Avusturya, Macaristan, Hindistan’ da Mumbai’ de Yer Hizmetleri Delhide ise hem Yer Hizmetleri hemde kargo sistemi çalışıyor. Bunlara ilaveten Almanya’da da kargo kuruluşu faaliyetlerini düzgün bir çizgide sürdürüyor. Ancak sağladığı karın ne denli tatminkâr veya hangi boyutta olduğu hususunda bilgim maalesef yok.

"KURUMSAL KABİLE" KIZILDERİLİLERDEN YÜCE ŞEF SEATTLE'A MEKTUP

Sağlığında biz kabilede değildik.Sen bulutlar üzerinde at koşturmaya başladıktan sonra kabileli olduk. Bizi tanımazsın. Artık, kabilede kimse kimseyi tanımıyor. Gelen biraz durup göçüyor. Gitmeyeni de Oturan Boğa ve Uyuyan Göl ve Şaman başka otlaklara sürüyorlar.

SATILIK KELEPİR LOKOMOTİF

Büyük firmalar, çok dallı holdingler büyük projelerini tasarlayan, süreci yöneten ve de sonuçlandıran ekibin yönetici ve çalışanlarına başka bir deyişle kendisine kazandıranlara, uygun bir “ Bonus “ öder. Bu uygulamayı kurala çeviren bir mevzuat bulunmamakta olup böyle bir kuralı vazeden şirket yönetmeliği yoktur. Bu bir teamüldür. Yapılan bu ödeme tabii ki gizlidir ve yöneticilere her sene verilen standart bönüsün dışında yapılan bir uygulamadır.

ÇALIŞAN İŞİNDEN NASIL SOĞUTULUR?

Gelelim konumuza. Örnek yukarıda da belirttiğim üzere Çelebi’ den. Son işyerimde çalışan arkadaşlarımla “Yöneticilik bir sanattır” isimli bir sohbet toplantısı yapmıştım. 2009 ve 2010 senelerinde. Sunumu bire bir hali ile dönemin Genel Müdürü Sn. Samim Aydın’ a göndererek müsaade talebinde bulunmuştum. Sorgusuz ve teşekkürle kabul etmeleri beni şaşırtmıştı.

NAMAZA MEYLİ OLMAYAN EZAN SESİNİ DUYMAZMIŞ

Evet; aynı havalimanında, aynı şartlarda hizmet üreten, aynı güneşin ısıttığı beton zemin üzerinde teçhizat ve uçak peşinde koşuşturan, yükleyen, boşaltan, terleyen, her biri değişik tür yolcuların sinirlerini boşaltmak ve sitemlerini cevaplamak durumunda olan, hizmet sonrası havalanan uçağın arkasından dua edercesine bakan, ayrı ayrı şirketlerde çalışan üç insan düşünün.

Havalimanında Çalışır Olmak; Zor Zanaat

Bu yazı ile sonlanan alıştırma turlarında, nedense unutur gibi olduğumuz bazı kavramları hatırlatmakta fayda gördük. Aslına bakarsanız bu değerler o kadar fazla ki, kendimizi kaptırsak bir sene yazar durur ve halen de listeyi yarılamamış oluruz.

ADRESSİZ MEKTUP

Sizden hiç ümitli değilim buna rağmen mektubunuzu neden cevapladığımı söyleyeyim önce. Amaç sizin üzerinizden başkalarına, anlayacak olanlara bir iki minik hikâye ile mesaj vermekten öte değil.

YAŞAM MAÇINDAKİ KASITLI FAULLER

Sektörde yaşadığım bir konudan sonraki kırgınlığı anlatmak üzere “ Yaşam Maçındaki Kasıtlı Fauller” konulu yazıyı kaleme almıştım. Umarım bu ve benzeri konular sizlere bir şeyler anlatacaktır. Zira hepsinin içerisinde bir şekilde sizler, sektörümüz çalışanları ve onların yaşanmışları bulunacak.