10 Şubat 2013, Pazar 08:35:09

BU KEZ DE AMBULANS UÇAĞA İZİN VERMEDİLER!

Irak ve Türkiye arasında, aralık ayı başında Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın uçağının Erbil’e inişine izin verilmemesinin ardından ikinci bir uçak krizi yaşandığı ortaya çıktı...

 

Irak’ın Selahaddin şehrine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde geçen ay düzenlenen intihar saldırısında yaralanan Türkmenlerin tedavisi için Ankara’nın Kerkük’e gönderdiği ambulans uçağın inişine engel olunduğu öğrenildi. 23 Ocak’taki saldırıda 42 kişi hayatını kaybetmiş, 75 kişi de yaralanmıştıTürkmenleri hedef alan saldırıda yaralananlar güvenlik nedeniyle Tuzhurmatu’dan Kerkük’e getirilmişti. Türkiye geçmişte yaşanan benzer olaylarda da olduğu gibi, yaralıları almak için Kerkük’e özel ambulans uçak gönderdi. Fakat Irak makamları hava müsait olmasına rağmen hava şartlarının uçağın inişine uygun olmadığını gerekçe gösterdi. İkinci gün ise havaalanında uçağın inişinde gerekli olan bir cihazın arızalandığı bildirilerek, uçağın inişine yine izin verilmedi.

Irak’ta faaliyet gösteren ve İran’a yakınlığı ile bilinen Bedr grubu bu sırada çoğu Şii olan yaralı Türkmenler ile temas kurarak “Sizi tedavi için Tahran’a götürelim.” teklifi yaptı. Kerkük’teki hastanelerde tedavi gören Türkmenlerden bazıları bu teklifi kabul ederek karayoluyla ulaştıkları Süleymaniye’den hava yolu ile Tahran’a geçti. Bunun üzerine Kerkük’ten vazgeçilerek, geri kalan yaralı Türkmenlerin Erbil üzerinden Türkiye’ye getirilmesi kararlaştırıldı. Karayolu ile Erbil’e gelen yaralılar 10 kişilik ambulans uçakla Ankara’ya getirildi.

Bağdat hükümetinin tutumunu Zaman’a değerlendiren Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu, bu olayın arkasında Iraklı Türkmenler arasında mezhep çatışması çıkartmak isteyen bazı grupların olduğunu söyledi. Saldırıda yaralanan ve İstanbul’da tedavisine devam edilen Muhtaroğlu, “Merkezi hükümet böyle insani bir meseleyi bile siyasete malzeme etti. Türkmenler arasında Sünni-Şii ayrımı çıkartmak isteyenler başarısız olacak. Bizde Türkmen kimliği ön plandadır. Bugün ITC Başkanı Hasan Turan Sünni’dir. Ama ben yardımcısı Şii’yim. Türkmenlerin içerisinde bu ayrımı oluşturmak için çalışan gruplar var. Ama bizim insanımız bilinçlidir.” ifadelerini kullandı. (Zaman)

BU KEZ DE AMBULANS UÇAĞA İZİN VERMEDİLER!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000