29 Haziran 2012, Cuma 08:22:45

EN YENİ İDDİA!

Suriye’nin düşürdüğü Türk savaş uçağının neden bu bölgede bulunduğu ile ilgili olarak yeni bir iddia ortaya atıldı...
  • Demek ki Suriyeden özür dilememiz lazim. 2007 de Israil F15 jetleri Suriyeye ayni yerden girip kuzeyde yapilmakta ulan bir nükler santralini bombalamislardi. Onun için o bölge çok kuvvetli radar ve füzelerle korunuyor.

Türkiye uçağın eğitim uçuşu yaptığını açıklamış ancak New York Times gazetesi önceki günkü haberinde ABD ve NATO’da üst düzey yetkililerin bunu sorguladığını, uçağın casus misyonunda oluduğuna inandıklarını kaydetmişti.

Şimdi bir analist uçağın Suriye’nin radar sistemlerini incelemek için “lighting up” (aydınlatma) olarak bilinen bir taktiği kullandığını iddia etti. “Foreign Policy in Focus” isimli online düşünce platformunda yazan xx Conn Hollinan, birçok ülkenin yasadışı ve tehlikeli olmasına rağmen kullandığı taktiği şöyle anlattı:

“Ülkeler savaş zamanı kullandıkları radarları barış zamanında genellikle pasif modda tutar. Böylece potansiyel düşmanların radar sistemini incelemesinin önüne geçilir. Türkiye’nin savaş uçağı kazanın oludğu gün Suriye havasahasına hızla girip çıkarak Şam’ın radar sistemini aktive etti. Böylece sistemin kör noktaları ve zayıflılıkları tespit edildi. Bu taktik hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek için de önemli bilgiler elde edilmesini sağlar.”

İlk özür mektubu

Conn Hollinan’ın bahsettiği “lighting up” taktiği daha önce ABD tarafından da birçok kez kullanılmıştı. Hatta 2001 yılında Pasifik okyanusu’nda benzer bir keşif uçuşu yapan Amerikan istihbarat uçağı ile Çin savaş jetinin çarpışması iki ülkenin savaşın eşiğine gelmesine neden olmuştu. Amerikan Donanması’nın EP-3E model casus uçağı Çin’in Hainan Adası üzerine radar sistemlerini keşfetmek için uçuyordu. Hava sahası ihlalini fark eden Çin savaş jeti casus uçağını uzaklaştırmak için havalandı.

İki uçak adanın 100 kilometre açğında çarpışında Çin savaş jeti düştü. Amerikan casus uçağı ise 24 kişilik müretebatıyla birlikte Hainan Adası’na acil iniş yaptı. burada birkaç gün alıkonan Amerikalılan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çinli pilotun ölümü ve hava sahası ihlali nedeniyle özür dilediği mektubu muhatapladrına gördermesinin ardından serbest bırakıldı. Mektup diplomasi tarihine “iki özür mektubu” olarak geçti. (Milliyet)

EN YENİ İDDİA!

Yorumlar

B7272F2 ~ 12 yıl önce
Demek ki Suriyeden özür dilememiz lazim. 2007 de Israil F15 jetleri Suriyeye ayni yerden girip kuzeyde yapilmakta ulan bir nükler santralini bombalamislardi. Onun için o bölge çok kuvvetli radar ve füzelerle korunuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000