09 Eylül 2010, Perşembe 14:09:38

Kartal Yuvası için Boğaz’da uçuş yasağı

"Kartal Yuvası” olarak adlandırılan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ nu olası bir hava saldırısından korumak için İstanbul Boğazı’nı ve iki yakasını da kapsayan 43 kilometrelik bir alanda uçuş yasağı getirildi.
  • Çok merak ediyorum, çok seyrek oluyor ama, eğer rüzgar 250 - 280'den esmeye başlarsa hangi piste iniş yaptıracaklar.
  • DHMI ve SHGM bu olay karşısında neden sesini çıkartmadan sessizce kabullenip oturuyor . Malesef günümüz Türkiye'sinde yanlış hesap Bağdattanda dönmüyor . Nasıl uygulanmaya başladıysa öyle kalıyor. Bir peşkeş çekmediğiniz notamlar kalmıştı Acaba Konsolosluk kendi hava savunma sistemini kurmuşmudur ,
  • Biz BARBUNİA konsolosluğu olarak 500 mt2 lik arazimizin üzerine de NOTAM istiyoruz.
  • Kamera ne tarafta söyleyin de el sallayalım... Yok eğer gerçekse yapımda ve yayında emeği geçen herkesin Allah bin türlü.... neyse anladınız siz onu...bayram günü ağzımızı kötü açmayalım...
  • Yok yok biraz daha genisletsinler. Sabiha Gökcen Havaalani bunun disinda kalir yoksa.
  • Amerikadaki Turk konsoloslugunun civarı da uçuşlara yasaklansın bakalım ne diyecekler. Yazıklar olsun. Böyle saçmalık olmaz.
  • yasagı biraz daha genişletin de Atatürk havaalanına da kimse inemesin :)
  • uyan türkiye uyan şimdi mi anladınız herşey satıldıktan sonra dur bakalım neler satılır neler bekleyin 11 eylülü
  • BİZ YOLCULARIMIZA ANONS EDIYORDUK, EŞSİZ BOĞAZ MANZARASINI İZLEYEBİLİRSİNİZ DİYE, ÖZELLİKLE İNİŞTE, TURİZM VE TANITIM AÇISINDAN İSTANBUL İÇİN ÜCRETSİZ REKLAMDI.YAZIK BÜYÜK KAYIP SAYIN YÖNETİCİLERİM. SEFA BEY KONUYLA BİZZAT İLGİLENSENİZ.BÜYÜK YANLIŞ.
  • Yahu sen bu konsoloslugu yaparken sordun mu? Zamani gelince ustunde kus ucurtmuyacagim desen, derlerdi ki git o zaman konsoloslugunu sehirden 50km uzaga yap. Boyle sey olurmu yahu?
Notamla, Boğaz’da 20000 feet’ten aşağı uçuş yasaklanmış oldu. Özel havayolu şirketleri, notamın sınırlarının daraltılması için DHMİ’ye başvurdu.

İstanbul’da yalnızca Yıldız, Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayı gibi tarihi yapıları ve Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezi gibi stratejik yerleri kapsayan 20000 feet’lik uçuş yasağı ilk kez Boğaz’da büyük bir alan için sürekli olarak verildi. Uçuş yasağı, 14 Temmuz 2010 günü 12.10 itibariyle, Devlet Hava Meydanları Notam Ofisi’nce tüm havayolu şirketlerine bildirildi. Yasağın merkezi için verilen koordinatlarda ise adresin İstinye’teki ABD İstanbul Başkonsolosluğu olduğu görüldü.

HUBER KÖŞKÜ DE NOTAMLI
Türkiye’de ilk kez böylece yabancı bir konsolosluğun güvenliği için 8 kilometrekaresi Boğaz sularında toplam 43 kilometrekarelik alanda uçuş tamamen yasaklanmış oldu. Polis ve askeri uçaklarla helikopterler yasak kapsamı dışında kaldı. 20 bin feet yani İstanbul üzerinden transit geçiş yapan uçaklar da yasak kapsamı dışında kalıyor.

İstanbul üzerinde alçalmaya başlayan ve Boğaz üzerinde iniş izni için ortalama bin 500 feet yükseklikte bekleyen yolcu uçakları da notamlı alana giremeyecek. Uçuş yasağını kapsayan semtler şöyle: “İstinye, Tarabya, Etiler, Kavacık, Kanlıca, Anadolu Hisarı, Çubuklu, Paşabahçe, Beykoz, Maslak, Ayazağa, Kireçburnu. Yasak denizi de kapsıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Maslak’taki gökdelenler notamlı alanda yer alırken, Boğaziçi Köprüsü ile Harp Akademileri, yasaklı alan dışında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın İstanbul’daki çalışma ofisi olan Huber Köşkü için normal koşullarda sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İstanbul’da olduğu sürede geçerli notam verildiği halde, bu notamla köşk de yasaklı alan içerisinde kaldı. Özel havayolu şirketleri, notamın sınırlarının daraltılması için DHMİ’ye başvuruda bulundu. Şirketler, İstanbul Boğazı’nın en güzel yerlerinden biri olan İstinye merkezli notam nedeniyle, yurtiçi ve yurtdışından gelen heyetlerin Boğaz üzerinde gezi taleplerini karşılayamadıklarını bildirdi.

DHMİ’YE ŞİKÂYET
Başvuruda, ticaret, sanayi ve turistik merkez olan İstanbul’da notamın uçuşları aksattığı vurgulanarak sınırlarının tekrar gözden geçirilmesi istendi. Habertürk’ün ulaştığı DHMİ Notam Ofisi yetkilileri, yasağı doğruladı ancak güvenlik açısından bilgi veremeyeceklerini kaydetti.
Kartal Yuvası için Boğaz’da uçuş yasağı

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
Çok merak ediyorum, çok seyrek oluyor ama, eğer rüzgar 250 - 280'den esmeye başlarsa hangi piste iniş yaptıracaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMI ve SHGM bu olay karşısında neden sesini çıkartmadan sessizce kabullenip oturuyor . Malesef günümüz Türkiye'sinde yanlış hesap Bağdattanda dönmüyor . Nasıl uygulanmaya başladıysa öyle kalıyor. Bir peşkeş çekmediğiniz notamlar kalmıştı Acaba Konsolosluk kendi hava savunma sistemini kurmuşmudur ,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biz BARBUNİA konsolosluğu olarak 500 mt2 lik arazimizin üzerine de NOTAM istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kamera ne tarafta söyleyin de el sallayalım... Yok eğer gerçekse yapımda ve yayında emeği geçen herkesin Allah bin türlü.... neyse anladınız siz onu...bayram günü ağzımızı kötü açmayalım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yok yok biraz daha genisletsinler. Sabiha Gökcen Havaalani bunun disinda kalir yoksa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amerikadaki Turk konsoloslugunun civarı da uçuşlara yasaklansın bakalım ne diyecekler. Yazıklar olsun. Böyle saçmalık olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yasagı biraz daha genişletin de Atatürk havaalanına da kimse inemesin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uyan türkiye uyan şimdi mi anladınız herşey satıldıktan sonra dur bakalım neler satılır neler bekleyin 11 eylülü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BİZ YOLCULARIMIZA ANONS EDIYORDUK, EŞSİZ BOĞAZ MANZARASINI İZLEYEBİLİRSİNİZ DİYE, ÖZELLİKLE İNİŞTE, TURİZM VE TANITIM AÇISINDAN İSTANBUL İÇİN ÜCRETSİZ REKLAMDI.YAZIK BÜYÜK KAYIP SAYIN YÖNETİCİLERİM. SEFA BEY KONUYLA BİZZAT İLGİLENSENİZ.BÜYÜK YANLIŞ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yahu sen bu konsoloslugu yaparken sordun mu? Zamani gelince ustunde kus ucurtmuyacagim desen, derlerdi ki git o zaman konsoloslugunu sehirden 50km uzaga yap. Boyle sey olurmu yahu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000