02 Temmuz 2014, Çarşamba 09:14:09

3. HAVALİMANINDA ŞİRKETLERİN ZEMİNDEN HABERİ VAR MIYDI?

Sözcü Gazetesi yazarlarından Necati Doğru, köşesinde 3. havalimanının zemini ile ilgili bazı tespitlerde bulunarak DHMİ'ye 3 soru yöneltti.
  • adam 3 tane mantıklı soru sormuş ilgisiz ilgisiz yorumlar yapılmış
  • Degerli Necati beyi Alman Fransiz ve Ingilizlerin uzulmesi cok uzmus.Kolay degil hazmetmek.Turkiye' miz Insaallah sahlaniyor.Boyle uzulenler olabilir.Canlari sagolsun ama uzulselerde bu gemi yuruyecek insaallah.
  • bu gazeteci ve onun gibi olumsuz düşünenler havaalınına hep karşı çıktılar bizim insanımız hep böyledir hayır kötü olmaz yapılmamalı hayır deyip ardından kullanırlar. yanlı belli fikirler. zemin batıklık olsa ne olur, su olsa ne olur hayır yapılmamalı mı. sorarım size, hong kong yeni havalimanı, tokyo haneda, tokyo narita, dubai havalimanı bütün bunlar denizin ortasına kenarına yapıldı daha genişletiyorlar bu kadar net. sizde hala 3. havalimanını yeri bataklık mı yok çamur mu geçin bunları geçin birazda vatanınızı sevin sayınız..bu kadar vatan hainliği olmaz. bakın almanlar inglizler çok uzgun merkez olmaktan çıktılar maalesef.
  • "Havalimanı temeli tantanayla, alkışla, başbakan yağlayarak bu sözleşmeye göre atıldı." yazan bir söz"cü"de gazetecinin tarafsız gazetecilik yaparak bu yazısını yazdığına nasıl inanalım ki
  • DHMİ'nin görevi Havalimanı işletmek ve hava seyrüsefer hizmetlerinin verilmesini sağlamak, havalimanı yapmak DLH ın görevi değilmi...Eğer öyleyse Son yıllarda Havalimanı yapım işi ihalelerinde DHMİ niçin boyle gösteriyor yoksa DLH asli işini yapmıyor mu?
  • CEVAP BELLİ DE, DHMİ VEREMEZ BU CEVABI.KIVIRIR DURUR.
  • :) sözcü gazetesi. Yan etkisi zeka geriliği
  • Anlayamadinizmi necatinin ici yaniyor turkiye boyle bir havalimanina sahip olacak diye bosuna cabalama neco sana yalattirmayacaklar
  • NECATI ABI ANLIYAMADIM MI HALA BUNLAR; KO--TU SI- FIR-LA-MIS-LAR

Gelen cevap; “… Bu projede her ne sebeple olursa olsun ortaya çıkabilecek maliyet artışları hiçbir şekilde kamu tarafından karşılanmayacak; tamamen görevli şirketin sorumluluğunda olacaktır…” diyor.

İmza:
DHMİ Genel Müdürlüğü.

Bu cevaba sevindim.
Ama yeterli bulmadım.
Cevap iyi anlaşılsın.
Hiçbir kuşku kalmasın.

* * * *

Başbakan ve eski Bakan (Binali Yıldırım) istedi. Görevi havalimanı yaptırmak olan DHMİ Genel Müdürlüğü 3966 sayılı Kanun’a göre “Yap-İşlet-Devret” modeliyle İstanbul’a yeni havalimanı projesini hazırladı. İhaleye çıkmadan önce bütün detaylar en küçük noktasına kadar incelendi. Uzman kuruluşlardan görüş alındı.

Proje olgunlaştırıldı.
Şartnameler hazırlandı.
Sözleşmeler yazıldı.
İhaleye çıkıldı.

Yeni havalimanını; 10 milyar 247 milyon Euro harcayarak yapmak ve karşılığında onun mağaza, dükkan, otopark türü her kazancını ve devletin; “gelen uçak-giden uçak, gelen yolcu-giden yolcu, gelen kargo-giden kargo” başına alması gereken bütün vergi, harçları kendi adlarına 25 yıl boyunca toplayıp (mevcut Atatürk Havalimanı gelirleri veri alınarak 25 yılda toplanacak paranın 75 milyar Avro olması hesabı yapılıyor) bu havalimanın 25 yıllık “kiracı sahibi” olmak isteyen özel firmalar, şirketler, onların patronları, “yer görme belgesi alma mecburiyeti” içindeydiler.

Yeri gördüler.
Arazi yapısını tanıdılar.
Uzmanlarına incelettiler.
Zeminin altını keşfettiler.

Yapacakları havalimanını; pistler ve diğer tüm tesislerin, binaların günün en ileri tekniğine, teknolojisine, standarda ve kaliteye uygun olması sorumluluğunu aldılar. Sözleşme bu şartlarda imzalandı. Havalimanı temeli tantanayla, alkışla, başbakan yağlayarak bu sözleşmeye göre atıldı.

Böyle olması gerekirdi.


* * * *
Evet… Evet…

Bütün ihaleler netlik ister.
Halka hesap verebilir olur.

Böyle olması gerektiği için ben de geçen hafta bu köşede okurlarımın da ilgiyle okuduğunu bildiğim; “Altı cılk çıktı- Havuzlama- Yeni Bakan yatağa düştü” başlıklarıyla 3 yazı yazdım.

3 soru sordum.

Soru 1: İhaleyi kazanan 5 ortak şirket (Cengiz-Limak-Kolin-Mepa-Kalyon) havalimanı zemininin altının bataklık olduğunu bilmeleri gerekirken neden şimdi “altı bataklık çıktı, maliyet arttı” diye bağırıyor? Maliyetin arttığını söyleyerek bedeli DHMİ’ye yani devlete mi yüklemek istiyorlar?

Soru 2: İhaleyi kazanan 5 ortak şirketin, havalimanının oturacağı zeminin kot yüksekliğini 30 metre aşağı çekmek ve 1 milyar metreküp toprak dolguyu yapmaktan vazgeçme isteğini DHMİ kabul etti mi? Bu istek kabul edildiyse bunun anlamı şirketlerin cebine 2 milyar Euro kazanç aktarmak değil midir?

Soru 3: İhaleyi kazanan 5 ortak şirketle yapım sözleşmesi; “kaba bir keşif bedeli” üzerinden mi yoksa “kesin uygulama projesi çizilip anahtar teslimi bedel üzerinden” mi imzalandı? İkincisiyle yapıldıysa şirketlerin kot indirimi isteği neye göre kabul edildi?

* * * *
Benim 3 yazımın içeriğinden çıkan bu 3 soruya DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) Genel Müdürlüğü gönderdiği cevapla altını bir kez daha çiziyor ve “…Bu projenin yapımıyla ilgili tüm maliyetlerin görevli şirket tarafından karşılanma zorunluluğunun bulunduğu hususunun altını bir kez daha çizerek, açıklamalarımızın köşenizde yer almasını sorumlu gazetecilik anlayışınızın bir gereği olarak bekleriz.

Saygılarımızla…
DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ…”diyor.

* * * *
Sorumlu gazeteciliği seve seve yaparım. İşte yukarıda yazdım. Takipçisi de olacağım. Ama diğer 2 soruma da cevap bekliyorum: Kotu indirdiniz mi? İndirdiyseniz bunu kimin sözüyle yaptınız? Sözleşmeyi kaba bir keşif bedeli üzerinden mi yoksa “uygulama planı” üzerinden mi imzaladınız?
Belgeleri bekliyorum.

Necati Doğru / Sözcü

3. HAVALİMANINDA ŞİRKETLERİN ZEMİNDEN HABERİ VAR MIYDI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

atc ~ 10 yıl önce
adam 3 tane mantıklı soru sormuş ilgisiz ilgisiz yorumlar yapılmış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Degerli Necati beyi Alman Fransiz ve Ingilizlerin uzulmesi cok uzmus.Kolay degil hazmetmek.Turkiye' miz Insaallah sahlaniyor.Boyle uzulenler olabilir.Canlari sagolsun ama uzulselerde bu gemi yuruyecek insaallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 10 yıl önce
bu gazeteci ve onun gibi olumsuz düşünenler havaalınına hep karşı çıktılar bizim insanımız hep böyledir hayır kötü olmaz yapılmamalı hayır deyip ardından kullanırlar. yanlı belli fikirler. zemin batıklık olsa ne olur, su olsa ne olur hayır yapılmamalı mı. sorarım size, hong kong yeni havalimanı, tokyo haneda, tokyo narita, dubai havalimanı bütün bunlar denizin ortasına kenarına yapıldı daha genişletiyorlar bu kadar net. sizde hala 3. havalimanını yeri bataklık mı yok çamur mu geçin bunları geçin birazda vatanınızı sevin sayınız..bu kadar vatan hainliği olmaz. bakın almanlar inglizler çok uzgun merkez olmaktan çıktılar maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolverine ~ 10 yıl önce
"Havalimanı temeli tantanayla, alkışla, başbakan yağlayarak bu sözleşmeye göre atıldı." yazan bir söz"cü"de gazetecinin tarafsız gazetecilik yaparak bu yazısını yazdığına nasıl inanalım ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
DHMİ'nin görevi Havalimanı işletmek ve hava seyrüsefer hizmetlerinin verilmesini sağlamak, havalimanı yapmak DLH ın görevi değilmi...Eğer öyleyse Son yıllarda Havalimanı yapım işi ihalelerinde DHMİ niçin boyle gösteriyor yoksa DLH asli işini yapmıyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DOLGU ~ 10 yıl önce
CEVAP BELLİ DE, DHMİ VEREMEZ BU CEVABI.KIVIRIR DURUR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
:) sözcü gazetesi. Yan etkisi zeka geriliği

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sözcü ~ 10 yıl önce
tüm yazarlarının senden daha ileri zekalı olduğu bir gazete. ben bu gazeteyi okumuyorum ama senin yazdığın yazıdan zeka seviyen belli oluyor arkadaşım.
terbiye ~ 10 yıl önce
adam gibi yazılanlara diyeceğin varsa yazarsın, okunur; terbiyesizliğinizin yeri burası değildir.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Anlayamadinizmi necatinin ici yaniyor turkiye boyle bir havalimanina sahip olacak diye bosuna cabalama neco sana yalattirmayacaklar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
NECATI ABI ANLIYAMADIM MI HALA BUNLAR; KO--TU SI- FIR-LA-MIS-LAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000