12 Şubat 2013, Salı 12:00:00

YENİ DELİLLER ORTAYA ÇIKTI

Bosna-Hersek'in Mostar kenti yakınlarında 26 Şubat 2004 yılındaki uçak kazasında dönemin Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykoviski ve beraberindekilerin ölümüyle ilgili ulaşılan yeni deliller doğrultusunda farklı ülkeden 15 kişilik uzman ekip, kazaya dair yeni bir araştırma başlatacak...

Makedonya Hava Kazaları Araştırma Komitesi Başkanı Sotir Kostov, dönemin Cumhurbaşkanı Traykovski'nin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili Üsküp'te düzenlediği basın toplantısında, üzerinden 9 yıla yakın bir süre geçen uçak kazasıyla ilgili 6 yıldır yeni deliller üzerine araştırma yaptıklarını belirterek, geçtiğimiz Ekim ayına kadar İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve ilgili uluslararası kurumların yanı sıra Bosna-Hersek'in de desteğiyle soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

Kazayı araştırmak için daha sonra bağımsız bir komisyonun kurulduğunu ifade eden Kostov, ulaşılan yeni delilleri Bosna-Hersek Ulaştırma Bakanı Damir Haçiç'e sunduklarını ifade etti.

Konuyla ilgili Bosna-Hersek adına konuşan ulaştırma mühendisi Ömer Kuliç ise Mostar'da yaşanan kazaya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Makedonya hükümetinin, bir ekibi araştırma için görevlendirdiğini ve bu ekibin yeni deliller topladığını kaydetti.

Bosna-Hersek Ulaştırma Bakanlığı olarak kendilerine sunulan yeni delilleri incelediklerini söyleyen Kuliç, kendisinin de başında bulunduğu ekibin yeni bir soruşturma başlatılmasına yetecek yeni delillerin olduğu kanaatine vardıklarını ve kazaya ilişkin yeni bir araştırma başlatılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Makedonya, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'dan 15 kişilik uzman bir ekip oluşturulduğunu anlatan Kuliç, bu ekibin tarafsızlığına güvendiklerini bildirdi.

Ekipte çalışacak kişilerin isimlerini güvenlik nedeniyle açıklamayacaklarını söyleyen Kuliç, "Sadece benim ve Sotir Kostov'un isimleri bilinecek. Sotir Kostov, Makedonya tarafını temsilen oluşturulan yeni ekibin çalışmalarını inceleyebilecek ve çalışmalara katılabilecek" dedi.

Kuliç ayrıca, ekipte 7 havacılık mühendisinin, 3 pilotun, 2 kontrolörün, 2 uçuş tasarımcısının ve bir de hukukçunun yer aldığını dile getirdi. Ellerindeki mevcut delillere göre, bu yeni soruşturmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını tahmin ettiklerini söyleyen Kuliç, kamuoyunu gelişmelerden haberdar edebilmek için her iki ayda bir, basın toplantısı düzenleneceğini de bildirdi. Kurulan yeni ekibin "suçlu aramayacağını" ve sadece delilleri, kazanın nedenlerini bulmaya çalışacağını söyleyen Kuliç, "Suçluların tespiti ya da suçlu arama işi savcılığın işi" dedi.

Medya aracılığıyla elinde herhangi bir delil bulunan vatandaşları, bu delilleri kendileriyle paylaşmaya davet eden Kuliç, delilleri saklamanın da suç olduğunu hatırlattı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Bosna-Hersek'in Mostar kenti yakınlarında bir dağa çakılması sonucu düştü. Uçak kazasında Traykovski ile danışmanlarının da aralarında bulnduğu 8 kişi hayatını kaybetti.

 

YENİ DELİLLER ORTAYA ÇIKTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000