15 Temmuz 2010, Perşembe 08:03:55

Havaalanı yapılmasına itiraz

Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından önerilen ve Bakanlar Kurulu kararıyla kamulaştırma kararı alınan ve ÇED süreci devam eden Çukurova Bölgesel Havaalanının yerinin Tarsus-Kargılı mevkii olarak belirlenmesine tepki sürüyor.
  • İsteyen istediği kadar itiraz etsin.Gereklidir ve yapılacak!Selametle... :)
  • mersin ya tarsus iste. tarsusun topragi en verimli toprakdir.yapilmasina karsiyim.adana havaalani büyütülebilr.
  • bölgesel düşünürsek bu proje çok önemlidir....ileriyi görmek lazım.mesela 15-20 sene sonra bölge nüfusu 100 de 40 oranında artacaktır...peki o zaman adana havaalanı ihtiyacı karşılayabilecekmidir?..veya adana şehiriçi trafiği bu yükü kaldırabilecekmidir?...bence kaldırmaz...niye derseniz...çünkü şuan bile trafik karmakarışık...hadi diyelim etrafındaki evleri yıkıp kamulaştırma yapalım....birde otobana kadar yerleri istimlak edelim....eee oldu mu şimdi.? yine bence olmadı,çünkü maliyeti çok arttırır ve adanaya rant sağlar...degil 1 milyar dolar gitmesi 2 milyar dolarla bile kurtulamaz bu millet....onun için mantıklı düşünmemiz lazım...yıkıp genişletip yapacağıza,yenisini yapmak en iyisidir...üstelik boş araziye ve otöbana yakın kargılıya....
  • Beyler, Adana havalimanı şehrin içinde kalmıştır ve sivil havacılık kurallarına göre uçuşu engelleyecek manialarla cevrildir. Adanalıların bu duruma tepki göstereceklerine köstek olacaklarına iki büyük şehrin arasında sıkışmış kalmış ve bu sebeple gelişememiş Tarsus'a havalimanı yapılması konusunda desteklemeleri doğru olanıdır....
  • Net olan bir şey Adana da havaalanı var kapasitesinin üzerinde full full çalışıyor ve 300 milyon dolara mevcut terminali genişletme, pist genişletme, uzunlaştırma, otopark, ve diğer gerekli şeyler yapılabiliyor. Ama bunu yapmayıp sıfırdan en az 1,5 mlyar dolara yeni havaalanı yapmak bana mantıksız geliyor,ayrıca Mersine yapılacak dendi. Hani nerede Mersin. Ayrıca tarım arazine yapılacak yanlış.Git Silifkeye yap turizm geliştirmek istiyorsun, orada alt yapı var tertemiz deniz, oy için yapılacak ama mersin de chp kazandı... Adana da sahipsiz oldı sanayi yok sadece oteller yapılacak o kadar.
  • mersinlilerin mesajı:AKP; ANANIDA AL GİT.tabi ki anlayana.cevap ağızdançıktı,tekme sandıktan 2011 de çıkacak.
  • YENI BIR ADANA HAVALMANINA GEREK YOK.SU ANKI ADANA HAVALIMANININ CEVRESININ KORUNMASI YETERLI OLACAKTIR.ULASIM PROBLEMI YOK. HERKES MEMNUN HALINDEN.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Mustafa Altıokka, TMMOB'nin Adana'daki 13 odası adına yaptığı açıklamada ÇED süreci devam eden havalanı için henüz gerekli izinlerin tamamlanmadığını dolayısıyla tüm gerekli izinlerin alınmadığını vurguladı.

Sürecin kamuoyundan gizlendiğini ve kamuoyunda tartışılmadığını belirten Altıokka, sözkonusu alanın DSİ sulama tesislerinin varlığı, sulama ve drenaj kanalları ve bu kanalların havaalanı gelişimine göre deplasesinin gerekliliği, zeminin tarımsal açıdan zengin sulu mutlak tarım arazisi nitelenmesine rağmen havaalanı yeri olarak uygun görülmesini eleştirdi.

Sözkonusu havaalanının yer seçiminin kararını alanların Adana-Zeytinli bölgesinde 2. sınıf araziler ve narenciye bahçelerinin varlığı nedeniyle yüksek maliyet hesaplaması yaparak kabul edilmeyen yeri, ondan daha üstün vasıflı 1. sınıf/sulu mutlak tarım arazilerinin ve tamamına yakını özel kişilere ait Kargılı bölgesini hangi gerekçelerle uygun bulduklarını anlamanın mümkün olmadığını belirten Altıokka, şunları söyledi:

"TMMOB olarak sulu mutlak tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına karşı çıkıyoruz, çıkmaya devam edeceğiz. Planlanan havaalanı yerine itirazımız alanın Mersin sınırlarında olması ile ilgili değildir. Aynı itirazı Adana il sınırlarında herhangi bir sulu mutlak tarım arazisi üzerine planlansa da yapacağımız bilinmelidir. Çukurova'nın Nil deltasından sonra dünyada en geniş ve özel bir bölgeye sahip olduğumu gerçeği unutulmamalıdır. Bu arazilerin mutlak surette korunması gerektiğini devleti yönetenlerin de artık anlaması gerekmektedir. Havaalanı yapımı için 7 bin 900 dekar alan tarımsal faaliyet dışına çıkarılacaktır. Öte yandan otoyol ve D-400 karayoluna yapılacak bağlantı yolları, lojistik faaliyetler ve bölgede oluşan cazibe ile kanaatimiz odur ki 20 bin dekarlık sulu mutlak tarım arazisi yapılanmaya açılacak ve bu havaalanı ovanın kalbine bir bıçak gibi saplanacaktır. Havaalanının yer seçimi hatalıdır, bir an evvel bu karardan vazgeçilmesi gerekmektedir. TMMOB, kamu yararı gözetmeyen kayankların verimli kullanılmasına özen göstermeyen ve telafisi mümkün olmayan bu hatalı karardan vazgeçilmesi için gerek hukuki gerekse kamuoyu boyutunda bu işin takipçisi olacaktır."

Altıokka, Adana'ya 25, Mersin'e 51 km uzaklığındaki havaalanı yapımına 2011'de başlanmasının planlandığını, 2013 yılının sonuna  doğru bitirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

ODA BAŞKANLARININ GÖRÜŞLERİ

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin Yeter ise ÇED raporunun tamamlanmasının ardından TMMOB'nin dava sürecini başlatacağını vurguladı. Yeter, "Hukuki boyutu yakından takip ediyoruz" dedi.

Makine Mühendisleri Odası eski Başkanı Selçuk Göndermez de adının Çukurova Havaalanı olarak belirlenmesine rağmen havaalanının Çukurova'nın dışında kalacağını savundu. Göndermez, Ceyhan bölgesinin öneminin göz önüne alınarak ve tarımsal değeri daha düşük yer bulunarak havaalanı yapılabileceğini vurguladı. Göndermez, İncirlik Hava Üssü'nün de sivil bir havaalanı olarak düşünülebileceğini belirtti.

Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya ise Şakirpaşa havaalanının genişletilmesiyle yeni bir havaalanına ihtiyaç duyulmayacağını, ülke kaynaklarının heba edilmemesi gerektiğini aktardı. Çetinkaya, keşif bedeli 250 milyon lira olan yeni havaalanı için daha fazla para harcanacağını, bu paraların milletin cebinden çıkacağını ifade etti.

Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan başkan veya başkan vekilliği seçimleri tartışmasının Adana'yı çok geriye götürdüğünü, bölgesel havaalanı tartışmasının da bunun bir boyutu olduğunu vurguladı. Çetinkaya, Büyükşehir'deki tartışmaların son bulmasını ve diğer çok önemli sorunlarla mücadele edilmeye başlanmasının önemine işaret etti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar da konuyu jeolojik olarak da incelediklerini ve yer seçiminin yanlış olduğunu söyledi. Tatar, yer altı su seviyesi yüksek olan sözkonusu yerde yüksek maliyet çıkacağını belirterek, "O kadar zengin bir ülke değiliz. Kamusal çıkarlar da göz önüne alınmalıdır" dedi.

Havaalanı yapılmasına itiraz

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
İsteyen istediği kadar itiraz etsin.Gereklidir ve yapılacak!Selametle... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mersin ya tarsus iste. tarsusun topragi en verimli toprakdir.yapilmasina karsiyim.adana havaalani büyütülebilr.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bölgesel düşünürsek bu proje çok önemlidir....ileriyi görmek lazım.mesela 15-20 sene sonra bölge nüfusu 100 de 40 oranında artacaktır...peki o zaman adana havaalanı ihtiyacı karşılayabilecekmidir?..veya adana şehiriçi trafiği bu yükü kaldırabilecekmidir?...bence kaldırmaz...niye derseniz...çünkü şuan bile trafik karmakarışık...hadi diyelim etrafındaki evleri yıkıp kamulaştırma yapalım....birde otobana kadar yerleri istimlak edelim....eee oldu mu şimdi.? yine bence olmadı,çünkü maliyeti çok arttırır ve adanaya rant sağlar...degil 1 milyar dolar gitmesi 2 milyar dolarla bile kurtulamaz bu millet....onun için mantıklı düşünmemiz lazım...yıkıp genişletip yapacağıza,yenisini yapmak en iyisidir...üstelik boş araziye ve otöbana yakın kargılıya....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Beyler, Adana havalimanı şehrin içinde kalmıştır ve sivil havacılık kurallarına göre uçuşu engelleyecek manialarla cevrildir. Adanalıların bu duruma tepki göstereceklerine köstek olacaklarına iki büyük şehrin arasında sıkışmış kalmış ve bu sebeple gelişememiş Tarsus'a havalimanı yapılması konusunda desteklemeleri doğru olanıdır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Net olan bir şey Adana da havaalanı var kapasitesinin üzerinde full full çalışıyor ve 300 milyon dolara mevcut terminali genişletme, pist genişletme, uzunlaştırma, otopark, ve diğer gerekli şeyler yapılabiliyor. Ama bunu yapmayıp sıfırdan en az 1,5 mlyar dolara yeni havaalanı yapmak bana mantıksız geliyor,ayrıca Mersine yapılacak dendi. Hani nerede Mersin. Ayrıca tarım arazine yapılacak yanlış.Git Silifkeye yap turizm geliştirmek istiyorsun, orada alt yapı var tertemiz deniz, oy için yapılacak ama mersin de chp kazandı... Adana da sahipsiz oldı sanayi yok sadece oteller yapılacak o kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mersinlilerin mesajı:AKP; ANANIDA AL GİT.tabi ki anlayana.cevap ağızdançıktı,tekme sandıktan 2011 de çıkacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
YENI BIR ADANA HAVALMANINA GEREK YOK.SU ANKI ADANA HAVALIMANININ CEVRESININ KORUNMASI YETERLI OLACAKTIR.ULASIM PROBLEMI YOK. HERKES MEMNUN HALINDEN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000