29 Haziran 2014, Pazar 10:25:42

TÜRK YILDIZLARI'NDAN VEFA

Türkiye’nin ilk jet pilotlarından olan Artan, Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ‘Uçan Kuğular’ olarak bilinen akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusu. Datça’da Aktur Sitesi’ndeki evinde emeklilik günlerini geçiren ‘Akrobasinin Dedesi’ Artan unutulmadı.
  • Böylesine güzel bir ziyarete bile bu yorumu yazan sizin gibi hastalıklı zihniyetler umarım yaşlılığını yapayalnız geçirirler.
  • işiniz gücünüz hava cıva.....başka numaranız yok...cellae
  • Bir havacı olarak o duygularinizi bende hissediyorum tuylerim ürperti okurken. .çok geçmiş olsun sayın hocam allah şifa versin.
  • Allah kaza bela vermesin inşallah, ayrıca TSK ve ülkemizde artık pek olmayan vefa adına güzel bir örnek olmuş..

Emekli yarbay Necati Artan 1950’de pilotluğa başladı, havacılık tarihinin efsanelerinden biri oldu.

Türkiye’nin ilk jet pilotlarından olan Artan, Türk Hava Kuvvetleri’nin halk arasında ‘Uçan Kuğular’ olarak bilinen akrobasi takımı Milli Akrotim’in kurucusu. Uçan Kuğular’ın F-86 uçakları ile o dönemde İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptıkları gösteri büyük ilgi çekti. 31 Ekim 1965’te Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi uzun yıllar konuşuldu.

Dede’yi unutmadılar
Datça’da Aktur Sitesi’ndeki evinde emeklilik günlerini geçiren ‘Akrobasinin Dedesi’ Artan unutulmadı.

Türk Yıldızları Akrobasi Timi’nden Binbaşı Bülent Savaş, Yüzbaşı Osman Yığcı, Yüzbaşı Kemal Koyunluoğlu ve Üsteğmen Hasan Kocabaş, Artan’ı ziyaret edip elini öptü, NF-5 2000 uçağının çerçeveli bir fotoğrafı ve maketiyle, şapka, rozet hediye etti. Duygusal anların yaşandığı ziyarette Artan, fotoğraflarını ve plaketlerini gösterdi.

Kaçamak yapar uçardım
“Ziyaretle 15 yaş gençleştiğini” belirten Artan, “Beni 15 yaş gençleştirdiniz” diyerek, akrobasi uçuşlarını kıyasladı, “Biz kaçak güreşiyorduk. Biraz gevşektik. Yeniler mükemmel. Bizim zamanımızdan çok farklı. Şu anda gerçekten çok gelişti. Söyleyecek söz yok. Kafalarıyla, vücutlarıyla, her şeyleriyle kendilerini uçuşa verebiliyorlar. Bizim başımız her tarafa dönüktü. Kaçamak dövüştüğümüz için yakalandık, yakalanacağız diye sürekli tedirgindik”
diye konuştu.

Akbobasi timini kurarken büyük destek aldıklarını belirten Artan, uçma tutkusunun hiç azalmadığını vurguladı, “Ancak, şu anda uçarım desem yalan olur. Sağlık problemlerim var. Kalp ameliyatı oldum. Ayaklarımda ödem oluştu. Yaşım ilerledi. Şimdiki halimle eski Necati’yi kıyaslayamam. Bu nedenle uçamam” dedi.

Korkmayın titretin
İçindeki akrobasi uçuşu coşkusunu açığa vuran bir anısını ise Artan şöyle aktardı: “Türk Yıldızları gösteri uçuşu yapıyordu. Kucağında çocuğuyla bir anne gördüm. Siz uçarken el kaldırmış dua ediyordu. Çok duygulanmıştım. Hele hele siz bazen yapıyorsunuz ya ‘karın üzerinden geçmek mi’ ne diyorsunuz ona? (Alçaktan uçuş). Halkın arasından geçince o anda bütün vücut titriyor. O titreyişte muazzam bir güzellik var. Titretin anasını satayım. Arkanızda ben varım, korkmayın.”

Sürpriz selamlama
Türk Yıldızları Uçuş Tim Lideri Üsteğmen Hasan Kocabaş, Artan’ın havacılık için çok önemli bir isim olduğunu vurguladı, şunları söyledi: “Ülkemizde toplu olarak yapılan akrobasiler 1952 yılında Milli Akrotim ile başladı. Bu Milli Akrotim’de çok sevgili hocamız ve komutanımız Necati Artan kurucu olarak görev yaptı. Takiben 3. Akrotim olan Yarasalar’da da kurucu olarak görev yaptı. DAdını tarihe altın harflerle yazdırdığı için deneyimlerini kendisinden duymak istedik. ”Pilotlar ziyaretin erktesi günü, Artan’ı Aktur Sitesi üzerinden uçakla alçak uçuş yaparak selamladı. Artan, uçakları asker selamı vererek izledi, gözyaşları tutamadı. Çevredekiler, de Artan’a birlikte uçakları izleyip, alkışladı. (Hürriyet)

TÜRK YILDIZLARI'NDAN VEFA

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

rikn nickli yorumcu ~ 10 yıl önce
Böylesine güzel bir ziyarete bile bu yorumu yazan sizin gibi hastalıklı zihniyetler umarım yaşlılığını yapayalnız geçirirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rikn ~ 10 yıl önce
işiniz gücünüz hava cıva.....başka numaranız yok...cellae

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zartzurt uygulaması ~ 10 yıl önce
Yap da millet şöyle bir numara görsün aslanım. Göster şunlara nasıl uçulurmuş!
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir havacı olarak o duygularinizi bende hissediyorum tuylerim ürperti okurken. .çok geçmiş olsun sayın hocam allah şifa versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A320 ~ 10 yıl önce
Allah kaza bela vermesin inşallah, ayrıca TSK ve ülkemizde artık pek olmayan vefa adına güzel bir örnek olmuş..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000