18 Mayıs 2019, Cumartesi 09:26:24

Antalya'da paraşüt uçuşları güvensiz iddiası

Antalya’nın birçok noktasından yapılan yamaç paraşütü uçuşlarının güvenliği tartışmaya açıldı.
  • Paraşütü yasaklamaları lazım ölümle burun buruna yani
  • Burada lisans işinden nemalanmak isteği var. Paraşüt denen şey tek kişiliktir. Bu yolcu taşıma işi kaptıkaçtı yapmaktır. Tandem uçup ne oluyor? Hiç! Aaa bak bak bak deyip parayı alıyorlar. Risk yüksek. Lisanslı pilot olup falanca otoriteye para ödemek durumu kurtarsaydı keşke ama bakın Fethiyede yılda kaç yolcu öldü ve yaralandı bugüne kadar. Sorsan hepsi profesyonel pilot. Bu araçlar uçak değil,tandem ticareti yasaklanırsa zaten kimse tandem paraşütle uçmaya uğraşmaz. Adam başı alınan 100 dolar iştah kabartıyor. Valisi, kurumu, kaymakamı, Jandarması bundan nemalanma peşinde. Yazık. O yolcular ne riskler aldığını bilmiyor ve servet ödüyor

Antalya’da turizmin çeşitlendirilmesine yönelik yürütülen çalışmalara büyük katkı sağlayan ‘yamaç paraşütü’ etkinlikleri güvenlik tartışmasıyla gündeme taşındı. Son bir ayda gerçekleşen yaralamalı ve ölümlü kazalara dikkat çeken uzmanlar, sertifika ve malzeme yeterliliği ile ilgili yeni bir denetim çalışması yapılması gerektiğini vurguluyor.

UÇUS SAYISI ARTIYOR

Sertifika ve pilot eğitimleri konusunda Türk Hava Kurumu (THK) adına resmi faaliyet gösteren yamaç paraşütü öğretmeni Umut Aktürk, Antalya’da Alanya, Korkuteli, Tahtalı bölgesi başta olmak üzere birçok noktadan yamaç paraşütü uçuşu yapılabildiğini, uçuş sayısının ise her geçen gün arttığına dikkat çekti.

ŞARTLAR ZORLANIYOR

Yamaç paraşütü kazalarında pilotaj hatası ve hava şartlarının öncelikli etken olduğuna dikkat çeken Aktürk, “Mevsim geçişlerinde türbülans çok fazla oluyor. Pilot havaya hakim değilse aynı zamanda şartları da zorluyorsa ortaya hiç istemediğimiz sonuçlar çıkabiliyor. Yıl içindeki kazaların asıl nedeni şartların zorlanması sonucu gerçekleşiyor” diye konuştu.

Yamaç paraşütü ile uçmak isteyen tatilcilerin THK eğitiminden geçen lisanslı pilotları tercih etmesi gerektiğini kaydeden Aktürk, şöyle devam etti: “THK sertifikasına sahip pilotların listesi resmi internet adresimizde mevcut. Kısa bir araştırma ile pilotun yeterli olup olmadığı tespit edilebiliyor. Yani yolda gördüğünüz bir yamaç paraşütüne binip kaza riskini yükseltmeyin.”

YASAL BOŞLUK VAR

Yamaç paraşütü turizmindeki asıl sorunun yasal boşluk olduğunu vurgulayan Umut Aktürk, riskin boyutlarını ve alınması gereken önlemleri şöyle anlattı: “Ülkemizde lisansların durumu ile ilgili ciddi bir yasal boşluk var. Ticari lisansı olmayan ama iki kişilik yamaç paraşütüne sahip biri istediği yerden uçuş yapabiliyor.”

YETERLİLİK DENETLENMİYOR

“Tek şart uçurduğunuz yolcunun rızasının olması. Şikâyet olmadığı takdirde ne pilotun ne de uçuşta kullanılan malzemenin yeterliliği denetlenmiyor. Yerel yönetimler özellikle Antalya’da bu konuya dikkat etmeli. Fethiye’de bu konu THK ve yerel yönetimler arasında yapılan özel bir çalışma ile çözüldü. Biz başta Alanya olmak üzere uçuş yapılan diğer tüm ilçelerde denetim ağının artmasını istiyoruz.”

THK BAŞKANI DA UYARDI

THK Antalya Şube Başkanı Süleyman Girgin, yamaç paraşütü kazalarının önlenmesi ve riskin minimum seviyeye indirilmesi için denetim ağının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Girgin, şöyle dedi: “Turizmin çeşitlendirilmesi elbette çok önemli ancak bu tür faaliyetler azami güvenlik içinde yapılmalı.” (Hürriyet)

Antalya'da paraşüt uçuşları güvensiz iddiası

Yorumlar

Yazık ~ 5 yıl önce
Paraşütü yasaklamaları lazım ölümle burun buruna yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Para mevzu ~ 5 yıl önce
Burada lisans işinden nemalanmak isteği var. Paraşüt denen şey tek kişiliktir. Bu yolcu taşıma işi kaptıkaçtı yapmaktır. Tandem uçup ne oluyor? Hiç! Aaa bak bak bak deyip parayı alıyorlar. Risk yüksek. Lisanslı pilot olup falanca otoriteye para ödemek durumu kurtarsaydı keşke ama bakın Fethiyede yılda kaç yolcu öldü ve yaralandı bugüne kadar. Sorsan hepsi profesyonel pilot. Bu araçlar uçak değil,tandem ticareti yasaklanırsa zaten kimse tandem paraşütle uçmaya uğraşmaz. Adam başı alınan 100 dolar iştah kabartıyor. Valisi, kurumu, kaymakamı, Jandarması bundan nemalanma peşinde. Yazık. O yolcular ne riskler aldığını bilmiyor ve servet ödüyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Katılıyorum ~ 5 yıl önce
Çok doğru. Tamamen para tezgahı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000