24 Mayıs 2009, Pazar 09:00:20

"Yolcu gözüyle THY"

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşesinde büyüyen bir profil çizen THY'yi yolcu gözüyle değerlendirmiş...
  • Eğer THY dünya standartında hizmet verdiğini iddia ediyorsa bu yazıda yer alan eleştirilerin hiçbirinin yaşanmaması gerekiyordu. Gerek THY’nin iddia ettiği dünya standartları, gerekse son zamanlardaki reklamları, THY’nın verdiğini hizmetle (yolcuya “hayır” demek, bozuk müzik sistemleri) pek uyuşmuyor. Belli ki, büyümek sadece finansal açıdan yeterli değil.
  • Burda verilen mesaj nettir peynir olayı sadece gerçek gözlemin bir kısmı. Burda yorum yazanların ne kadar taraflı olduğunu bir kez daha gösteriyor ki, havacılık bilgileri berbat, geçenlerde açıklanan havayollarının en iyileri Emirates alırken nasıl aldığını bileniniz var mı? Herşeyleri dört dörtlük hizmetle olur en küçük ayrıntısına kadar.
  • Devamlı yazılarını takip ettiğim ve deneyimi sayesinde yapıcı eleştirilerde bulunarak Türk havacılığna olumlu katkılarda bulunduğuna inandığım Sn. Turgut’un bu yazısına gelen eleştireleri hayretle okudum. Elbette biz de THY’nin yüksek standartlarda hizmet verebilme kabiliyetine sahip olmasından gurur duyarız ama bu aşamada THY’nin bu gibi eleştirileri pratiğe uyarlaması gerektiği kanısındayım. Ancak son zamanlardaki uçuşlarımda ben de bu gibi bir çok eksiklikleri gözlemlemekteyim, ayrıca ilgimi çeken bir başka konu da THY uçuşlarında daha önce verilmekte olan duty free hizmetlerinin olmaması, bu hizmetin eksikliğini her uçuşta yaşamaktayım. Niye kimse buna tepki vermiyor?
  • İşte bizim kanayan yaramızın bir tastiği daha.insanlarımız hala görgüsüz ve hala aç.Avrupalı insan diolarya,onlara ben kurban olıyım.Ancak doyduğumuz zaman bizide 2. sınıf insan kategorisine koyucaklar inşallah.Allah doyursun..
  • hocam, sen full c class odeyip mi seyahat ettin yoksa up grade mi oldun???
  • Gerçekten yapmayın yazmayın boyle haberler THY bizim milli havayolumuz bayrağımız gururumuz ekstra peynir yokmuş welcome içkisine neden çıkılmamış bunlar çok komik gereksiz konular bu şahıs en basit ornek alitalia dan bilet alıp milanoya ucsun alitalia kreker meyve suyu veriyor THY secenek sunup sıcak yemek veriyor ustune kulaklık dağıtılıp muzik yayını yapıyor. Turk yolcu gozu ve Batılı yolcu gozu olarak bu konuyu 2 ye bolmek gerek Turk yolcu gozu verdiği parayla ucağı satın aldığını sanan ve hiç birşeyden memnun olmayan kesim, Batılı yolcu gozu ise uçağın teknik konularını ve her hangi bir acil durumda ucaktan nasıl kurtulabilirim mantığı gudeyen kesim. Ben hiç bir batılı yazarın bu şekilde bir şey yazıcağına inanmıyorum. Esen kalın.
  • son olarak baslık: ''yolcu gozuyle THY'' sonuc: yolcunun gozunde emerceny degil ikram onemli :)) ucaklar pat pat dusermis altimetresi bozuk ucak neden sefere gonderilir onemi yok.. peynir varsa welcome a cıkılırsa kafi teker kesse ne yazar kesmese ne yazar.
  • Yazıda aktarılan örneklemlerin okur tarafından anlaşılamamasını ayıplıyorum, hem bu ilk defa da olmuyor, yazının ne restorant ile ne de peynirin cinsi ile alakasının olmadığı gün gibi ortada !!!! Bahsi geçen havayolunun "ikram konsepti" ile ön plana çıkma çapasının nedenli başarıyla hizmet verdiği daha doğrusu veremediğinin vurgulandığı bir yazı. BRAVO! Dünya üzerinde fiyatını eleştiremiyecek tek şey hizmettir! Karşılığı bedellendirilmiş hizmet neyi müşterisine vaad ediyorsa hizmeti alan kişiye onu "eksiksiz" vermelidir. Teşekkürler Sn.Turgut
  • !!! baslıklı arkadas gayet guzel ve acıklayıcı yazmıs.. ayrıca her sektorlde curuk elmalar cıkar bunu genellemenin de bir anlamı yok.
  • delinin biri kuyuya bir peynir atmış......

Daha önce bu köşeden defalarca THY'nin süregelen kriz ortamında bile gerek ülkesel konumu gerekse konjonktürel şansının yardımıyla ticari olarak başarılı olduğuna değinmiştik. Bugün ise THY'ye yolcu gözüyle yapıcı eleştirilerde bulunmak isterim.

Bu eleştirilerin kaynağı pek çok farklı havayolunda sık seyahat eden bir yolcu olarak son zamanlarda gerçekleştirdiğim THY uçuşları, çevremden gelen bilgi ve gözlemlere dayanıyor. 13 Mayıs günü yolcu olarak TK1070 kod'lu uçuşta, Air Jamaica'dan kiralanmış Airbus 340 uçaklarından biri ile uçtum. Business Class'taki 12 koltuğun birden müzik sistemleri arızalı olduğu gibi, kabin içi eğlence sistemleri de teknik olarak THY'nin vaatlerinden çok uzaktı. Bu uçaklar zaten eski, ayrıca THY'nin teknik tarafı da bu uçaklara yeteri kadar özen göstermiyor gibi. Yönetim bugünlerde ne kadar farkında bilmiyorum zira özellikle uçucu personel, uçak içinde oluşan küçük sorunları güler yüz ve yapıcılıkla yerinde çözerek bazı teknik sorunların yukarılara yansımasını önleyebiliyor. İlaveten Türk yolcular genelde tepkilerini yazmaya üşendikleri için de şanslılar.

Çevremde sık seyahat eden birçok kişinin THY ile ilgili bir diğer sıkıntısı ise her uçuşta uçağa biniş esnasında statü kart (classic plus, elite ve elite plus) sahiplerine biniş önceliğinin vaat edilen şekilde uygulanamıyor olması. Bu sistem bazı havalimanlarında ne yazık ki uygulanmıyor. Oysa statü kartları, tüketicinin bir havayoluna bağlılığın en doğal getirilerinden biridir ve THY'nin tüm StarAlliance partnerleri ve diğer rakiplerince uygulanmaktadır. 

BUSINESS CLASS'TA   PEYNİR YOKTU

Süregelen ekonomik resesyonda yolcularına ve insan kaynağına doğru yatırım yapan havayolları orta-uzun vadede çok daha başarılı olacaktır. THY'nin servis standardı genel olarak zengin olmakla beraber kanımca özellikle 4-7 saatlik uçuşlarda bazı hususların revize edilmesinde fayda var. Orta menzil denebilecek bu uçuşlarda eğer business sınıfında 20'den fazla yolcu varsa 'hoş geldin içkisi' verilemiyor ki bu gerçekten tuhaf.  Ne demek yani, yolcu biletini alırken hoş geldin içkisi alabilmek üzere kaç business yolcusu var diye mi sormalı? Hatırlamak gerekir ki uçuş fobisi olan çoğu kişi uçağa biner binmez bir kadeh içki ile rahatlamak isteyeceği gibi, bir an evvel uykuya geçmek isteyen yolcular da hemen içkilerini alabilmeyi tercih eder. Zira business sınıfında uçan yolcular ilave koltuk aralığının yanı sıra zaten ekstra hatta butik hizmet alacaklarını düşünerek ekonomi sınıfının genelde üç dört katı bilet ücreti ödemekteler. Hal böyle olursa bu segmentin yolcuları da yavaş yavaş düşük maliyetli havayollarını (DMH) tercih etmeye başlayacaktır, zira bu takdirde diledikleri zaman ücret karşılığı istedikleri yiyecek veya içeceği (seçenekler kısıtlı olabilir) satın alabilirler. 13 Mayıs TK1070 ile yaptığım uçuşta business sınıfında ekstra peynir isteğinde bulundum, ancak başarılı kabin görevlileri söz konusu hattın 6 saatlik uçuş olduğu için ilave peynir yüklenmediği cevabını verdi. THY yönetimine buradan seslenmek isterim. Bir taraftan 5 yıldız olacağız diyorsunuz, diğer taraftan size en fazla gelir sağlayan yolcu grubunuz eğer rakı veya şarap içiyorsa birkaç dilim peyniri servis etmiyorsunuz. Size de tuhaf gelmiyor mu?

TÜRSAB'dan Savarona atağı
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, geçtiğimiz günlerde M. Kemal Atatürk'ün en sevdiği oyuncağı ve gözbebeği Savarona yatının müze haline getirilmesi ile ilgili, çok yerinde bir çıkış yaptı. Gerçekten bravo! Hatta ekonomik gücü olan iş dünyası örgütlerine çağrıda bulunarak herkesin bu hususun gerçekleştirilmesi için elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Savarona, hatırlanacağı üzere 1989 yılında hurdaya çıkacakken yap-işlet modeli ile 49 yıllığına Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralanmıştı. Bu tarihi yat zamanının en önemli yatlarından olduğu gibi, ayrıca bir mühendislik harikası. Ancak en büyük önemi hiç şüphesiz Ata'mızın ebediyete göç etmeden önce sayılı son güzel günlerini geçirdiği bir mekan olmasından kaynaklanıyor. 

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin San Diego kentine gittiğimde neredeyse bir tam günü sadece 50 yıllık tarihi olan USS Midway isimli bir uçak gemisinde geçirmiş, Amerikalılara tarihleri kısa da olsa geçmişlerine ve değerlerine sahip çıkmalarından ötürü bir kez daha saygı duymuştum. Bizse yeri gelince dilimizden düşürmediğimiz, Ata'mızın sevgi duyduğu müzelik değeri olan bir yata bile sahip çıkmadığımız gibi milli bir değer olarak turizme de kazandıramıyoruz. Gerçekten bize yazıklar olsun. 2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağını varsayarak en kısa sürede Savarona yatını da Dolmabahçe Sarayı'nın önünde müze olarak değerlendirsek fena mı olur?

Günlük ziyaretler haricinde ülkemizi ziyaret eden yabancı devlet büyükleri için Savarona'da resepsiyonlar ve farklı organizasyonlar düzenleyerek hem gelir elde edilmiş olur hem de değerli Ata'mıza ve geçmişimize sahip çıkmış oluruz. Tabii ki bu sözlerim sadece gerek geçmişine gerek maddi ve manevi emanetlerine sahip çıkamamanın utancını hissedebilecek yürek ve dimağlara...

Tolga TURGUT
AKŞAM

"Yolcu gözüyle THY"

Yorumlar Tüm Yorumlar (47)

Misafir ~ 15 yıl önce
Eğer THY dünya standartında hizmet verdiğini iddia ediyorsa bu yazıda yer alan eleştirilerin hiçbirinin yaşanmaması gerekiyordu. Gerek THY’nin iddia ettiği dünya standartları, gerekse son zamanlardaki reklamları, THY’nın verdiğini hizmetle (yolcuya “hayır” demek, bozuk müzik sistemleri) pek uyuşmuyor. Belli ki, büyümek sadece finansal açıdan yeterli değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Burda verilen mesaj nettir peynir olayı sadece gerçek gözlemin bir kısmı. Burda yorum yazanların ne kadar taraflı olduğunu bir kez daha gösteriyor ki, havacılık bilgileri berbat, geçenlerde açıklanan havayollarının en iyileri Emirates alırken nasıl aldığını bileniniz var mı? Herşeyleri dört dörtlük hizmetle olur en küçük ayrıntısına kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Devamlı yazılarını takip ettiğim ve deneyimi sayesinde yapıcı eleştirilerde bulunarak Türk havacılığna olumlu katkılarda bulunduğuna inandığım Sn. Turgut’un bu yazısına gelen eleştireleri hayretle okudum. Elbette biz de THY’nin yüksek standartlarda hizmet verebilme kabiliyetine sahip olmasından gurur duyarız ama bu aşamada THY’nin bu gibi eleştirileri pratiğe uyarlaması gerektiği kanısındayım. Ancak son zamanlardaki uçuşlarımda ben de bu gibi bir çok eksiklikleri gözlemlemekteyim, ayrıca ilgimi çeken bir başka konu da THY uçuşlarında daha önce verilmekte olan duty free hizmetlerinin olmaması, bu hizmetin eksikliğini her uçuşta yaşamaktayım. Niye kimse buna tepki vermiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İşte bizim kanayan yaramızın bir tastiği daha.insanlarımız hala görgüsüz ve hala aç.Avrupalı insan diolarya,onlara ben kurban olıyım.Ancak doyduğumuz zaman bizide 2. sınıf insan kategorisine koyucaklar inşallah.Allah doyursun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hocam, sen full c class odeyip mi seyahat ettin yoksa up grade mi oldun???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gerçekten yapmayın yazmayın boyle haberler THY bizim milli havayolumuz bayrağımız gururumuz ekstra peynir yokmuş welcome içkisine neden çıkılmamış bunlar çok komik gereksiz konular bu şahıs en basit ornek alitalia dan bilet alıp milanoya ucsun alitalia kreker meyve suyu veriyor THY secenek sunup sıcak yemek veriyor ustune kulaklık dağıtılıp muzik yayını yapıyor. Turk yolcu gozu ve Batılı yolcu gozu olarak bu konuyu 2 ye bolmek gerek Turk yolcu gozu verdiği parayla ucağı satın aldığını sanan ve hiç birşeyden memnun olmayan kesim, Batılı yolcu gozu ise uçağın teknik konularını ve her hangi bir acil durumda ucaktan nasıl kurtulabilirim mantığı gudeyen kesim. Ben hiç bir batılı yazarın bu şekilde bir şey yazıcağına inanmıyorum. Esen kalın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
son olarak baslık: ''yolcu gozuyle THY'' sonuc: yolcunun gozunde emerceny degil ikram onemli :)) ucaklar pat pat dusermis altimetresi bozuk ucak neden sefere gonderilir onemi yok.. peynir varsa welcome a cıkılırsa kafi teker kesse ne yazar kesmese ne yazar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yazıda aktarılan örneklemlerin okur tarafından anlaşılamamasını ayıplıyorum, hem bu ilk defa da olmuyor, yazının ne restorant ile ne de peynirin cinsi ile alakasının olmadığı gün gibi ortada !!!! Bahsi geçen havayolunun "ikram konsepti" ile ön plana çıkma çapasının nedenli başarıyla hizmet verdiği daha doğrusu veremediğinin vurgulandığı bir yazı. BRAVO! Dünya üzerinde fiyatını eleştiremiyecek tek şey hizmettir! Karşılığı bedellendirilmiş hizmet neyi müşterisine vaad ediyorsa hizmeti alan kişiye onu "eksiksiz" vermelidir. Teşekkürler Sn.Turgut

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
!!! baslıklı arkadas gayet guzel ve acıklayıcı yazmıs.. ayrıca her sektorlde curuk elmalar cıkar bunu genellemenin de bir anlamı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
delinin biri kuyuya bir peynir atmış......

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000