26 Temmuz 2010, Pazartesi 08:16:00

Yoğun transferler pilot fiyatlarını artırdı!

THY ile özel havayolu şirketleri arasında pilot kapma yarışı zirve yaptı. Özel şirketler, THY'yi yetişmiş pilotlarını kapmakla suçlarken son dönemde hızla büyüyen THY de 142'ye ulaşan uçak filosunun kaptan kadrosunu eksiksiz hale getirme peşinde...
  • Merak Etmeyin, Onur Air bu maaş politikasını devam ettirdiği sürece son 5 yılda eğitip masraf edip elinden kaçırdığı 350-400 pilot gibi yenilerini eğitip sektöre kazandırır.
  • Yabancı pilotlara gavur diyen vatandaş için bir iki hatırlatma... O gavur pilotlar olmasaydı şu anda birçok şirket uçaklarını ekipsizlikten uçuramadı ve sende gideceğin yere otobüsle giderdin. Kendi inancından olmayan insanlara gavur(Allah'sız) deme yetkisini sana kim verdi ey kör cahil. Aklınca yabancı pilot demeye çalışıyorsun.Milliyetci ayaklarına yatmadan önce konuştuğun dili öğren. Bizim pilotlarımız gidip Emirates'te uçunca Allah'sız mı oluyor yani? Aşın bunları artık. Aşın. Medeniyet canavarları. Bu zihniyetiniz yüzünden hala AB diye yırtınıyor bu hükümet, ama sizin gibilerden ne köy olur ne kasaba.
  • Son iki ayda THY den istifa edenlerin kaptan ved e pilotların sayısı 26 yı buldu ... Artık özellere de geri dönüş başladı pilotlar huzursuz milli havayolunda.. insanlar huzur istiyor herşey para değil!
  • Onur Air acaba ne zaman zam uygulayacak merak ediyorum.
  • çok kısa bir süre sonra gavur pilotlarla ilgili bir kısıtlama SHGMtarafından yürürlüğe konacak.bu tarihten itibaren hiç bir şirket kadrosunda bulunan toplam pilot sayısının%25 inden daha fazla gavur pilot istihdam edemeyecek.azıcık sabredin.az kaldı.
  • bu haberin şimdi kadın pilotla ne alakası var
  • Mualla Jonkman mayiıs ayında Sunexpress havayollarından ayrıldı , şuan Corendon havayollarında ucuyor, keza burda haberide çıktı gözden kaçmış, eski yorumları okumadım belki dile getiren olmuştur saygılar
  • onur air teknikte öyle bir ayıp varki yurt içi yurt dışı harcırahlar bile farklı yardımcı çocuklar teknisyenlerden az harcırah alıyorlar bunu yeni öğrendim miğdem bulandı oradaki teknisyenlere (abilerine) bir hatırlatayım dedim..
  • yabancı pilot alın.zaten ülkemizde hiç yabancı pilot yok hatta wellcome to konstantinapolis bile denmiyor.bir kaç yunan getirsinlerde welcome to konstantinapolis desinler.böylece kavgada bitmiş olur ,nasıl?? ;) hatta dlr bile istemeyin onlardan yazık ulkemizde hiç yabancı pilot yok bu kadar milliyetçi olmayın onlar zaten dlr ı gozleri kapalı yaparlar nasıl olsa yabancı onlar herseyi bizden iyi bilirler
  • Biraz da doğruları konuşmak lazım, pilotlar hiçbir zaman tatmin olmasını bilmezler..... Yer işletmede çalışanları da düşünün, biraz az zam isteyin de bize de zam yapabilsin işverenler...

KADIN PİLOTLAR SON DÖNEMİN GÖZDESİ

Türkiye'de son yıllarda çok sayıda kadın pilot da istihdam edilmeye başladı. THY'nin Alman Lufthansa ile ortaklaşa kurduğu SunExpress şirketi de kadın pilot çalıştırıyor. Mualla Jonkman ile Tuğçe Güngör de bunlardan ikisi.

Son yıllarda özellikle iç hatların özel havayolu şirketlerine açılmasıyla büyük bir atılım yapan Türk sivil havacılığında büyümeye paralel olarak bazı sorunlar yaşanıyor. Bunlardan birisi yoğun sezon olarak nitelendirilen ve hemen hemen her yaz sezonu yaşanan Türk Hava Yolları ile özel havayolu şirketleri arasındaki pilot kavgası. Özel havayolu şirketleri, 142 adet uçağı ve geniş uçuş ağı ile sektörde en büyük oyuncu durumunda olan Türk Hava Yolları'nı (THY) kendi pilotlarına göz koymakla suçluyor. Özel şirketler, 'THY yoğun sezon olarak bilinen yaz sezonu öncesi ve sezon boyunca pilotlarımıza çeşitli iş teklifleri yapıyor. Tabi THY'nin bu cazip teklifleri pilot konusunda yaşadığımız sıkıntıyı daha da artırıyor. Pilotlarımızı elde tutmakta zorlanıyoruz' diye dert yanıyor. Pilotlarını THY'ye kaptırmak istemeyen Esas Holding çatısı altındaki Pegasus şirketi de kaptan ve ikinci pilot maaşlarına zam yaptı. Yaz dönemindeki bu zam aynı zamanda THY'nin başlattığı pilot transferlerine bir önlem olarak da görülüyor. Şirket ayrıca iniş-kalkış ücreti olarak da bilinen  sektör ücretini 25 eurodan 30 euroya  yükseltti. 5 euroluk zam, kaptan ve ikinci pilotların maaşlarında aylık 200-250 euro ilave bir getiri anlamına geliyor.

Bakan da devrede

Son gelişmeler üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım havacılık sektöründe yaşanan pilot kapma kavgasıyla ilgili bizzat devreye girerek, THY ile özel havayolu şirketleri arasındaki bu tartışmayı çözümlemeye çalışıyor. Yıldırım'ın her sene yaşanan pilot kavgasına sektör temsilcileri ile birlikte çalışarak ortak bir çözüm bulması bekleniyor.

PEGASUS'TA EURO 'GARANTİLİ MAAŞ SİSTEMİ' VAR

Euro kurunu 2.10'a sabitledi, pilotların kazancı ay başına 1.400 TL'yi buldu

THY'nin büyüyen uçak filosu için pilot avına çıkması şirketleri harekete geçirdi. Çeşitli önlemler alan özel şirketlerden Pegasus Havayolları, çareyi pilotlarına zam yapmakta buldu. Pegasus, pilotlarının maaşlarına yüzde 10 oranında zam yaptı. Konuyla ilgili görüştüğümüz şirket yetkilileri, maaşlarını euro olarak alan pilotlarının ücretlerinde eurodaki yüzde 14'lük değer kaybından dolayı bir düşme olduğunu, buna yüzde 10 enflasyon oranının da dahil edilmesiyle pilotların yüzde 24'lük bir kayıp yaşadığını belirttiler. Eurodaki bu düşüş üzerine şirket euro kurunu 2.10 TL'ye sabitleme kararı aldı. Kur düştüğü zaman aradaki fark Türk Lirası olarak maaşlara yansıtılacak. Yüzde 10'luk örtülü zam anlamına gelen düzenlemeyle pilotların maaşlarında 700 euro (yaklaşık 1.400TL)'lik bir iyileştirme yapılmış oldu.

Atlasjet bir maaş ikramiye veriyor!

Atlasjet Havayolları yetkilileri de pilotlarına yapılan transfer tekliflerini doğrularken, bu tekliflerin özellikle Türk Hava Yolları tarafından geldiğini açıkladı. Atlasjet yetkilileri, THY'nin şartlarının diğer havayollarına göre nispeten daha iyi olduğuna vurgu yaparak, ancak uçulan nokta sayısına bağlı olarak THY'de çalışan pilotların daha yoğun uçtuklarını söylediler. Yetkililer pilot maaşlarını dövizdeki düşüşlerde değer kaybına uğramaması için korumaya aldıklarını ve euro kurunu 2 TL'ye sabitlediklerini açıkladılar. Euro'nun 2 TL'nin altına düşmesi veya 2 liranın üzerine çıkması durumunda aradaki farkı maaşlara yansıttıklarını söyleyen Atlasjet yetkilileri, pilotlara ayrıca yılda bir maaş ikramiye verdiklerini ifade ettiler. Bu arada AtlasJet'in geçtiğimiz günlerde ihalesine girdiği ve yarı yarıya ortak olduğu yavru vatan KKTC'nin zor durumdaki havayolu şirketi Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın eski pilotlarını da pilot kadrosuna dahil edeceği öğrenildi.

Yabancı pilot daha avantajlı

Pilot ihtiyacı tavan yaparken, havayolu şirketleri çareyi yabancı pilotlarda buldu. Şu anda Türkiye'de kurulu havayolu şirketlerinde 400'e yakın yabancının çalıştığı tahmin ediliyor. Şirketlerin yabancı pilotlara kapılarını açmasında vergi ve tazminat avantajı, yabancı pilotların grev haklarının olmaması gibi bazı ticari avantajlara sahip olmaları önemli bir etken. Örneğin olası bir grevde pilotların neredeyse tamamı sendikalı olan THY'de yabancı pilotlar greve gidemeyecek ve uçmak zorunda kalacak. Bu da işverenlerin yabancı pilot çalıştırma isteğini kamçılıyor.

THY kaptanları ayda 20 bin TL kazanabiliyor

Havayolu şirketleri arasında Türk Hava Yolları pilotlarına en yüksek maaşı veriyor. THY'de çalışan bir kaptan pilotun maaşı uçuş saatine göre ayda 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca THY çalışanlarının Hava-İş Sendikası'nda örgütlü olmaları çeşitli sosyal haklar ve kazanımları da beraberlerinde getiriyor. Özel havayolu şirketlerinde ise sendika bulunmuyor. Pegasus Havayolları'nda yapılan iyileştirmeden sonra kaptan pilot maaşı 15-16 bin TL'ye ulaştı. Bu arada özel havayolu şirketleri sözleşmelerinde belirtilen tarihlerden önce istifa eden pilotları mahkemeye verip, tazminat silahıyla caydırma politikası güdüyor. Sözleşme süresi tamamlanmadan önce ayrıldığı her ay için pilotlardan en az 1.000 euro tutarında tazminatlar isteniyor.

(Akşam)

Yoğun transferler pilot fiyatlarını artırdı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Misafir ~ 14 yıl önce
Merak Etmeyin, Onur Air bu maaş politikasını devam ettirdiği sürece son 5 yılda eğitip masraf edip elinden kaçırdığı 350-400 pilot gibi yenilerini eğitip sektöre kazandırır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yabancı pilotlara gavur diyen vatandaş için bir iki hatırlatma... O gavur pilotlar olmasaydı şu anda birçok şirket uçaklarını ekipsizlikten uçuramadı ve sende gideceğin yere otobüsle giderdin. Kendi inancından olmayan insanlara gavur(Allah'sız) deme yetkisini sana kim verdi ey kör cahil. Aklınca yabancı pilot demeye çalışıyorsun.Milliyetci ayaklarına yatmadan önce konuştuğun dili öğren. Bizim pilotlarımız gidip Emirates'te uçunca Allah'sız mı oluyor yani? Aşın bunları artık. Aşın. Medeniyet canavarları. Bu zihniyetiniz yüzünden hala AB diye yırtınıyor bu hükümet, ama sizin gibilerden ne köy olur ne kasaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Son iki ayda THY den istifa edenlerin kaptan ved e pilotların sayısı 26 yı buldu ... Artık özellere de geri dönüş başladı pilotlar huzursuz milli havayolunda.. insanlar huzur istiyor herşey para değil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Onur Air acaba ne zaman zam uygulayacak merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çok kısa bir süre sonra gavur pilotlarla ilgili bir kısıtlama SHGMtarafından yürürlüğe konacak.bu tarihten itibaren hiç bir şirket kadrosunda bulunan toplam pilot sayısının%25 inden daha fazla gavur pilot istihdam edemeyecek.azıcık sabredin.az kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu haberin şimdi kadın pilotla ne alakası var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mualla Jonkman mayiıs ayında Sunexpress havayollarından ayrıldı , şuan Corendon havayollarında ucuyor, keza burda haberide çıktı gözden kaçmış, eski yorumları okumadım belki dile getiren olmuştur saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
onur air teknikte öyle bir ayıp varki yurt içi yurt dışı harcırahlar bile farklı yardımcı çocuklar teknisyenlerden az harcırah alıyorlar bunu yeni öğrendim miğdem bulandı oradaki teknisyenlere (abilerine) bir hatırlatayım dedim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yabancı pilot alın.zaten ülkemizde hiç yabancı pilot yok hatta wellcome to konstantinapolis bile denmiyor.bir kaç yunan getirsinlerde welcome to konstantinapolis desinler.böylece kavgada bitmiş olur ,nasıl?? ;) hatta dlr bile istemeyin onlardan yazık ulkemizde hiç yabancı pilot yok bu kadar milliyetçi olmayın onlar zaten dlr ı gozleri kapalı yaparlar nasıl olsa yabancı onlar herseyi bizden iyi bilirler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biraz da doğruları konuşmak lazım, pilotlar hiçbir zaman tatmin olmasını bilmezler..... Yer işletmede çalışanları da düşünün, biraz az zam isteyin de bize de zam yapabilsin işverenler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000