25 Nisan 2013, Perşembe 10:00:01

YAVUZ SEMERCİ'DEN HAMDİ TOPÇU'YA...

Habertürk Gazetesi yazarlarından Yavuz Semerci Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun uçakta alkol yasağı açıklamasına karşılık bir köşe yazdı. Semerci, 'yolcuya alkolik muamelesi yapılıyor' diyerek tepkisini gösterdi...
  • topçu içmeden böyle maazallah bi de içse hakaretin bini bin para olur
  • Havaciliktan bi haber oldugun masallh pek belli.Kac pas gecme varmis inis guvenli degilse kaptan napsun guvensiz ama ben pas gecmeyi gururuma yediremem inicem mi desin ya hicmi mantik akil yok ben anlamadim.Ayrica 28 yolcu soylenen rakam icinde belki cok kucuk bi grubu olusturuyo ama onlarin cikardigi masraftan haberiniz varmi inilick meydan yerine baska meydana inilmesi,connection flight gecikmesi,alinan yakit,yer,vs hizmetleri.Ayrica bi Rusya ucusuna buyrun gelin icki dagitmaktn ilerleyemeyn ekipleri,sarhosluktan yerlerde surunen,olay cikartan yolculari.Bilip bilmeden konusuyosunuz.Evet kardesim o kadar icmek isteyen gitsin evinde,sokakta,barda icsin bu kadarda olmaz.O ucakta tek haklari olan yolcu degildir.
  • uçuşlarında esprileri ve fıkraları ile yolcularına uçuşu bir şenliğe çeviren ve alkolün sular gibi akmasına rağmen bütün uçuş ekibinin zevkle hizmet verdiği ergenekon kaptanımı, dispetch'in bence kralı murat babayı, THY eski istasyon müdürü çalışanın yegani babası Akın beyi. İsmiyle ve saygısıyla hatırlanan yolcularımızı. Üniformanın saygı duyulduğu dönemi özledim. Bütün zorlukları omuz omuza göğüs gerdiğim ve kapısından girerken saygımdan ve sevgimden müsaade istediğim bütün eski ve gerçek yöneticilerimi özledim. Asıl sorunumuz alkol değil. Emeğe ve sarf edilen bütün çabalara az personelle çok iş mantığına gösterilen saygısızlık ve hoşnutsuzluk. Lütuf olan zaruri oldu ve sonucunda saygı ve minnet kalmadı. Saygılarımla içenlere ve maalesef hala bu ortamda çalışmak zorunda kalanlara.
  • ilave etmeye unuttum. yazdıklarıma tuvalette sigara içenleri, sevgilisinden ayrılmamak için uçuşa bomba ihbarı yapanları, asker yolcusu uçuşu kaçırmaması için bomba ihbarı yapanları, cep telefonunu bütün ikazlara rağmen kapatmayanları, elindeki kabin bagajını üst dolaba yerleştirmemek için içinde bomba olduğunu söyleyen emekli albayı ve öğretmeni dahil etmeyi unuttum. tabii bunların birde beter modeli olan vvip ve vip'leri unutmamak ve güya vip'leri de unutmamak lazım. Basın kartlıları (aman dikkat sarı renklidir heee!!), hala seksen darbesi türkiyesinden kurtulamamış rütbeli personeli ve ondan daha üst rütbeye sahip eşleri, yönetici ve yönetici eşleri ve cocukları, kaptan olup adam olamamış olanları ilave etmem gerekiyor. 16 yıllık havacılık yaşantımda bir şeyi fark ettim hizmet ucuzladıkça kalite de ucuzluyor. Eski kaptanlarımı, önünde çeketimi ilikleyip bana babacan tavırlarıyla oğlum demelerini efsane dağyeli hocamı, ne kadar da korku salsa da laçin kaptanımı
  • 40 milyon yolcuda 28 yolcu ne olmuş diyorsun. 28 uçuşun acil olarak farklı bir havalimanına yönelmesi boşuna yakıt yakması ve alan masrafları. ne olmuş senin benim vergim, zıkkım içene feda olsun. 28 adam uçaktaki ekibin belki ilk uçuşlarında belkide son uçuşlarında morallerini bozması bunun sonucunda hizmet kalitesini düşmesi. ne olmuş uçaktaki çalışan insan değil köle. helal olsun zıkkım içene. alana inildiğinde polis memurlarının nöbetçi savcının sarhoş bir adamla saatlerce uğraşması. ne olmuş helal olsun zıkkım içene. 28 uçuşun bunun yüzünden ve belkide bağlantı uçuşlarının geçikmesi. ne olmuş helal olsun zıkkım içene. bana kalsa uçaklara kelepçeli ve plastik mermili el al'da olduğu gibi security binecek ekibe karşı çıkanı en ağır şekilde cezalandıracak ve her zıkkım içip azıtanı kelepçeleyim koltuğa bağlayacak. f-class b-class e-class farketmez. o zaman her uçakta serbest olur içki, ama kimsenin cesareti olmaz ağızı harici bir yerinle içmeye. saygılarımla içenler.
  • İkimiz de gelsek kıldan köprüye,ben dürüstsem sarhoşken de geçerim...
  • 40.000.000 yolcu taşımış THY geçen yıl, bu da yaklaşık Türkiye nüfusunu yarısı demektir. 28 yolcu aşırı içkiliymiş. Demek ki her 1.428.571 yolcudan 1 tanesi fazla kaçırıyor. Diğer aşırılıklala karşılaştırldığında hiç te fazla sayılmaz.
  • Rize havayolları şirketi mi THY ları mı karşıtırmaya başladık
  • siz nasil ki bu uygulamada niyetten suphe ediyorsunuz. sizin yazinizdaki iyi niyetten de birileri suphe ediyor. sig ideolojinin bir milim otesine gecemediniz.
  • "işinize gelmiyorsa...", "git evinde iç" türü yorumlara ayıptan başka bir şey demek istemiyorum. Bir düşünün, THY'nin başına bir vejetaryen gelir ve ikramda sadece ot verilecek der, et yiyen vahşidir, yamyamdır, gitsin nerede yerse yesin, ama "benim" uçağımda asla desin. Kabul mü? THY'nin T'si Türk olduğu sürece kimse kendi inancını, görüşünü empoze edemez, evrenselliği bir yana itemez. Çok meraklıysa kendisi kurar bir havayolu, ne istiyorsa onu ikram eder.

Ben yatar kalkar, 'Şöyle bir uçağa binsem de doyasıya içsem' derim. İnat ederim yani. Koltuğa oturur oturmaz seslenirim:

'Başlayalım hostes hanım. Şöyle bir çilingir sofrası kurunuz lütfen. Kavun, peynir, zeytinyağlı, beyaz leblebi, ne varsa artık... Susuz rakı... Yoksa viski. Müziğin sesini de açalım...'

10 bin metre yükseklikte kafa çekmenin keyfi bir başka oluyor yani.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun açıklamalarını okuyunca 'İç hatlarda içki servisini kaldırmalarının nedeni benim gibi yolcularmış' dedim. Zaten tek eğlencemiz vardı: 300 milyon dolarlık uçaklara meyhane muamelesi çekmek! Onu da elimizden aldılar!

Kafam biraz karışmadı değil. İç hatta 'İçki içki' diye inleyen yolcu, dış hatlara çıkınca niye kibar oluyor? Bizim insanımız gariptir. Dışarı gidiyor ya ülkeyi temsil edecek. O yüzden alkollü eğlence kısmını pas geçiyor herhalde ki THY yönetimi dış hatlarda içki servisini kaldırmıyor!

Topçu diyor ki: 'Canım uçakta içmek zorunda mısınız? Erken gelin, VİP salonunda için...' İçki isteyen herkese 'Madem bu zıkkımı içiyorsun, biraz sabretsene' mesajı veriliyor.

Yahu hiç kimse uçağı kafa çekmek için kullanmaz. Biraz pahalı bir zevk olur aksi halde... Şu algıdan bir kurtulun. Pek çok insanın derdi açık: 'İç hatlarda benden business için aldığın paranın içinde içki de vardı. Şimdi kaldırdın. Bunu yaparken de mantıklı bir açıklaman yok. Tam tersi ideolojik bir tutumun olduğu hissine kapılıyorum' demeye başladı. İnatlaşma burada başlıyor.

Arabistan ve bazı Müslüman ülkelere yönelik uçuşlarda içkinin kaldırılmış olmasına ise takılmam.

Çünkü içkiyi kaldırdığınızda o ülkeler size daha çok uçuş hakkı veriyor. Bu hakkı kazanmak için içki servisini kaldırmak ekonomik bir tercih olabilir. Ancak 'Zıkkım için' tarzında konuşmalar, içki içenleri aşağılamaya yönelik yaklaşımlar, dost sohbetlerinde yapılabilir belki ama bu ülkenin gururu bir havayolunda yolculara yapılacak bir muamele değildir. Yolcuya alkolik muamelesi yapmak ayıptır... 2012 yılında 40 milyon yolcu taşımışlar, 28 yolcuya aşırı alkolden kelepçe vurmak zorunda kalmışlar! Milyonda birin altında yaşanan bir olayı bu kadar abartmanın anlamı var mı?

Yine de itiraf etmeliyim: Ne zaman Topçu'yu görsem, bir açıklamasını okusam aklıma içki geliyor... Durduk yere günaha giriyorum. Şair ne demiş: "İstanbul/kadın/deniz/içki/bir de o sihirli kelimeleri bir araya getirdi mi/of of"

Ben onu biraz şöyle değiştirdim. THY/uçak/içki/bir de Topçu sinir lafları/bir araya geldi mi/of, of...

NOT: Alkolü sadece sosyal içici olarak kullanan birisiyim. Alkol ile ilişkim ayda, yılda birdir. Ama her gece bir-iki duble rakı içen, ağzından tek bir küfür bile çıkmayan çok tanıdığım vardır. İçki içenlere alkolik muamelesi yapılmasına, içen herkes için 'Sapıtır, çevreye rahatsızlık verir' denmesine üzülüyorum. Yetişkin ve medeni insanlar nerede durması gerektiğini bilir. Çevreye verilen rahatsızlığın ise bedeli vardır. Kimsenin kimseyi terbiye etmesine gerek yok. THY yöneticilerine tavsiyem, işinizi çok iyi yapıyorsunuz, devam edin ve milletin sulanacak kanına karışmayın!

Yavuz Semerci / Habertürk

YAVUZ SEMERCİ'DEN HAMDİ TOPÇU'YA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

içmeden ~ 11 yıl önce
topçu içmeden böyle maazallah bi de içse hakaretin bini bin para olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zikkim sensine ~ 11 yıl önce
Havaciliktan bi haber oldugun masallh pek belli.Kac pas gecme varmis inis guvenli degilse kaptan napsun guvensiz ama ben pas gecmeyi gururuma yediremem inicem mi desin ya hicmi mantik akil yok ben anlamadim.Ayrica 28 yolcu soylenen rakam icinde belki cok kucuk bi grubu olusturuyo ama onlarin cikardigi masraftan haberiniz varmi inilick meydan yerine baska meydana inilmesi,connection flight gecikmesi,alinan yakit,yer,vs hizmetleri.Ayrica bi Rusya ucusuna buyrun gelin icki dagitmaktn ilerleyemeyn ekipleri,sarhosluktan yerlerde surunen,olay cikartan yolculari.Bilip bilmeden konusuyosunuz.Evet kardesim o kadar icmek isteyen gitsin evinde,sokakta,barda icsin bu kadarda olmaz.O ucakta tek haklari olan yolcu degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkolik ~ 11 yıl önce
uçuşlarında esprileri ve fıkraları ile yolcularına uçuşu bir şenliğe çeviren ve alkolün sular gibi akmasına rağmen bütün uçuş ekibinin zevkle hizmet verdiği ergenekon kaptanımı, dispetch'in bence kralı murat babayı, THY eski istasyon müdürü çalışanın yegani babası Akın beyi. İsmiyle ve saygısıyla hatırlanan yolcularımızı. Üniformanın saygı duyulduğu dönemi özledim. Bütün zorlukları omuz omuza göğüs gerdiğim ve kapısından girerken saygımdan ve sevgimden müsaade istediğim bütün eski ve gerçek yöneticilerimi özledim. Asıl sorunumuz alkol değil. Emeğe ve sarf edilen bütün çabalara az personelle çok iş mantığına gösterilen saygısızlık ve hoşnutsuzluk. Lütuf olan zaruri oldu ve sonucunda saygı ve minnet kalmadı. Saygılarımla içenlere ve maalesef hala bu ortamda çalışmak zorunda kalanlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkolik ~ 11 yıl önce
ilave etmeye unuttum. yazdıklarıma tuvalette sigara içenleri, sevgilisinden ayrılmamak için uçuşa bomba ihbarı yapanları, asker yolcusu uçuşu kaçırmaması için bomba ihbarı yapanları, cep telefonunu bütün ikazlara rağmen kapatmayanları, elindeki kabin bagajını üst dolaba yerleştirmemek için içinde bomba olduğunu söyleyen emekli albayı ve öğretmeni dahil etmeyi unuttum. tabii bunların birde beter modeli olan vvip ve vip'leri unutmamak ve güya vip'leri de unutmamak lazım. Basın kartlıları (aman dikkat sarı renklidir heee!!), hala seksen darbesi türkiyesinden kurtulamamış rütbeli personeli ve ondan daha üst rütbeye sahip eşleri, yönetici ve yönetici eşleri ve cocukları, kaptan olup adam olamamış olanları ilave etmem gerekiyor. 16 yıllık havacılık yaşantımda bir şeyi fark ettim hizmet ucuzladıkça kalite de ucuzluyor. Eski kaptanlarımı, önünde çeketimi ilikleyip bana babacan tavırlarıyla oğlum demelerini efsane dağyeli hocamı, ne kadar da korku salsa da laçin kaptanımı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkolik ~ 11 yıl önce
40 milyon yolcuda 28 yolcu ne olmuş diyorsun. 28 uçuşun acil olarak farklı bir havalimanına yönelmesi boşuna yakıt yakması ve alan masrafları. ne olmuş senin benim vergim, zıkkım içene feda olsun. 28 adam uçaktaki ekibin belki ilk uçuşlarında belkide son uçuşlarında morallerini bozması bunun sonucunda hizmet kalitesini düşmesi. ne olmuş uçaktaki çalışan insan değil köle. helal olsun zıkkım içene. alana inildiğinde polis memurlarının nöbetçi savcının sarhoş bir adamla saatlerce uğraşması. ne olmuş helal olsun zıkkım içene. 28 uçuşun bunun yüzünden ve belkide bağlantı uçuşlarının geçikmesi. ne olmuş helal olsun zıkkım içene. bana kalsa uçaklara kelepçeli ve plastik mermili el al'da olduğu gibi security binecek ekibe karşı çıkanı en ağır şekilde cezalandıracak ve her zıkkım içip azıtanı kelepçeleyim koltuğa bağlayacak. f-class b-class e-class farketmez. o zaman her uçakta serbest olur içki, ama kimsenin cesareti olmaz ağızı harici bir yerinle içmeye. saygılarımla içenler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neyzen tevfik ~ 11 yıl önce
İkimiz de gelsek kıldan köprüye,ben dürüstsem sarhoşken de geçerim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
soru ~ 11 yıl önce
neydi o köprünün adı ya?
cevap ~ 11 yıl önce
onu ALLAH CC bilir
citi ~ 11 yıl önce
Yetti artık şu neyzen tevfik denen adamın saçma sapan yazılarını paylaşma furyası. Kolaydı öyle her naneyi yiyip benim içim temiz yok böyle yok şöyle deyip yırtmak. Allah yardımcısı olsun böyle düşünenlerin..
XXXXX ~ 11 yıl önce
40.000.000 yolcu taşımış THY geçen yıl, bu da yaklaşık Türkiye nüfusunu yarısı demektir. 28 yolcu aşırı içkiliymiş. Demek ki her 1.428.571 yolcudan 1 tanesi fazla kaçırıyor. Diğer aşırılıklala karşılaştırldığında hiç te fazla sayılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ibikoglu ~ 11 yıl önce
Rize havayolları şirketi mi THY ları mı karşıtırmaya başladık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
niyet ~ 11 yıl önce
siz nasil ki bu uygulamada niyetten suphe ediyorsunuz. sizin yazinizdaki iyi niyetten de birileri suphe ediyor. sig ideolojinin bir milim otesine gecemediniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayıp ~ 11 yıl önce
"işinize gelmiyorsa...", "git evinde iç" türü yorumlara ayıptan başka bir şey demek istemiyorum. Bir düşünün, THY'nin başına bir vejetaryen gelir ve ikramda sadece ot verilecek der, et yiyen vahşidir, yamyamdır, gitsin nerede yerse yesin, ama "benim" uçağımda asla desin. Kabul mü? THY'nin T'si Türk olduğu sürece kimse kendi inancını, görüşünü empoze edemez, evrenselliği bir yana itemez. Çok meraklıysa kendisi kurar bir havayolu, ne istiyorsa onu ikram eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000