08 Nisan 2010, Perşembe 08:56:45

Yasaklamalarla KTHY kurtarılmaz, batırılır...

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda fırtınalı günler yaşanıyor... Kıbrıs Postası yazarlarından Hasan Hastürer de KTHY'de son dönemde yaşanan gelişmeleri kaleme almış. İşte Hastürer'in o yazısı...
  • elıne ne gectı bılal efendı 5 teknısyenı turkıyeden para alma ugruna harcadın bu ınsanlar sana ne yaptı sen nasıl bırısın rahatmısın sımdı sen ah aldın artık gayrısını sen dusun sen omrun boyunca bu ah la ayıbınla yasıyacak anılacaksın.sen zaten zordakı fırmayı degıl kurtarmaya burayı basamak olarak kullanmaya gelmıssın rahat uyu bılal efendı ama benım ve cocuklarımın ahı senı ne kadar rahat bırakır bılmem.teknık
  • Tek sorumlusu Pegasus Atlas ve THY na istedikleri saatlerde slot veren ulaştırma bakanlarıdır. KTHY na destek olacaklarına köstek oldular ve yolcu kaybına sebep oldu. KTHY milli taşıyıcı değil 3. sınıf havayolu muamelesi görüyor KKTC de. Önce bunu düzeltin. Vermeyin istedikleri saatlere slot. Bakalım ne yapacaklar. Uçmayız deme şansları hiç yok. Uçacaklar ama önce KTHY slot alacak. Arta kalanlar onlara verilecek.
  • vallahi bu g.t gadar dediğiniz memleketin halkıda size bayılmıyorr keşke hiçbir gara sakal girmesee memleketimize emin olun daha rahat olurduk.
  • Ne biliyorsun da konuşuyorsun allah aşkına sahip çıkmamışlar anlasalardı bugün gelinen noktaya gelmezdi zaten sigorta ödenmesin,ihtiyat sandığı yatmasın,mesai çalıştırılırsın mesai isteyemezsin,50 derece sıcak da ,kışın ise 4-5 derece soğuğunda sen yatağında uyurken bu insanlar çalıştılar,emeklerinin hakkı kapının önüne konulmak mı bu ne vijdansızlık,
  • Bugün gelinen noktanın nedenleri araştırlsın ki hangi taşları yanlış zamanlarda oynatıldığı gerçeği ortaya çıksın. Bugünlere kader denilen kavram getirmedi.bu konuda çalışanların hiç mi suçu yok ? hangi Genel Md ve Bölüm Başkanları atansa ilk kanı olarak " bu birşeyden anlamaz, bu yaramaz " deyip yargıladınız sonrada tavırlar koydunuz gelen yöneticilere sahip çıkmadınız Ey KTHY çalışanları şimdi mutlumusunuz
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Lütfen yazdıklarımıza dikkat edelim G.k dediğiniz sizin gibi zihniyetlerin beyinleridir.
  • Kıbrıs bugüne kadar tek başına neyi becerebilmiş te havacılığı becerebilsin. G.t kadar ülkeye havayolu kurarsanız olacağı budur.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda (KTHY) durum vahim.

Vahim olması çaresiz olduğu anlamına asla gelmez.

Bütün mesele doğru teşhis ve bu doğru teşhise paralel doğru adımların atılmasıdır.

Hükümetin koyduğu grev yasağı bitti. KTHY'de örgütlü Hava-Sen grev kararı aldı. Bakanları Kurulu ses ve ışık hızından hızlı bir şekilde yeni bir kararla grevi yasakladı.

Yasaklamalarla KTHY kurtarılamaz.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda (KTHY) durum vahim.

Vahim olması çaresiz olduğu anlamına asla gelmez.

Bütün mesele doğru teşhis ve bu doğru teşhise paralel doğru adımların atılmasıdır.

Hükümetin koyduğu grev yasağı bitti. KTHY'de örgütlü Hava-Sen grev kararı aldı. Bakanları Kurulu ses ve ışık hızından hızlı bir şekilde yeni bir kararla grevi yasakladı.

Yasaklamalarla KTHY kurtarılamaz.

*  *  *

KTHY'de yaşananların çok yönlü kaynağı var.

Çok yönlülük nedeniyle de konuya yaklaşım da kaçınılmaz olarak çok yönlü olmak durumundadır.

Havacılığın kendine özgü çok ciddi teknik özellikleri var. Hataların bedeli çok ağırdır. Böyle olduğu için tıpkı uçağın mükemmelliyetçilikler bütünüyle uçması gibi hava yolu şirketleri de kusursuz ya da derin sarsıntı yapmayacak önemsiz hatalarla yönetilmesi gerekir.

Hava yolu şirketlerinde uçuşları programlayıp hayata geçirmek için paranın da çok iyi yönetilmesi koşuldur.

*  *  *

KTHY özelinde olayın siyasilerden beslenen yanı da önemli.

KTHY resmen siyasilerin çiftliği oldu.

Çiftlik anlayışında fatura şimdi çalışana kesilmek isteniyor.

*  *  *

Mikrofona çok yakın  olmayan  Yeni Kıbrıs Partisi dün KTHY'de yaşananlar ve özellikle grev yasaklamasıyla ilgili önemli bir yazılı açıklama yaptı.

Mecliste temsil edilmeyen ancak kendi siyasi çizgisinde toplumsal konulara yaklaşım ortaya koyan YKP'nin açıklamasında Bakanlar Kurulu kararıyla grev yasaklanmasında şu görüş ortaya kondu:

“ Yüksek Mahkemenin, alınan bir Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili, geçmişte verdiği bir karar vardı. Bir Bakanlar Kurulu kararının bir cenaze sırasında imzaya açılması hakkında Yüksek Mahkeme Bakanlar Kurulu'nun toplanması, gündeminde bu maddenin bulunması yeterli süre görüşülmesi ve ondan sonra karara bağlanması gerektiğini; hâlbuki o kararının sirkülasyonla imzalandığı bulgusunu yapmış ve iptal etmişti. Bugün de yaşanan benzer bir konudur. Sabaha karşı 3 buçukta yeniden alınan grev kararının 2saat sonra sabaha karşı 5 buçukta Bakanlar Kurulu Kararı ile ertelenmesi, ilgili Yüksek Mahkeme kararınca gayri meşrudur, yasal değildir… Çünkü Bakanlar Kurulu'nun toplanmadığı, gündemine almadığı ve görüşme yapmadığı açıktır.”

*  *  *

ILO sözleşmelerinde güvence altın alınan grev hakkının bu kadar kolay ortadan kaldırılması da düşündürücü ve üzerinde durulması gereken bir başka noktadır.

YKP açıklamasında bu konuya dikkat çekildikten sonra şöyle denildi:

“ Dünyadaki örneklerle de sabittir ki bu alınan karar meşru değildir. Meşru olsa şu soru gündeme gelir KTHY ne zaman grev yapılabilir? Çünkü benzer durumdaki dünyadaki örneklerde diğer havayollarında bu hizmet elzem hizmet değilken bizde elzem olması anlaşılır değildir. Bu durumda idare elzem hizmeti de açıklamakla yüklüdür.

Dünyadaki örnekleri hatırlatalım. Geçen aylarda Lufthansa Havayollarında ve British Airways'te grevler yapılmış ve bu grevlerde milyonlarca kişi etkilenmişti. Buna rağmen bu grevler yasaklanmamıştı.

22 Şubat Lufthansa Havayollarında grev gerçekleştirilmiş ve 2 bin uçuş iptal edilmişti. 20 Marttan itibaren de 3 gün boyunca İngiliz Havayolu şirketi British Airways'de başlatılan grev nedeniyle, planlanan seferlerin 1000′den fazlası iptal edilmişti. 27 Mart'ta yine greve giden çalışanlar bu kez 4 gün grev yapmıştı. Lufthansa'nın 4 gün açıklanan ama bir gün yapılan grevin maliyeti 50 milyon Euro, 1 haftalık British Airways grevi ise 75 milyon Euro olarak Business Week dergisi tarafından açıklanmıştı. Tüm bunlara rağmen kimse grevleri yasaklama yoluna gitmemişti.

Ayrıca zorda olduğu, ekonomik sıkıntı yaşadığı iddia edilen KTHY'nin bütçesinin de har vurulup harman savrulduğu da daha geçen hafta içinde olmayan bir dergiye verilen reklam paraları ile bir kez daha ortaya çıkmıştı.”

*  *  *

Kıbrıs Türk basınında KTHY ile ilgili sanırım en çok yazı yazanların başında gelirim.

KTHY'de yönetime kim gelirse gelsin hiç bir zaman yıkıcı yaklaşım içinde olmadım. Ancak şurası bir gerçektir ki KTHY'den eksilmeyen siyasi hesap sahipleri gösterilen hoş görüyü hep istismar etmiştir.

Şimdi en yetkili ağızların üstü kapalı bir şekilde söylediği şudur: “KTHY batmıştır. Batmış bir şirkette maaşını gecikmeli de olsa alıyorsanız halinize şükredin. Aklınızı başınıza toplamazsanız KTHY'yi özelleştiririz hepiniz de kendiniz kapı önünde bulursunuz.”

Çalışanlar direnmekte sonuna kadar haklıdır.

Çok net olarak biliniyor ki, susmaları KTHY'yi asla kurtarmayacak tam tersi kötü gidiş daha kötüye doğru yol alacak.

Günün sözü:
Yöneten kabul edilebilir çare üreten olmalı

Hasan HASTÜRER
KIBRIS POSTASI

Yasaklamalarla KTHY kurtarılmaz, batırılır...

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
elıne ne gectı bılal efendı 5 teknısyenı turkıyeden para alma ugruna harcadın bu ınsanlar sana ne yaptı sen nasıl bırısın rahatmısın sımdı sen ah aldın artık gayrısını sen dusun sen omrun boyunca bu ah la ayıbınla yasıyacak anılacaksın.sen zaten zordakı fırmayı degıl kurtarmaya burayı basamak olarak kullanmaya gelmıssın rahat uyu bılal efendı ama benım ve cocuklarımın ahı senı ne kadar rahat bırakır bılmem.teknık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tek sorumlusu Pegasus Atlas ve THY na istedikleri saatlerde slot veren ulaştırma bakanlarıdır. KTHY na destek olacaklarına köstek oldular ve yolcu kaybına sebep oldu. KTHY milli taşıyıcı değil 3. sınıf havayolu muamelesi görüyor KKTC de. Önce bunu düzeltin. Vermeyin istedikleri saatlere slot. Bakalım ne yapacaklar. Uçmayız deme şansları hiç yok. Uçacaklar ama önce KTHY slot alacak. Arta kalanlar onlara verilecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
vallahi bu g.t gadar dediğiniz memleketin halkıda size bayılmıyorr keşke hiçbir gara sakal girmesee memleketimize emin olun daha rahat olurduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne biliyorsun da konuşuyorsun allah aşkına sahip çıkmamışlar anlasalardı bugün gelinen noktaya gelmezdi zaten sigorta ödenmesin,ihtiyat sandığı yatmasın,mesai çalıştırılırsın mesai isteyemezsin,50 derece sıcak da ,kışın ise 4-5 derece soğuğunda sen yatağında uyurken bu insanlar çalıştılar,emeklerinin hakkı kapının önüne konulmak mı bu ne vijdansızlık,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bugün gelinen noktanın nedenleri araştırlsın ki hangi taşları yanlış zamanlarda oynatıldığı gerçeği ortaya çıksın. Bugünlere kader denilen kavram getirmedi.bu konuda çalışanların hiç mi suçu yok ? hangi Genel Md ve Bölüm Başkanları atansa ilk kanı olarak " bu birşeyden anlamaz, bu yaramaz " deyip yargıladınız sonrada tavırlar koydunuz gelen yöneticilere sahip çıkmadınız Ey KTHY çalışanları şimdi mutlumusunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Lütfen yazdıklarımıza dikkat edelim G.k dediğiniz sizin gibi zihniyetlerin beyinleridir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kıbrıs bugüne kadar tek başına neyi becerebilmiş te havacılığı becerebilsin. G.t kadar ülkeye havayolu kurarsanız olacağı budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000