17 Aralık 2010da Macaristanın başkenti Budapeşteden İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına seferlere başlayan Wizzair, sürpriz bir kararla bu hattan çekildi. Wizzairin çekilme gerekçesiyle ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı...
2009 yılı Eylül ayında yapılan görüşmeler sonrası Aralık 2010’da Budapeşte’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na haftada 4 sefer düzenlemeye başlayan Macar Wizzair’in Türkiye macerası kısa sürdü.
Türkiye’ye seferlere başlayacağı dönemde Atina ile İstanbul arasındaki tercihini İstanbul’dan yana kullanan Wizzair, Türkiye pazarında kısa sürede beklediği performansı sergiledi. Tarifeli sefer hakkı olmadığı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden C tipi denilen charter permi alan Wizzair, sefer yaptığı süre boyunca 16 binden fazla turist taşıdı.
Macaristan merkezli, Doğu Avrupa'nın en ucuz maliyetli havayolu şirketi olan Wizz Air, Türkiye hattında umduğu rakamları yakalasa da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen şok bir haberle sarsıldı. SHGM, C tipi permi ile Türkiye uçuşları yapan Wizzair’in uçuşlarını durdurma kararı aldı. SHGM’nin bu kararı Macar şirket cephesinde şok etkisi yarattı.
SHGM’nin bu beklenmedik kararı ile ilgili bir de iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, Macaristan hattında Wizzair ile rekabete giren Türk Hava Yolları, Macar şirketten rahatsız oldu ve C tipi permi öne sürülerek şirketin uçuşları durduruldu. Bu iddiayı güçlendiren en önemli gelişme ise, THY’nin bugün bir basın açıklaması yayınlayarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye haftada 7 olan seferlerini 11 Temmuz’dan itibaren 10'a çıkarması oldu. Bazı kaynaklar THY, Malev ve Wizzair’in birlikte uçtuğu Macaristan pazarında Pegasus Havayolları’nın da girmek istediğini ancak Budapeşte için verilen fazladan üç frekansın tamamının THY’ye verilerek Pegasus’un Budapeşte planlarının da suya düştüğünü iddia etti.
C TİPİ PERMİ İLE UÇUYORLAR
C tipi permi ile Türkiye’ye charter uçuş yapan birçok havayolu şirketi bulunuyor. Redwings, Nordavia, Skyexpres C tipi permi ile Atatürk Havalimanı’na operasyon düzenlerken FlyDubai, Air Arabia, Petra Rolay Wings gibi şirketler de yine aynı uçuş izniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na sefer yapıyor.
2017’DE 132 UÇAK
Budapeşte merkezli Wizz Air, 2017 yılında 132 uçaklık bir filo hedefliyor. Wizz Air, Türkiye pazarında İstanbul’un yanı sıra Budapeşte-Antalya uçuşlarına da başlamayı planlıyordu.
Avrupa’nın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan Wizair’in Avrupa’da 13 hub’ı bulunuyor ve 220 destinasyona uçuyor. Halen şirket filosunda 35 uçak bulunuyor.
©AirportHaber Özel
Facebook Yorum