14 Nisan 2008, Pazartesi 09:39:03

VIP uçaklar için ÇÖZÜM ARANIYOR!

Devletin üst düzey yetkilileri ve görevlilerine, VIP (Very Important Person) uçak ve helikopter alımına, gelen tepkiler üzerine ara formül arayışına başlandı. Bu konuda benimsenen formülün ise uçak ve helikopterlerin, farklı devlet birimlerine aldırılması olduğu öğrenildi.

Başta Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık olmak üzere, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer devlet yetkilileri için bir süre önce VIP uçak ve helikopter alımına start verilmişti. Bu çerçevede yürütülen üç ayrı proje ana hatlarıyla şöyle:

- Komuta Kontrol Uçağı: Bu projede 4 adet VIP uçağı alınacak. Savunma kaynakları, uçakların büyük bir olasılıkla Gulf Stream olacağını belirtiyor.

- Başbakanlığa uçak alımı: Bu proje 1+1, yani opsiyonlu olarak 2 adet uçak alımı öngörülüyor. Projede Boeing, Airbus ile Bombardier firmaları yarışıyor.

- VIP helikopter alımı: Bu projede 3 adet VIP helikopter alımı öngörülüyor.

KILIF ARAYIŞI

VIP uçak ve helikopter alımlarına, özellikle ana muhalefet partisi CHP’den gelen tepkiler üzerine formül arayışı başladı. Kulislere sızan bilgiye göre, Başbakanlık makamına alınacak Airbus tipi uçağın, THY (Türk Hava Yolları) tarafından temin edilmesi öngörülüyor. THY tarafından temin edilecek bu uçağın daha sonra Başbakanlık makamına tahsis edilmesi planlanıyor.

Yine kulislere yansıyan bilgiye göre, VIP helikopterler de Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla temin edilecek. Helikopterlerin daha sonra devletin üst düzey görevlilerine tahsis edilmesi öngörülüyor.

Alınması planlanan helikopterin ise Skorksy firmasının S92 modeli olduğu bildirildi. 15-25 milyon dolar arasında bedeli bulunan helikopter 20 yolcu kapasiteli ve saatte 280 kilometre hız yapabiliyor. VIP modellerinde 6-8 koltuk, 2 bölgeli havalandırma, yatak, çalışma masası, lavabo / banyo ve mutfak bulunan helikopterin boyu 6.1 metre, ağırlığı 11.8 ton, menzili de 996 kilometre..

Alınacak VIP uçak ve helikopterlerle bir havuz oluşturulması ve devletin üst düzey görevlilerinden ihtiyacı olanın bu havuzdan yararlanması planlanıyor.

CHP’NİN SORU ÖNERGESİ

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, basında bu konuda yer alan haberler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başbanlığı’na bir soru önergesi vermişti. Selvi, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltmişti:

“Makro ekonomik göstergelerin alarm verdiği, reel olarak ekonomik bir krizin yaşandığı, kamu ve özel sektör borçlarının katlandığı, vatandaşların kişisel borçlarının had safhaya çıktığı, piyasada yaprak kımıldamadığı, reel ücretlerin gerilediği, milyonlarca vatandaşımızın açlık ve yoksulluk sınırı altında dağıtılacak makarna ve kömüre muhtaç halde yaşadığı bir ortamda hükümetinizce sosyal güvenlik haklarının bile kısılmaya çalışıldığı bir gerçektir.

Böyle bir ortamda bu uçak ve helikopter alımının neden ve niçinlerinin kamuoyunca da bilinmesi gerekmektedir. Hali hazır durumda cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık için tahsis edilen uçak ve helikopter sayısı kaç adettir.

Bu alınması planlanan 4 adet VIP uçak ile 3 adet helikopterin; alınmasını zorunlu kılan nedenler var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? Bu taşıtların alım bedelleri ve yıllık işletme giderleri bakımından bütçeye getireceği yük tahminen ne kadar olacaktır?"

VIP uçaklar için ÇÖZÜM ARANIYOR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000