01 Mart 2010, Pazartesi 07:00:44

VAN - İRAN SEFERİ İÇİN HANGİ FİRMA BAŞVURDU?

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hükümetin komşu ülkeleriyle uyguladığı, 'barış ve kardeşlik' projesinin bölgeye ayrı bir canlılık getirdiğini kaydetti. Bakan Yıldırım, Van-İran uçak seferlerine başlanabileceğini, bir firmanın böyle bir taleple kendilerine başvurduğunu söyledi.
  • Helel olsun. Erzincan ve Refahiye seninle gurur duyuyor.
  • anadolujet heralde

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye Buluşmaları' konferansına katılmak üzere özel uçakla bugün İzmir'den Van'a geldi. Bakan Yıldırım'ı Ferit Melen Havaalanı'nda Van Valisi Münir Karaloğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve parti yetkilileri karşıladı. Havaalanında kendisini karşılamaya gelen partililerle tokalaşan Bakan Yıldırım, buradan Van Valiliği'ne geçti.

Vali Münir Karaloğlu, 2002 ile 2009 tarihleri arasında Van'a Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan hizmetleri rakamlarla anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük icracı bakanlığının Ulaştırma Bakanlığı olduğunu belirten Karaloğlu, Yıldırım'ın bakanlığı dönemlerinde Van'a ve bölgeye pozitif bir ayrımcılık yapıldığını kaydetti. Bunu da Bakan Yıldırım'la birlikte 2 müsteşar ve 2 genel müdürünün Van'a gelmesine bağlayan Karaloğlu, "Şahsım ve kentim adına size teşekkür ediyorum." dedi.

2002 de Van ilinin toplamındaki bölünmüş yol uzunluğunun 36 kilometre olduğunu hatırlatan Karaloğlu, 2009 yılı sonu sonunda 251 kilometreye ulaşıldığını kaydetti. Van'da il ve devlet yolu olarak bin 112 kilometrelik karayolu ağına ulaşıldığını anlatan Vali Münir Karaloğlu, bunun 250 kilometresinin ise bölünmüş yol olduğunu bildirdi. 2010 yılında 45 kilometre daha bölünmüş yol yapılacağını vurgulayan Vali Karaloğlu, Karayolları programına teklif edilen tüm işlerin büyük bir çoğunluğunun programa alındığını ifade etti.

2002 yılında Van'a havayoluyla gelen-giden yolcu sayısı 127 bin kişi iken, 2009 yılında 746 bin kişiye ulaştığını kaydeden Karaloğlu, 2010 yılı hedefinin ise 1 milyon yolcu olduğunu belirtti. Münir Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Havayolu artık lüks olmaktan çıktı. Toplumun her kesimi sizin sayenizde, sizin bakanlık yaptığınız süre içerisindeki gelişmeler sayesinde artık havayolunu kullanır hale geldi. Bugün insanlarımızın Van'dan, İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e, Antalya'ya 49 TL'ye uçma şansı var. Bu insanımız için büyük bir nimet. Bu bakımdan size şükranlarımızı arz ediyoruz.


İran ile Van arasında yapılması planlanan uçak seferleri ile ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi: "Ferit Melen Havaalanı'nın 'liman' olması için bir karar aldık. Ferit Melen Havaalanı'nın da uluslar arası uçuşa engel bir hali yok. İran'dan Van'a uçak seferlerinin başlaması ile ilgili bir firmanın müracaatı var. Biz de bu müracaata olumlu bakıyoruz. Uçuşlar her zaman yapılabilir. Havaalanının altyapısı, donanımı da buna müsaittir. Bundan sonra yaptığımız temaslarda Van'ın hem yurtiçi hem de yurt dışı uçuşlarının daha da geliştirilmesini hedefliyoruz."

Ferit Melen Havaalanı'ndaki yolcu yoğunluğunun son 5 yılda 6 kat artış gösterdiğini belirten Bakan Yıldırım, "Bugün uçağımız meydana inerken, pistte 3 uçak vardı. Bu manzara çok güzel. Van Ferit Melen Havaalanı böyle giderse Atatürk Havaalanı'nı yakalayacak. 1 milyon yolcuya ulaştırdığımız zaman zaten sınıf atlayacak. Gece uçuşları için de Van'da herhangi bir engel yok. Gece uçuşlarında bir kısıtlama da yok. Bunlar tarifelerle ilgili konulardır. Ben Van'dan gece uçuşu yaptım. Gece uçuşları ile ilgili teknik donanım bakımından herhangi bir sıkıntı yok." şeklinde konuştu.
 

Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bizim görevimiz havaalanlarının bütün eksikliklerini gidermek. Şimdi Van Havaalanı'nın terminali yetmiyor. Destek hizmet binaları yetersiz kalıyor. Bunları bu yıl yapıyoruz. 1 Mart'ta ilana çıkılacak ve 25 Mart'ta da teklifler alınacak. Terminalin bugünkü büyüklüğünün 1 mislinden daha fazla büyüteceğiz. 13 bin 500 metre karelik yeni bir terminal binası daha inşa edeceğiz."

Ferit Melen Havaalanı'nın etkin kullanılması ve şirketlerin buraya seferler düzenlemesi için en büyük görevin Van'daki sivil toplum kuruluşlarına düştüğünü vurgulan Yıldırım, "Van Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, diğer sivil toplum kuruluşları el ele verecek Van'a daha fazla insan gelmesini sağlayacak. Gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından bağlantıları kuracak. Eskiden tek şirket vardı. Türk Hava Yolları (THY) o da devlete aitti. Nereye sefer ihtiyacı varsa o seferler konuyordu. Ama buna artık ihtiyaç yok. Artık serbestleşti. Van'a şu anda 3 ayrı firma gelerek taşımacılık yapıyor. Daha fazla gelmesi için herhangi bir engel yok." diye konuştu.

VAN - İRAN SEFERİ İÇİN HANGİ FİRMA BAŞVURDU?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Helel olsun. Erzincan ve Refahiye seninle gurur duyuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
anadolujet heralde

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000